Energiaremonttiin saa nyt avustusta – edellyttää usein useita parannustoimia energiatehokkuuteen

Tämän vuoden alusta alkaen kiinteistön energiatehokkuutta parantaviin investointeihin on voinut hakea energia-avustusta ARAlta. Avustusta voi saada jopa 6 000 euroa asuntoa kohti, jos energia­tehokkuus korjataan lähes nolla­energiatasolle.

Avustusta voivat hakea omakoti-, pari- ja kerrostalojen omistajat sekä kerros- ja rivitaloyhtiöt. Avustuksen määrä on enintään 4 000 tai 6 000 euroa per huoneisto riippuen tavoitellusta energiansäästötasosta. Avustuskelpoisuuden määrittelyssä käytetään lähtötilanteena rakennuksen alkuperäisen käyttöönottohetken e-lukua. Maksimissaan 4000 euron energia-avustuksen saaminen edellyttää omakotitaloissa E-luvun parantamista 44 prosentilla, rivitaloissa 36% ja kerrostaloissa 32%. Suuremman 6000 €:n avustuksen saaminen edellyttää lähes nollaenergiataloa.

Toimenpiteet

Avustuksen kohteena voi olla esimerkiksi öljylämmityksestä luopuminen, eristyksen uusiminen, aurinkokeräimet, ilmalämpöpumput, jäähdytysjärjestelmät, ulkoseinän ja ylä- tai alapohjan eristykset, ikkunoiden ja ulko-ovien vaihto tai muu energiatehokkuutta lisäävä investointi. Avustuksen osuus korjauskustannuksista vaihtelee toimenpiteittäin. Myös suunnittelutyöhön voi saada avustusta. Hakemus voi sisältää useita eri aikaan toteutettavia toimenpiteitä.

Energian kulutuksen muutos todennetaan hakuvaiheessa laskelmalla E-luvusta ja maksuvaiheessa energiatodistuksella. ARA suosittelee, että laskennan tekee pätevöitynyt energiatodistuksen laatija. Usein yksi toimenpide ei riitä avustuksen saamiseen.

Kotitalousvähennystä ei saa avustuskohteisiin

Energia-avustusta ja kotitalousvähennystä ei kuitenkaan myönnetä samaan kohteeseen. Kotitalousvähennys soveltuu hyvin erityisesti pientalojen työvaltaisiin energiakorjauksiin. Kotitalousvähennys koskee remonteissa laitteiden asennuksessa tehtävän työn osuutta, ei esimerkiksi tarvikkeita tai laitteita. Taloyhtiön remonteissa kotitalousvähennystä ei voi hyödyntää.

Tutustu avustukseen ja hakuohjeisiin tarkemmin:
www.ara.fi/energia-avustus
www.motiva.fi

Esimerkkejä  korjaustoimenpiteistä:

Jos 149 m2 omakotitalon alkuperäinen E-luku on 250 kWhE/(m²a) tulee energia-avustuksen saamisen raja-arvoksi 140 kWhE/(m²a) ja korkeampaan avustukseen oikeuttava lähes nollaenergiaa vastaavaksi raja-arvoksi 112 kWhE/(m²a). Tyypillisessä omakotitalossa ensimmäisen raja-arvon saa täyttymään ilma-vesilämpöpumpulla tai maalämpöpumpulla.

Jos vuonna 2005 rakennettuun öljylämmitteiseen 110m² taloon, jossa on painovoimainen ilmanvaihto (tai koneellinen poisto) asennetaan ilma-vesilämpöpumppu, putoaisi e-luku 236:sta 132:een, mikä täyttää täsmälleen energia-asetuksen raja-arvon. Jos sama talo olisikin rakennettu vuonna 1979, putoaisi e-luku 326:sta 170:een, mikä ylittää kirkkaasti energia-avustuksen raja-arvon 182.

E-luku pitää laskea jokaisessa kohteessa erikseen, koska lähtötilanteet vaihtelevat. Esimerkit: Ekolammox.fi