Takaisin blogi sivulle

Laittaisinko aurinkovoimalan kotiini? Kuinka siitä saisi parhaan hyödyn irti?

17.5.2017 - Tomi Turunen
Kotitalouksien aurinkosähköjärjestelmät yleistyvät nyt vauhdilla. Tuhannet suomalaiset kotitaloudet ovat hankintapäätöksen jo tehneet ja moni tulee sen vielä jossakin vaiheessa tekemään. Hajautettu sähköntuotanto aurinkopaneeleineen ja tuulimyllyineen tulee olemaan iso sähkömarkkinoita muokkaava tekijä. Sähkön omatuottajasta tulee oman elämänsä herra myös sähköenergian osalta – jos ei kokonaan, niin ainakin osittain. Mikäs sen hienompaa kuin isompi tuulimylly tai enemmän aurinkopaneeleita kuin naapurilla.
 
Oletko sinä miettinyt, kuinka saat parhaan hyödyn irti omasta aurinkovoimalastasi? Jos olet harkitsemassa aurinkosähköä kotiisi, niin tätä asiaa sinun olisi hyvä pohtia jo ennen hankintaa. Olipa tilanteesi kumpi tahansa, aurinkosähköjärjestelmästä saatavat hyödyt ja oma sähkön ostaminen kannattaa miettiä yhtenä kokonaisuutena. Tähän kokonaisuuteen kuuluu aurinkosähkön omakäyttö, ylijäämäsähkön myynti sekä sähkön osto verkosta.

1. Aurinkosähkön omakäyttö

Ensimmäiseksi suosittelen, että käytät tuottamaasi aurinkosähköä itse niin paljon kuin vain pystyt. Tällä tavalla saat parhaan hinnan tuottamallesi sähkölle. Aurinkosähköä vyöryy paneelien kautta kotiisi eniten aurinkoisina kesäpäivinä. Sinun kannattaakin miettiä pyykinpesun tai sähkögrillaamisen ajoittamista näille tunneille, jolloin kotiisi virtaa ilmaista ja ekologista sähköä. Käyttämällä kaiken sähkön itse, säästät verkosta ostamasi sähkön hinnan kokonaisuudessaan. Tämä pitää sisällään energiamaksut, siirtomaksut ja verot.
 

2. Ylijäämäsähkön myynti

Jos et joinakin tunteina pysty käyttämään kaikkea tuottamaasi sähköä itse, voit myydä ylijäämäsähkön halukkaalle sähköyhtiölle. Se on helppoa hommaa. Sähkö virtaa kWh-mittarin läpi valtakunnan verkkoon ja saat siitä sopimasi suuruisen korvauksen. Eri yhtiöillä on käytössä erilaisia vaihtoehtoja, mutta suositeltavinta on myydä ylijäämäsähkö pörssisähkön tuntihinnalla. Miksikö? No siksi, että aurinkosähköä syntyy eniten päiväsaikaan, jolloin myös pörssisähkön hinta on korkeimmillaan. Tällä tavalla varmistat, että sinulle maksetaan tuottamastasi sähköstä juuri oikea hinta. Suurin osa yhtiöistä ottaa ylijäämäsähkön ostamisesta välityspalkkion, joka vähennetään pörssihinnasta, mutta me maksamme sinulle tuottamastasi sähköstä pörssihinnan sellaisenaan ja ilman vähennyksiä.
 

3. Sähkön osto

Vaikka sinulla olisi iso aurinkosähköjärjestelmä, niin täysin omavaraiseksi sähkön osalta ei ole kannattavaa pyrkiä. Tämä tarkoittaa, että aurinkosähköjärjestelmän kumppanina tulee olla samassa tahdissa sykkivä sopimus tarvittavan lisäsähkön ostamisesta verkosta. Aurinkotuottajan sähkön ostaminen ajoittuu niihin vuorokauden ja vuoden hetkiin jolloin oma tuotanto ei riitä kattamaan sähkön tarvetta. Aurinkotuotannon ansiosta tarvitset sähköä valtakunnan verkosta pääsääntöisesti kesällä ilta- ja yöaikaan, jolloin sähkön tuntikohtainen pörssihinta on luonnostaan halvimmillaan. Talvella paneelit ovat talviunilla, jolloin kaikki käyttämäsi sähkö tulee valtakunnan verkosta. Mikäs sopimus on tällaiseen tarpeeseen sopivin? Minun mielestäni ehdottomasti tuntikohtaisesti hinnoiteltu pörssisähkösopimus, joka mahdollistaa myös vakaan sähkönhinnan ostamallesi sähkölle esimerkiksi talviaikaan, jos näin haluat.
 
 
Aurinkosähköjärjestelmien kannattavuudesta käydään monenlaista keskustelua. Yleisimmin esitetyt takaisinmaksuajat liikkuvat välillä kymmenen vuotta ja ikuisuus. Osa harkitsijoista ajattelee välittömiä hyötyjä, toinen katsoo pidemmälle tulevaisuuteen, kolmas miettii asiaa pelkästään luonnon näkökulmasta ja neljäs ajattelee järjestelmää investointina, josta saa parhaan koron sijoitetulle pääomalle. En lähde tässä ottamaan kantaa näihin tai siihen, miten tämä investointi tulisi kunkin itselleen perustella. Kaikki nämä ovat oikeita motiiveja aurinkosähköjärjestelmän hankintaan, koska ei ole olemassa vain yhtä totuutta. Tänä keväänä markkinoille tullut PKS Aurinkotuottaja -sopimus on meidän näkemyksemme nykyaikaisesta palvelukonseptista, jonka avulla aurinkosähkön tuottaja saa parhaan mahdollisen hyödyn itse tuottamastaan ja verkosta ostamastaan sähköstä, sekä saa lisätuloja ylijäämäsähköstä.  Jos kiinnostuit, niin käy tutustumassa. Antaa auringon paistaa ja nautitaan siitä kaikin tavoin.
 
Tomi Turunen
Myyntipäällikkö
Kaksitoista vuotta sähkömarkkinoiden ja asiakkaan välissä on jättänyt jälkensä. Kirjoittaja on sähkösopimuksien erikoisasiantuntija, joka on erityisen innostunut hyötyjen tuottamisesta asiakkaille sekä kaikista niistä mahdollisuuksista, joita nykyhetki tarjoaa ja tulevaisuus tuo tullessaan. Twitter: @TurunenTomi Linkedin: https://www.linkedin.com/in/tomi-turunen-9446255/