Kesämökkiä kannattaa pitää silmällä

Kesämökin omistajan suurimmat huolenaiheet ovat yleensä äkillisten luonnonilmiöiden aiheuttamat sähkökatkokset ja ilkeämieliset murtovarkaat. Pitkä sähkökatkos aiheuttaa ainakin pakastimen sulamisen ja sisällön pilaantumisen.

Pahimmillaan talvisaikaan saattaa lämpötila mökin sisällä vajota pakkasen puolelle ja silloin ovat vesijohdot vaarassa rikkoutua. Kaikkia pienjännitejohtojen haaroja emme pysty valvomaan aukottomasti, joten olemme niissä kohdin usein asiakkaiden oman ilmoituksen varassa. Kutsumattomat vieraat aiheuttavat puolestaan usein muuanlaista harmia kiinteistölle tavaroiden katoamisen lisäksi.
Onneksi on olemassa ainakin kaksi tapaa valvoa rakkaan kesämökkinsä tilaa. Luonnonilmiöiden seurauksia tai murtoja eivät nekään suoranaisesti estä, mutta niiden avulla voidaan ainakin saada tieto tapahtuneesta nopeasti ja estää lisävahinkojen syntyminen.

1. Yksinkertaisin keino on sopia naapurin kanssa mökin valvonnasta. Aivan aukotonta ei sekään tietysti ole, mutta ainakin syyspimeällä voidaan valojen kanssa häärivät vieraat helposti havaita.

2. Varsin pätevä keino on asennuttaa mökille sähköinen valvonta- ja hälytysjärjestelmä. Laitteiston avulla voidaan hälytys ohjata omaan matkapuhelimeen tai vartiointiliikkeelle, jolloin tilanne voidaan käydä tarkistamassa. Mainittakoon, että poliisi ei ota vastaan suoraan hälytyslaitteista tulevia viestejä. Hälytysjärjestelmiä on myynnissä hyvin monen laatuisia ja hintaisia. Yksinkertaisimmillaan voidaan gsm-toimisella laitteella ohjata päälle esimerksi mökin lämmitys. Fiksuimmissa vekottimissa voidaan mökin kaikkia haluttuja sähkölaitteita ohjata omalla matkapuhelimella ja saada tietoa vaikka mökin sisällä vallitsevasta lämpötilasta. Esimerkiksi sähkökatkon sattuessa laite tällöin hälyttää lämpötilan vajoamisesta.

Samaan laitteeseen voidaan lisätä liiketunnistimia tai vaikka tärinäantureita, jolloin saadaan tietoa asiattomasta liikuskelusta mökillä. Hyödyllistä on myös asentaa kosteusvahti esimerkiksi jakotukin tai pesukuneen alle. Vakuutusyhtiöiden tilastojen mukaan vesivahingot ovatkin mökeillä kaikkein yleisimpiä vahingon aiheuttajia. Hälytysjärjestelmien hinnat vaihtelevat keskimäärin 250 euron ja 2000 euron välillä joten valinnavaraa on.

Muutamia esimerkkejä valvontalaitteita tarjoavista yrityksistä

www.kotihalytin.fi

www.elisa.fi

www.isoveli.eu

www.novosec.fi

www.verisure.fi

www.telemic.fi

www.turvaykkoset.fi

www.kodinturva.net