Urheilijan joulu - valkeaa unelmaa

18.12.2018 - Mari Eder
Vietämme yleensä joulut perheen kanssa mökillämme, Enon Ahvenisella. Se on minulle aikaa yhdessä perheen kanssa, hyvää ruokaa ja rauhallista aikaa. Ikään kuin kupla, jossa kaikki muu on unohtunut muutamaksi päiväksi. Savusauna ja lautapelejä. Samaan aikaan pimeää ja valkoisena hohtavat hanget.

Viimeiset vuodet työni on kuitenkin pitänyt minut joulun ajankin reissussa, ja näin näyttäisi tapahtuvan tänäkin vuonna. Maastohiihdon Tour de Ski starttaa Italian Toblachista jo 29.12. joten jouluruuan syömisen ohella, olisi syytä ilmeisesti liikuttaa itseään suksilla normaaliin rytmiin. Kilpailen joulukuussa ensin kaksi viikkoa ampumahiihtoa ja jätän väliin viimeisen ampumahiihdon maailman cupin saadakseni pienen harjoittelutauon ennen vuoden vaihdetta. Koska Tour de Ski starttaa tällä kertaa hieman korkeammalta, noin 1300 metriä merenpinnasta, niin todennäköisesti vietän jouluni jossain keski-euroopan vuorilla.
 

Minun päivärytmini ei todennäköisesti siis tänä jouluna kauheasti eroa normaalista, mutta pyrin kuitenkin haistelemaan ympärillä tapahtuvia muutoksia. Itävalta on maana aika vanhoillinen ja katolisen kirkon vaikutus korostuu erityisesti juhlapyhinä. Täällä kaupat menevät kiinni aikaisin myös arkisin ja aina sunnuntaisin. Joskus tuntuu, että ihmiset taistelevat kaikin voimin sellaista yleisesti leviävää kiireellisyyttä vastaan. Välillä sitä väkisin miettii, että onko Suomen edistyksellisyys ja suorituskeskeisyys jo niin pitkällä, että se hankaloittaa ihmisten rauhoittumista - niin juhlana kuin arkena.
 

Koska en pysty pakenemaan omaa aikataulutustani nyt kesämökin tunnelmaan, yritän hakea rauhaa ja rentoutta ympäriltäni muuten. Rauhallinen aamupala, lenkin aikana pilven takaa ilmestyvä aurinko, ehkä joku hyvä kirja. Savusaunan kuvitteleminen lienee jo vaikeampaa, mutta luotettakoon että senkin aika tulee vielä.
 

Kun olemme kärsineet vähälumisista talven aluista, yksi pyyntö jouluksi on ylitse muiden.  Tummien pihojen sijaan toiveissa on valkea unelma.

Mari Eder
Ampumahiihtäjä
Kirjoittaja on PKS:n sponsoroima menestynyt ampumahiihtäjä, joka tutkailee elämänmenoa laduilta käsin.