Sähkölinjat lintupommituksessa syksyisin

Valtavat muuttolintuparvet syksyllä ovat eräällä tavalla paitsi kaihoisa, niin myös uljas näky. Sinne ne vaan etelään menevät ja meidät tänne kylmään pohjolaan jättävät! Mutta ei ole lentomatkaaminen herkkua linnuillekaan, vaikka aikaa vieviä turvatarkastuksia ja muuta touhua lähtökentällä ei olekaan. Ravintoakaan ei kukaan eteen kanna, vaan polttoaineen saannin varmistamiseksi on tehtävä työläitä välilaskuja. Juuri silloin alkaa sähkölinjoilla tapahtua.

PKS Sähkönsiirron verkkoalueen yli syksyisin lentävät 500–800 000 hanhea ja tuhannet muut linnut aiheuttavat vuosittain 400–500 lyhyttä sähkökatkosta. Asiakkaan näkökulmasta sähkökatkot tulevat usein täytenä yllätyksenä, sillä keli saattaa olla mitä mainioin ja silti sähköt vaan pätkivät ja katkeilevat. Erityisen paljon lintuja ja niiden aiheuttamia sähkökatkoksia on syksyisin Tohmajärvellä Wärtsilänlaaksossa, joka tuntuu olevan sopivasti lintujen lentoreitillä ja tarjoavan hyviä lepo- ja ruokailupaikkoja. Johtoihin törmäämisiä tapahtuu eniten aamu- ja iltahämärissä, eli ”sopivasti” juuri silloin kun maatiloilla on käynnissä lehmien lypsyä ja muita aikataulutettuja töitä.

Mistä lyhyet sähkökatkot johtuvat

Sähkönjakeluverkko on varustettu automatiikalla, jonka tehtävänä on varmistaa sähköverkon turvallinen käyttö. Vikatilanteissa vika pitää saada kytkettyä pois ennen kuin siitä aiheutuu vaaraa ihmisille, eläimille, ympäristölle ja omaisuudelle.

Kun automatiikka havaitsee vian sähköverkossa, sähköt katkeavat muutamaksi sekunniksi ja palautuvat heti takaisin (ns. pika­jälleenkytkentä). Tyypillinen pikajälleenkytkennän aiheuttaja onkin johtoon törmännyt lintu. Jollei vika ole poistunut, sähkö katkeaa uudelleen muutamaksi minuutiksi (ns. aikajälleenkytkentä). Tuona aikana monet vian aiheuttajat, kuten johdoille lentäneet puiden oksat, ehtivät palaa pois. Monet sähkölaitteet, kuten esimerkiksi eläintilojen ruokinta-automaatit ja kuljettimet vaativat releen napsautusta aikajälleenkytkennän jälkeen.

Läpimuuttavien valkoposkihanhien päämuutto­­reitit Suomessa Birdlife Suomen v. 2014 julkaiseman selvityksen mukaan. Venäjän osalta reitti on viitteellinen.

Kuinka lintujen aiheuttamiin sähkökatkoihin voi varautua

Lintujen törmäilyjä johtoihin pyritään vähentämään asentamalla vahinkoherkille johto-osuuksille viiden metrin välein lintulippuja, jotka tuulessa väpättäessään herättävät lintujen huomion. Näiden lintuvaroittimien onkin todettu vähentävän törmäyksiä varsin tehokkaasti. PKS Sähkönsiirron verkko­alueella lintulippuja on asennettu yhteensä lähes 10 000 kappaletta yli 50 kilometrin pituiselle matkalle. Lintujen aiheuttamien häiriöiden määrä vähenee jonkin verran myös maakaapeloinnin ansiosta, kun sähköverkkoa peruskorjataan investointi­ohjelman mukaisesti.

Jos maatilalla on käytössä sähkökatkoille herkkää automatiikkaa tai kotona on tarvetta varmistaa keskeytymätön virransyöttö esimerkiksi tietokoneelle, kannattaa hankkia akulla varustettu UPS-laite. UPS liitetään pistorasian ja sähkölaitteen väliin ja se syöttää virtaa suojaamilleen laitteille akkunsa kapasiteetin rajoissa. Tyypillisesti virtaa riittää muutamien minuuttien ajan, jolloin tietokoneen ehtii sulkea hallitusti.

Lisää luettavaa