Leipuri käyttää sähköä aamuyöllä ja hyötyy siitä

6.9.2017 - Lotta Lilja
Leipuri Hiiva on kilpailuttamassa sähkösopimusta Kumputielle. Leipomossa paistetaan kauraleipää ja ruisleipää maakunnan kauppoihin sekä makeita leivonnaisia omaan kahvioon. Leipuripäivillä sähkökauppias tarjoaa Leipuri Hiivalle pörssisähkösopimusta, mutta leipuria vähän epäilyttää. Yrittäjän päivät täyttyvät asiakaskontakteista, leipomon prosesseista ja henkilökunnan huolista. Vieläkö tässä pitäisi ehtiä sähkömarkkinoita tutkia?
"Ei tarvitse", myyjä kertoo. Koska pörssisähkön hinta määräytyy joka tunnille kysynnän ja tarjonnan mukaan, on sähkö halvimmillaan aamuyöllä. "Siis silloin, kun meillä leivotaan", toteaa Hiiva. Kyllä vain, aamuyöllä valtaväestön kääntäessä kylkeään leipuri lämmittää uuniaan halvimmalla mahdollisella tunnilla.  
 
 
Kuvateksti: Kuluvan vuoden aikana sähkön hinta on ollut keskimäärin 2,55 snt/kWh aamuneljän ja -viiden välisellä tunnilla. Edulliset tunnit jatkuvat noin aamuseitsemään.
 

Myyjä näyttää esimerkkikäyrää leipomon sähkönkulutuksesta. Kuvasta näkyy, kuinka uunit alkavat lämmetä aamuyöllä. Leipuri tietää, että uunin lämmittäminen vaatii enemmän energiaa kuin lämpimänä pitäminen. Kyllähän sähköä kuluu päivälläkin kahvion valaistukseen ja tuoreiden leipien paistoon, mutta suurimmat tehopiikit ajoittuvat sopivasti juuri ennen aamuseitsemää, minkä jälkeen sähkön tuntihinnat nousevat.
 
 
Kuvateksti: Leipuri saa työsuhde-etuna halvat aamutunnit. Kulutuspiikit (sininen) ajoittuvat juuri ennen korkeampia sähkön tuntihintoja (punainen)
  
Hiivan innostus alkaa kohota. "Tässähän on järkeä", hän pohtii. "Mutta pitääkö tässä sitoutua pitkäksikin aikaa?" Määräaikaisten sopimusten maailmassa tämä on aiheellinen kysymys. Pörssisähkösopimus on kuitenkin voimassa toistaiseksi, joten sen sopivuutta omaan tarpeeseen voi kokeilla. "Entä vaatiiko tämä kaikki seurantaa?" "Ei välttämättä", myyjä rauhoittelee. "Jos asia kiinnostaa, omaa sähkön kulutusta voi seurata Live-palvelussamme  tuntitasolla ja puhelimeen voi ladata Fingridin tuntihintasovelluksen, joka kertoo seuraavan päivän hinnat."
 
"No jospa minä kokeilisin. Miten tässä edetään?", Leipuri Hiiva kysyy. Myyjä lupaa hoitaa asian kuntoon Hiivan puolesta. Hiiva lähtee kotiin tyytyväisenä. Sähköpostiin tupsahtaa tilausvahvistus sekä tunnukset Live-palveluun, josta leipuri Hiiva voi tyytyväisenä seurata omia sähkönkäyttötietojaan reaaliajassa.
 
Lotta Lilja
myyntipäällikkö
Kirjoittaja vastaa PKS:llä sähkönmyynnistä yritysasiakkaille ja on ottanut missiokseen oikoa käsitystä, että sähkömarkkinoiden ymmärtäminen on insinöörien yksinoikeus.