Yritysten kannattaa tarkistaa oikea veroluokkansa

Kaikkien sähkönkäyttäjien sähkön siirtohintaan sisältyy sähkövero.

Suurin osa sähkönkäyttäjistä (yksityistaloudet, maatalous ja pääosa yrityksistä) kuuluu veroluokkaan 1 ja alhaisempaan veroluokkaan 2 on oikeutettu valmistava teollisuus ja ammattimainen kasvihuoneviljely. Kaivostoiminnan määritelmää veroluokassa 2 on muutettu 1.1.2017. Tarkempaa tietoa saa verohallinnon sivuilta. Sähköyhtiön roolina on toimia veronkerääjänä ja tilittää eurot valtiolle. Veroluokan oikeellisuuden tarkistaminen kuuluu siis asiakkaan vastuulle.

Lähtökohtaisesti PKS määrittää kaikki asiakkaat veroluokkaan 1. Jos yrityksesi on oikeutettu veroluokkaan 2, lähetä meille veroluokkailmoitus ja yrityksen toiminnan kuvaus -lomake täytettynä osoitteeseen laskutus@pks.fi. Asiakirjat saatuamme korjaamme laskutuksen alemman veroluokan mukaiseksi. Laskutuksen perusteena olevan veroluokan voit tarkistaa viimeisimmästä sähkölaskusta. Jos veroluokka on ollut väärä, PKS hakee antamillasi tiedoilla palautuksen tullipiiriltä ja maksaa sen yrityksesi tilille. Palautusta voi hakea kuluvalta vuodelta ja enintään kolmelta edelliseltä vuodelta.

Tulkinta-apua veroluokkakysymyksissä antaa Tulli,  puhelin 029 552 321 ja sähköposti: valmisteveroneuvonta@tulli.fi.
 

Sähköveroluokkailmoitus tai -muutos (pdf)
Sähköveropalvelusopimuksen tilaus (pdf)
Yrityksen toiminnankuvaus (pdf)

Lisäksi kaikkien yritysten, jotka käyttävät teollisessa toiminnassaan alemman veroluokan sähköä, täytyy rekisteröityä Verohallinnon ylläpitämään Valmisteverotuksen tuensaajarekisteriin osoitteessa vero.fi/tuensaajarekisteri.