8.5.2018 - Heikki Rantamäki

Kaduilla tuulee

Folk-yhtye Finn Trio levytti vuonna 1964 Bob Dylanin legendaarisen kappaleen "Blowin' in the Wind" suomeksi nimellä "Tuulelta vastauksen saan". Eipä tainnut Pertsa Reponen kappaletta sanoittaessaan arvata, miten merkityksellisiä laulun sanat olivat vielä lähes puoli vuosisataa myöhemmin.

Lue lisää
24.1.2018 - Heikki Rantamäki

Varma sähkön hintaennuste

Mennyt vuosi 2017 oli vihdoinkin myös Suomen osalta vauhdikasta kasvun aikaa. Jo tätä oli odotettukin! Vuoden 2008 finanssikriisistä alkanut taantuma ja alakulo päättyivät lopulta. Huomattava osa maailmasta oli päässyt vauhtiin jo muutama vuosi sitten. Jälkikäteen katsottuna tuntuu siltä, että esimerkiksi Kiinassa ei ihmeemmin huomattu koko taantumaa, mutta Suomen kaltaiset pienet ja ulkomaankaupasta riippuvaiset maat sen kyllä totisesti nahoissaan tunsivat.

Lue lisää
3.1.2018 - Timo J. Hokkanen

Iso muutos tarvitaan ja se tulee, uskoopa ilmastonmuutokseen tai ei

Uutisia seuraavat eivät voi välttyä kuulemasta, että hyönteiset ovat katomassa. Samoin on käymässä linnuille. Kalat on monilta alueilta kalastettu loppuun. Aavikoituminen kiihtyy. Metsät kaadetaan. Saastuneimmissa kaupungeissa on terveellisempää hengittää tupakan filtterin läpi kuin ilman sitä. Pohjoisnapa-alueen jäät häviävät. Niiden ennustetaan katoavan vuoteen 2040 mennessä. Voiko ilmastonmuutoksesta löytää mitään hyvää? Kyllä.

Lue lisää
25.11.2017 - Mari Laukkanen

Energiaa luonnosta ja liikkeestä

On se aika kaudesta, kun tunnelma tiivistyy entisestään. Ampumahiihdon maailman cup kausi on alkanut ja rumba kestää yhdessä olympialaisten kanssa aina maaliskuun loppuun asti. Kisoja on joka viikko kolme, pois lukien harjoitustauot jouluna ja ennen arvokisoja. Siinä välissä sitten harjoitellaan, palautellaan ja tietenkin matkustetaan aina joka viikko uudelle kilpailupaikalle. Kuinka tästä sitten voi selvitä hengissä? Rehellinen vastaus on, ettei sitä varmaan oikein järjissään enää keväällä olekaan, mutta kysymys viimeisillä viikoilla kuuluukin, että "kuka on vähiten väsynyt?"

Lue lisää
10.11.2017 - Lotta Lilja

Leikitäänkö rehellistä kauppiasta?

Lapsena 1980-luvulla rivitaloyhtiössämme asui paljon lapsiperheitä. Leikimme keinupalloa ja kirkonrottaa ja lisäksi keksimme kavereiden kanssa oman, koko pihan lapsia yhdistävän leikin nimeltä rehellinen kauppias. Rehellistä kauppiasta leikittiin lähimetsässä illan hämärässä ja leikki kulki siten, että pihan isot pojat ottivat meitä pikkutyttöjä kiinni ja kyselivät, onko rehellistä kauppiasta näkynyt.

Lue lisää
30.10.2017 - Anne Nyyssönen

Oma salkunhoitaja yrityksen sähkön hankintaan

Suurimmat sähkönkäyttäjät voivat hyödyntää energiayhtiön yksilöityjä ratkaisuja yrityksen sähkönhankintaan. Esimerkiksi sähköä yli 1000 MWh vuodessa käyttävät asiakkaat voivat saada salkunhoitopalvelun ja oman salkunhoitajan paikkakunnasta riippumatta. Mutta mitä yrityksenne hyötyisi salkunhoito-palvelusta? Entä mitä lisäarvoa oma salkunhoitaja toisi juuri sinulle?

Lue lisää

Aikaisempia blogejamme:

Takaisin blogi sivulle

Hinnat heiluu, mä vaan joustan…

24.4.2017 - Veli-Matti Laakkonen
Ajattelin leikkisästi yhdistää otsikossa Antti Tuiskun ja kysyntäjouston, koska molemmat aiheet nousivat pinnalle jo yli 10 vuotta sitten, mutta todelliset läpimurrot ovat tulleet vasta nyt tai ainakin tulossa. Tässä blogissa tosin paneudutaan enemmän kysyntäjoustoon, mutta on sinne blogin loppuun jätetty jotain Antti Tuiskuunkin liittyvää, kannattaa siis jatkaa lukemista ihan loppuun asti.
Siirrytään tarinassa ihan tavalliseen torstai-iltaan. Lapset on haettu hoidosta, ja pikkuhiljaa alkaa valmistautuminen illan arkiaskareiden pyörittämiseen. Ruuanlaitto käyntiin ja samalla nopea vilkaisu puhelimen sovelluksesta illan toteutuneista spot-hinnoista. Ai mistä? No tarkoitin tietenkin sähkön tuntihinnoista, jotka vaihtelevat tunneittain. Mitä tämä pikainen tarkastelu nyt sitten vaikuttaa minun elämääni? Käytännössä sillä varmistan vaivattomasti, että käytän rahani järkevästi, ajattelen ekologisesti ja osallistun ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen omalla käyttäytymiselläni. Nyt varmaan mietitte, että minkähän "Kaikkivaltias" -sovelluksen se nyt on kehittänyt, mutta kyseessä ei olekaan nyt niinkään sovellus, vaan se, miten sen antamat tiedot vaikuttavat sähkönkäyttööni.
 
Tähän väliin tylsähkö teoriaosio tarinan tueksi. Kuten sähkön tuotantomuotojen kustannusrakennetta kuvaavasta kaaviosta voidaan havaita, uusiutuvan energian tuotantokustannukset ovat kaikkein halvimmat, ja mitä korkeammalle sähkön hinta nousee, niin sitä enemmän sähkön tuotannossa on käytössä päästöä tuottavia tuotantomuotoja (hiili, öljy jne.). Eli kun tuntihinta on halpaa, sähköä tuotetaan uusiutuvilla energiamuodoilla, kun taas kalliiden tuntien aikaan voimalaitosten isot hiilikasat haihtuvat haitallisina päästöinä ilmaan.
 
Palataanpa takaisin siihen ruuanlaittohetkeen ja puhelimen selailuun. Eli noin 5 sekunnissa minulla on käsitys illan suunnitelmista sähkön käytön osalta. Hintojen perusteella päätän, että sauna lämpiää tänään klo 20 jälkeen sekä pyykki- ja astianpesukone ajastetaan yön pikkutunneille. Jo näillä yksinkertaisilla arkisilla toimenpiteillä olen osallistunut sähkömarkkinoiden ohjaamana kysyntäjoustoon, alentanut sähköenergian hankintakustannuksiani ja vähentänyt päästöllisen energian tuotantotarvetta. Helppoa, eikö totta? Mitä tämä sitten vaatii, no tietenkin tuntihintaisen sähkösopimuksen, tuntihinnan kertovan sovelluksen ja vähän tietoa aiheesta. Näillä asioilla homma lähtee käyntiin ja muutaman päivän jälkeen huomaatkin tämän kaiken olevan ihan luonnollinen osa arkeasi.
 
Unohda siis määräaikaiset sähkösopimukset, ne ovat so last season ja etsi rohkeasti lisätietoa tuntihinnoitellusta sähkösopimuksesta, kysyntäjoustosta tai vaikka sähkömarkkinoista! Tässä tapauksessa tieto ei lisää tuskaa. 
 
Niin se Antti Tuisku! En voinut olla päivittämättä Antti Tuiskun hittibiisiä hieman kysyntäjoustomaisempaan suuntaan, lapsillakin alkaa olla päivitetyt sanat hallussa ja niitä on sitten kiva rallatella, kun suunnitellaan pyykkikoneen ajastamista. Ota sanat ja kysyntäjousto haltuun, pienillä teoilla ja pikkuhiljaa voidaan muuttaa maailmaa.
 
" Hinnat heiluu ja mä vaan joustan, 
hiiltä palaa, mä joustan,
ei sauna lämpee, mä vaan joustan, 
päästöt kuriin, mä joustan.
Jos nyt maltan viel tän yhden tunnin yli
onks sen jälkeen hintapiikki, onks sen jälkeen hintapiikki.
Jos nyt maltan viel tän yhden tunnin yli,
onks sen jälkeen hintapiikki, onks sen jälkeen hintapiikki.
Joustaa, joustaa, joustaa, joustaa, joustaa, joustaa.
Mä näin säästin, mä näin säästin,
mä näin säästin, mä vaan joustan, 
mä tarkkailen, mä joustan
sun päästöt kasvaa, mä vaan joustan, 
meret nousee, mä joustan.
Joustaa, joustaa, joustaa, joustaa, joustaa, joustaa.
Jos nyt maltan viel tän yhden tunnin yli,
onks sen jälkeen hintapiikki, onks sen jälkeen hintapiikki.
Jos nyt maltan viel tän yhden tunnin yli,
onks sen jälkeen hintapiikki, onks sen jälkeen hintapiikki.
Joustaa, joustaa, joustaa, joustaa, joustaa, joustaa.
Hinnat heiluu ja mä vaan joustan."
Veli-Matti Laakkonen
Kehityspäällikkö
Kirjoittaja on sähkömarkkinoita ja ajankohtaisia ilmiöitä laajasti pilke silmäkulmassa seuraava insinööri, joka pyrkii ajattelemaan monimutkaisistakin asioista riittävän yksinkertaisesti.