Kylmä talvi näkyy sähkön hinnoissa

Kirjoittaessani tätä helmikuun alussa, olemme erikoisen viime vuoden jälkeen palanneet takaisin normaaliin talveen: ulkona on parikymmentä astetta pakkasta. Koko alkuvuosi on ollut kylmänpuoleinen, eikä helmikuu tule ennusteiden mukaan muuttamaan tilannetta.

Talvella kylmä ilma tarkoittaa korkeapainetta. Korkeapaine tarkoittaa sateetonta ja enimmäkseen tyyntä säätä. Sähkökieleksi käännettynä se merkitsee sitä, että kysyntä eli sähkön kulutus on korkealla, vesialtaat tyhjenevät vauhdilla, eikä tuulivoimastakaan ole erityisempää iloa. Vesialtaisiin ei myöskään kerry uutta vettä – ei välttämättä edes keväällä, jos lumisateet jäävät normaalia vähäisemmiksi. Tämä kaikki on näkynyt alkuvuoden aikana tukkusähkön hinnassa ja se näkyy myös kevään johdannaisten eli markkinoiden odotusarvojen hinnoissa.

Satoi tai paistoi, kevät kuitenkin koittaa aikanaan. Kulutus pienenee ja sähkön hinta tulee sen myötä laskemaan. Oiva-hinnat toiselle vuosineljännekselle eli huhti–kesäkuulle julkaistaan nettisivuillamme maaliskuun loppupuolella.

Heikki Rantamäki,
liiketoimintajohtaja, sähkökauppa
POHJOIS-KARJALAN SÄHKÖ OY