Joensuulainen Erkki Sykkö on tehnyt polttopuukauppaa Tulikoivu-yrityksensä nimissä jo parikymmentä vuotta. Klapien markkinointi hoituu MottiNetti.fi -palvelun kautta.
Ammatikseen polttopuukauppaa Tulikoivu-yrityksensä nimissä jo parikymmentä vuotta tehnyt joensuulainen Erkki Sykkö tietää, mistä puhuu. – Meillä on polttopuun käytöstä pitkät perinteet, mutta kun toimintaympäristö on muuttunut, puukulttuurin täytyy muuttua mukana. Kaupungeissa ja taajamissa asuvat ihmiset hankkivat nykyisin polttopuunsa yhä useammin ostamalla, ja tyypillinen käyttömäärä on 3–5 kuutiometriä lämmityskaudessa. Tulisijat ovat varaavia eli puilla oikeasti lämmitetään koteja, mutta mukana on paljon myös tunnelmaan liittyviä asioita.
Asiakkaat tunnettava
– Myyjän on ymmärrettävä asiakkaansa ajatusmaailmaa ja tunnettava hänen tarpeensa pystyäkseen parhaaseen palveluun. Valikoimasta on löydyttävä oikeanlainen tuote, puiden on oltava hyvälaatuisia ja kuivia, niiden ostamisen on oltava vaivatonta, toimitusten on tapahduttava sovittuna hetkenä ja toimitusmäärän on täsmättävä tilattuun tarkasti. Kaikkien osa-alueiden täyttyminen jokaisen kaupan kohdalla on haasteellista. Meilläkin on tehty virheitä, mutta niistä on otettu oppia ja yritetty aina parantaa palvelua, sanoo Sykkö.
Yhteistyössä on voimaa
– Klapikauppa lähti kasvuun noin 10 vuotta sitten. Puulämmityksen kanssa hyvin yhteensopivat ilmalämpöpumput yleistyivät, ja taloihin rakennettiin varaavia takkoja. Toimitusmäärämme nousivat nykyiselle, noin 1 500 kuution tasolle. Nykyisin meillä on useita kumppaneita, jotka valmistavat klapeja, ja Tulikoivu hoitaa niiden myynnin ja toimitukset loppuasiakkaille. Ei kaikkien tarvitse tehdä kaikkea, vaan jokainen voi keskittyä sille alueelle, mikä hänelle parhaiten sopii. Resurssit ja kalusto tulevat tehokkaampaan käyttöön, mistä kaikki hyötyvät, muistuttaa Sykkö.
Polttopuun käyttöä lisättävä
– Nyt kun Suomessa vähennetään fossiilisten polttoaineiden käyttöä, olisi puun suosiminen lämmitysenergiana yhteiskunnallisesti järkevää. Se ei lisää hiilidioksidikuormaa ja oikein käytettynä muutkin päästöt pysyvät pieninä. Klapien tekeminen on työvoimavaltaista ja tuo kaivattuja työpaikkoja syrjäseuduille. Käytännössä asian voisi hoitaa vaikka antamalla oikeuden vähentää polttopuun hankintamenoja kotitalousvähennyksessä, heittää Sykkö.
Hyvälaatuista koivuklapia kotiovelle toimitettuna
– Käytössä on useampia mitoitustapoja, mutta asiakkaan kannalta helpointa on ajatella ostettava puumäärä pinokuutioina. Määrän voi jokainen todeta, kun pinoaa klapit omaan varastoonsa. Yleisin toimitusmuoto on kuormalavojen päällä olevat verkkosäkit, jotka viemme asiakkaan kotiovelle. Klapit kuivuvat meillä samoissa säkeissä varastoksi rakennetussa avoseinäisessä katoksessa, jossa ne ovat sateelta suojassa. Pyrimme varmistamaan laatua jo raakapusta lähtien, kaato ajoitetaan talvikauteen, jolloin puun nestekierto on pienimmillään.
Tulikoivun valikoimassa on myös lämpökuivattuja klapeja ja pienempiä pakkauksia. Toimitukset suunnittelemme samalle suunnalle menevinä kuormina, joissa on useamman asiakkaan puut ja samalla noudamme pois aikaisempien toimitusten kuormalavat ja säkit, sanoo Sykkö.
POLTTOPUUT NETISTÄ
Mottinetti on PKS:n palveluihin kuuluva markkinapaikka, josta voit tilata tarvitsemasi polttopuut. Sivuilta löytyvät eri alueilla toimivien myyjien tiedot sekä hinnat ja toimitusmaksut. Palvelu lähettää tekemäsi tilauksen automaattisesti, ja kauppa tapahtuu suoraan ostajan ja myyjän välillä.
Ei ylimääräisiä välityspalkkioita
– Mottinetti ei ole meille ansaintakeino, vaan asiakkaillemme tarjottava palvelu. Mukana olevat myyjät maksavat palvelun käytöstä vuosimaksun, jolla katamme ylläpidon kustannukset, kertoo markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Tarja Kuokkanen PKS:stä. – Polttopuiden myyjät tallentavat palveluun omat yhteystietonsa ja myynnissä olevat puuvaihtoehdot. Ostajat voivat vertailla alueensa tarjontaa ja valita mieleisensä toimittajan. Tilaaminen onnistuu automaattisesti palvelun kautta, jolloin tilaustiedot välittyvät täsmällisesti myyjälle. Toki myyjälle voi soittaakin, jos haluaa vielä keskustella, vaikka jostakin yksityiskohdasta. Kun Mottinetti ei ole osallisena kaupassa vaan myyjä myy tuotteensa suoraan ostajalle, ovat vastuukysymykset selkeitä. Reklamaatioita tulee harvoin, sillä myyjät tietysti haluavat että ostaja tilaa häneltä jatkossakin, kertoo Kuokkanen.
Helppokäyttöinen nettipalvelu
Palvelussa asiakas valitsee ensin paikkakunnan, jonne haluaa puut toimitettavaksi. Sen jälkeen toivomansa puulajin ja klapien pituuden. Viimeisenä valitaan halutaanko puut tuoreina vai polttokuivina ja palvelu näyttää tehtyjen valintojen mukaan kyseistä tuotetta tarjoavat myyjät ja heidän hintatarjouksensa. Myyjän valinnan jälkeen ostaja täyttää tilauslomakkeelle omat tietonsa ja lähettää tilauksen. Ostaja saa tilauksestaan sähköpostiinsa vahvistuksen ja myyjä tiedon tulleesta uudesta polttopuutilauksesta sekä muistutuksen tekstiviestillä.
Lähilämpöä
Polttopuukauppa kasvaa koko ajan ja joka vuosi palveluun tulee mukaan uusia myyjiä. Ammattimaisesti toimivia yrittäjiä on yhä enemmän ja he investoivat nykyaikaiseen tuotanto- sekä kuljetuskalustoon. Erilaisia toimitusvaihtoehtoja on jo aika paljon, esimerkkeinä pien- ja suursäkit, sekä erikokoiset auto- ja traktorikuormat. Maaseudulla on myös monia toimijoita, jota tekevät pääasiallisen toimeentulonsa lisäksi polttopuita. – Raaka-aine tulee usein omista metsistä, kalustona käytetään samoja koneita kuin muissa maa- ja metsätalouden töissä ja kuivauksessa hyödynnetään aurinkoa sekä tuulta. Polttopuun käyttö lämmityksessä on ekologista ja se tuo lisää työmahdollisuuksia maaseudun ihmisille, peukuttaa Kuokkanen.
Puiden lisäksi tietoa
– Mottinetistä löytyy myös ohjeita polttopuiden kauppaan, käsittelyyn ja käyttöön, muistuttaa Kuokkanen. Käsitteiden ja mitoitusten tunteminen auttavat sujuvassa kaupankäynnissä. Yleisin keskustelunaihe on varmasti kaupan kohteena olevien puiden määrä. Kun ostajat ja myyjät puhuvat samoilla termeillä ja käyttävät samoja muuntokertoimia niin vältytään turhilta jälkipuheilta. Ohjeita löytyy myös polttopuiden kuivatukseen, pinoamiseen sekä varastointiin. Puuenergialaskurilla voi tehdä arvion tietyn polttopuuerän luovuttamasta energiamäärästä.