5.11.2018 - Kimmo Tolvanen

Ilmastokeskustelu kaipaa ahdistuksen sijaan innostusta

"Jo on maaliman kirjat sekasin", sanottiin ennen vanhaan, kun johonkin poikkeukselliseen sääilmiöön törmättiin. Äkillinen lumikuuro saattoi yllättää kesäkuussa tai lumi sulaa pois joulukuussa. Tässä maailman ajassa olemme kuitenkin ajautuneet tilanteeseen, jossa ei enää puhuta tilapäisistä ilmiöistä. Maapallon lämpötila on noussut puolitoista astetta ja saanut aikaan kaikki ne luonnonilmiöt, joita ilmastotieteilijät ovat ennustaneetkin.

Lue lisää
30.10.2017 - Anne Nyyssönen

Oma salkunhoitaja yrityksen sähkön hankintaan

Suurimmat sähkönkäyttäjät voivat hyödyntää energiayhtiön yksilöityjä ratkaisuja yrityksen sähkönhankintaan. Esimerkiksi sähköä yli 1000 MWh vuodessa käyttävät asiakkaat voivat saada salkunhoitopalvelun ja oman salkunhoitajan paikkakunnasta riippumatta. Mutta mitä yrityksenne hyötyisi salkunhoitopalvelusta? Entä mitä lisäarvoa oma salkunhoitaja toisi juuri sinulle?

Lue lisää
4.9.2018 - Heikki Rantamäki

Hullut Päivät tukkumarkkinoilla

Suomen hinta-alueen spot-sähkön keskihinta on elokuun alkupäiviin mennessä toteutunut tänä vuonna hieman yli 44 euron tasoon megawattitunnilta. Edessä on pikku hiljaa pimenevä ja kylmenevä loppuvuosi, joten koko vuoden keskiarvo voi vielä nousta muutamalla eurolla. Viime vuonna hinta toteutui noin 33 euron tasoon ja sitä edeltävinä vuosina jopa sen alle. Puhutaan yli kolmanneksen hinnannoususta vuodesta 2017 vuoteen 2018. Mistä oikein on kyse?

Lue lisää
30.8.2018 - Kimmo Tolvanen

Äly tulee myös sähkön ostamiseen

Äly siellä, äly täällä, äly hoi, elä jätä. Äly on tullut vauhdilla yleiseksi puheenaiheeksi vähän joka puolella, joillekin jopa ärsyttävyyteen saakka. Koneet ja laitteet muuttuvat yhä älykkäämmiksi, mukautuvat käyttäjänsä tarpeisiin ja pian muuttavat toimintaansa itse tilanteen mukaan, kuten käyttäjä haluaa. Äly on tulossa vahvasti myös palveluihin. Voi hyvin olla, että älykäs palvelu muuttuu nopeasti normaaliksi asiaksi kaikessa niin, että sitä ei enää tarvitse erikseen edes mainita. Kaiken tämän tekevät mahdolliseksi digitaalisuus, nopeutuva tiedonsiirto ja tiedonkäsittely. Halusimme tai emme. Ja kyllähän lopulta haluamme, vaikka se alussa oudoksuttaakin.

Lue lisää
6.4.2017 - Jorma Korhonen

Vastuullista vesivoimantuotantoa

Vesivoima on kotimainen, hajautettu ja toimintavarma tapa tuottaa sähköä. Vesivoima on päästötöntä ja uusiutuvaa energiaa, jota tarvitsemme yhä enemmän taistelussa ilmastomuutosta vastaan. Nopeasti säädettävä vesivoima on myös välttämätöntä aurinko- ja tuulivoiman tuotantovaihtelujen tasaamiseksi.

Lue lisää
8.5.2018 - Heikki Rantamäki

Kaduilla tuulee

Folk-yhtye Finn Trio levytti vuonna 1964 Bob Dylanin legendaarisen kappaleen "Blowin' in the Wind" suomeksi nimellä "Tuulelta vastauksen saan". Eipä tainnut Pertsa Reponen kappaletta sanoittaessaan arvata, miten merkityksellisiä laulun sanat olivat vielä lähes puoli vuosisataa myöhemmin.

Lue lisää

Aikaisempia blogejamme:

Takaisin blogi sivulle

Hinnat heiluu, mä vaan joustan…

24.4.2017 - Veli-Matti Laakkonen
Ajattelin leikkisästi yhdistää otsikossa Antti Tuiskun ja kysyntäjouston, koska molemmat aiheet nousivat pinnalle jo yli 10 vuotta sitten, mutta todelliset läpimurrot ovat tulleet vasta nyt tai ainakin tulossa. Tässä blogissa tosin paneudutaan enemmän kysyntäjoustoon, mutta on sinne blogin loppuun jätetty jotain Antti Tuiskuunkin liittyvää, kannattaa siis jatkaa lukemista ihan loppuun asti.
Siirrytään tarinassa ihan tavalliseen torstai-iltaan. Lapset on haettu hoidosta, ja pikkuhiljaa alkaa valmistautuminen illan arkiaskareiden pyörittämiseen. Ruuanlaitto käyntiin ja samalla nopea vilkaisu puhelimen sovelluksesta illan toteutuneista spot-hinnoista. Ai mistä? No tarkoitin tietenkin sähkön tuntihinnoista, jotka vaihtelevat tunneittain. Mitä tämä pikainen tarkastelu nyt sitten vaikuttaa minun elämääni? Käytännössä sillä varmistan vaivattomasti, että käytän rahani järkevästi, ajattelen ekologisesti ja osallistun ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen omalla käyttäytymiselläni. Nyt varmaan mietitte, että minkähän "Kaikkivaltias" -sovelluksen se nyt on kehittänyt, mutta kyseessä ei olekaan nyt niinkään sovellus, vaan se, miten sen antamat tiedot vaikuttavat sähkönkäyttööni.
 
Tähän väliin tylsähkö teoriaosio tarinan tueksi. Kuten sähkön tuotantomuotojen kustannusrakennetta kuvaavasta kaaviosta voidaan havaita, uusiutuvan energian tuotantokustannukset ovat kaikkein halvimmat, ja mitä korkeammalle sähkön hinta nousee, niin sitä enemmän sähkön tuotannossa on käytössä päästöä tuottavia tuotantomuotoja (hiili, öljy jne.). Eli kun tuntihinta on halpaa, sähköä tuotetaan uusiutuvilla energiamuodoilla, kun taas kalliiden tuntien aikaan voimalaitosten isot hiilikasat haihtuvat haitallisina päästöinä ilmaan.
 
Palataanpa takaisin siihen ruuanlaittohetkeen ja puhelimen selailuun. Eli noin 5 sekunnissa minulla on käsitys illan suunnitelmista sähkön käytön osalta. Hintojen perusteella päätän, että sauna lämpiää tänään klo 20 jälkeen sekä pyykki- ja astianpesukone ajastetaan yön pikkutunneille. Jo näillä yksinkertaisilla arkisilla toimenpiteillä olen osallistunut sähkömarkkinoiden ohjaamana kysyntäjoustoon, alentanut sähköenergian hankintakustannuksiani ja vähentänyt päästöllisen energian tuotantotarvetta. Helppoa, eikö totta? Mitä tämä sitten vaatii, no tietenkin tuntihintaisen sähkösopimuksen, tuntihinnan kertovan sovelluksen ja vähän tietoa aiheesta. Näillä asioilla homma lähtee käyntiin ja muutaman päivän jälkeen huomaatkin tämän kaiken olevan ihan luonnollinen osa arkeasi.
 
Unohda siis määräaikaiset sähkösopimukset, ne ovat so last season ja etsi rohkeasti lisätietoa tuntihinnoitellusta sähkösopimuksesta, kysyntäjoustosta tai vaikka sähkömarkkinoista! Tässä tapauksessa tieto ei lisää tuskaa. 
 
Niin se Antti Tuisku! En voinut olla päivittämättä Antti Tuiskun hittibiisiä hieman kysyntäjoustomaisempaan suuntaan, lapsillakin alkaa olla päivitetyt sanat hallussa ja niitä on sitten kiva rallatella, kun suunnitellaan pyykkikoneen ajastamista. Ota sanat ja kysyntäjousto haltuun, pienillä teoilla ja pikkuhiljaa voidaan muuttaa maailmaa.
 
" Hinnat heiluu ja mä vaan joustan, 
hiiltä palaa, mä joustan,
ei sauna lämpee, mä vaan joustan, 
päästöt kuriin, mä joustan.
Jos nyt maltan viel tän yhden tunnin yli
onks sen jälkeen hintapiikki, onks sen jälkeen hintapiikki.
Jos nyt maltan viel tän yhden tunnin yli,
onks sen jälkeen hintapiikki, onks sen jälkeen hintapiikki.
Joustaa, joustaa, joustaa, joustaa, joustaa, joustaa.
Mä näin säästin, mä näin säästin,
mä näin säästin, mä vaan joustan, 
mä tarkkailen, mä joustan
sun päästöt kasvaa, mä vaan joustan, 
meret nousee, mä joustan.
Joustaa, joustaa, joustaa, joustaa, joustaa, joustaa.
Jos nyt maltan viel tän yhden tunnin yli,
onks sen jälkeen hintapiikki, onks sen jälkeen hintapiikki.
Jos nyt maltan viel tän yhden tunnin yli,
onks sen jälkeen hintapiikki, onks sen jälkeen hintapiikki.
Joustaa, joustaa, joustaa, joustaa, joustaa, joustaa.
Hinnat heiluu ja mä vaan joustan."
Veli-Matti Laakkonen
Kehityspäällikkö
Kirjoittaja on sähkömarkkinoita ja ajankohtaisia ilmiöitä laajasti pilke silmäkulmassa seuraava insinööri, joka pyrkii ajattelemaan monimutkaisistakin asioista riittävän yksinkertaisesti.