Kerro mielipiteesi
Eikö vastaus tarjonnut tarvitsemaasi tietoa? Voit lähettää palautetta ja parannusehdotuksia asiakaspalvelulle alla olevalla lomakkeella.
Kenttä on pakollinen.
Miten voin pienentää sähkölaskuani?
Aihe: Apua energiakustannusten hallintaan

Sähkölaskun suuruuteen vaikuttaa kolme asiaa: kuinka paljon sähköä käytät, tuotatko energiaa itse ja millä hinnalla sähköä ostat.


Energian käyttöä voit pienentää esimerkiksi käyttämällä eri huonetiloissa tarkoituksenmukaisia lämpötiloja, valitsemalla vähän energiaa käyttäviä laitteita vanhojen tilalle ja tarkkailemalla omia käyttötottumuksiasi. Sähkön käytön määrään vaikutat parhaiten, kun keskityt ensiksi suurimpiin kulutuskohteisiin, joita esimerkiksi omakotitalossa ovat lämmitys, ilmanvaihto ja käyttöveden lämmitys.

Ostoenergian määrää voit pienentää tuottamalla sähköä tai lämpöä itse. Yleisimpiä keinoja ovat polttopuun käyttö ja ilmalämpöpumpun hankinta. Myös aurinkopaneelit tekevät tuloaan kotitalouksiin. Lisälaitteet maksavat aina riihikuivaa rahaa, joten niiden kannattavuus kannattaa aina harkita tapauskohtaisesti.

Energiakustannuksiin voi vaikuttaa myös ostamalla sähköä halvemmalla esimerkiksi siirtymällä tuntihinnoiteltuun pörssisähköön (PKS Priima). Pörssisähköä ostava voi saada lisäsäästöjä siirtämällä sähkön käyttöään pörssisähkön hintakuoppiin ja välttämällä sähkön käyttöä hintapiikkien aikana. Tähän hommaan on järkevintä käyttää energianhallinta-automatiikkaa, joka seuraa lämmitystarvetta ja sähkön hintaa ja käyttää sähköä juuri edullisimpaan aikaan.

Näin pääset alkuun:

1. Perehdy omaan energian käyttöösi kirjautumalla OmaPKS-asiointipalveluun. Sieltä löytyy suosittu Omawatti-osio, josta voit tarkastella omaa sähkön käyttöäsi ja verrata sitä muihin vastaaviin talouksiin.
2. Laske sivuiltamme löytyvällä energialaskurilla, mihin kaikkeen sähköä kuluu omassa talossasi
3. Katso, kuinka mitkä ovat suurimmat kulutuskohdat, joihin kannattaa vaikuttaa ja katso parhaat vaikutuskeinot. Hyödyllisiä vinkkejä saat jatkuvasti päivittyviltä energianeuvonnan erikoissivuiltamme!
4. Toteuta toimenpiteet ja seuraa muutoksia Omawatista.


Oliko vastaus hyödyllinen sinulle?