Pakkaspäivän keitossa maistuvat kauden kasvikset ja juurekset

Keitto on pakkaspäivän ruokaa parhaimmillaan. Monesti keitto vain paranee lämmitettäessä, joten se pelastaa useammankin päivän kokkailulta. Tehdäänpä siis kerralla herkkua koko padallinen.

Samettinen bataattikeitto

(4–6 annosta)

AINEKSET:
1 l vettä
1  kasvisliemikuutio
1  bataatti (n. 700 g)
1  sipuli
1  valkosipulinkynsi
5  porkkanaa
1 dl ruokakermaa
(1 dl valkoviiniä)
1 tl suolaa
2 rkl makeaa, mietoa chilikastiketta
ripaus tuoretta timjamia

VALMISTUS:
Kuori ja paloittele sipulit, porkkanat ja bataatti. Laita kasvikset kiehuvaan kasvisliemiveteen. Hauduta 30 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa
sileäksi. Lisää kerma ja kuumenna keitto uudelleen. Mausta suolalla, chilikastikkeella ja timjamilla. Koristele keitto esim. krutongeilla, kurpitsansiemenillä, yrteillä, ranskankermalla tai maustamattomalla jogurtilla. Mausta makusi mukaan. Kokeile keitossa vaikkapa inkivääriä tai fetaa.

Ohje: pienipunainenkeittio.com.

porkkana-mangokeitto

Porkkana-mangokeitto

(4 annosta)

AINEKSET:
600 g porkkanaa
1  inkiväärinpala
3  kevätsipulia
2 tl currytahnaa
2 rkl soijaöljyä
1 l kasvislientä
2  punaista chilipippuria
1 tlk kookosmaitoa
limetinmehua
suolaa
1  mango
2 rkl kevätsipulin vartta
2 rkl korianteria
2 tl fariinisokeria

VALMISTUS:
Paista porkkanaviipaleet, inkiväärinpala ja kevätsipulirenkaat kevyesti currytahnan kanssa öljyssä. Lisää kasvisliemi ja anna keiton kiehua noin 15 minuuttia. Ota noin kolmasosa vihanneksista talteen reikäkauhalla. Soseuta loppu keitto sauvasekoittimella. Lisää chilirenkaat ja vihannespalat kookosmaidon kanssa. Kuumenna keitto uudelleen kiehumapisteeseen. Mausta keitto limettimehulla ja suolalla. Jaa annoskulhoihin. Lisää kuoritut mangopalaset. Tarjoile kevätsipulilla ja korianterilla maustettuna.

Ohje: Kodinkuvalehti.fi.

Punajuuri-piparjuurikeitto

(2 annosta)

AINEKSET:
600 g kuorittua punajuurta
2 tl neitsytoliiviöljyä
1,2 l kasvislientä
1 oksa timjamia
1 rkl raastettua piparjuurta tai piparjuuritahnaa
merisuolaa
pippuria myllystä
2 tl kylmäpuristettua rypsi- tai rapsiöljyä

PÄÄLLE:
6 rkl rahkaa
2 tl rypsi- tai rapsiöljyä
1  ruukku ruohosipulia

LISÄKSI:
2  viipaletta kokojyväleipää

VALMISTUS:
Kuutioi punajuuri ja freesaa oliiviöljyssä minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja timjaminoksa. Anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia. Poista timjaminoksa. Lisää keittoon piparjuuri, ripaus suolaa, pippuria ja rypsiöljy. Soseuta keitto ja tarkista maku. Jaa keitto lämmitetyille lautasille. Sekoita rypsiöljy rahkan joukkoon. Viimeistele annokset rahkalla ja ruohosipulisilpulla.

Ohje: Kuntoplus.

Maa-artisokkakeitto

(4annosta) 

AINEKSET:
n.400g maa-artisokkaa
3isoa perunaa
vettä
2/3Koskenlaskijajuustoa
1sipuli
mustapippuria
1dl kuohukermaa
suolaa tarvittaessa 

VALMISTUS:

  1. Keitä maa-artisokat kuorineen vedessä kypsiksi. Kokeile kypsyys haarukalla. Maa-artisokkien kuoriminen sujuu vaivatta, kun keität ne ensin kypsiksi. 
  2. Kuori ja pilko perunat. Keitä kypsiksi. Vinkki: Keitä perunat isohkossa kattilassa, koska sosekeitto tehdään siinä loppuun. Mikäli edellisenä päivänä on jäänyt yli perunamuusia, voit oivallisesti käyttää sen tähän keittoon. 
  3. Kuori ja pilko sipuli perunoiden sekaan. 
  4. Kuori kypsät maa-artisokat ja laita ne kypsien perunapalojen ja sipulin sekaan. Tarkista veden määrä –vettä tulee olla niin, että perunat ja maa-artisokat peittyvät. 
  5. Laita sekaan paloiteltu Koskenlaskija-juusto ja kuohukerma. 
  6. Lisää mustapippuria. 
  7. Kun Koskenlaskija-juusto on sulanut, soseuta keitto sauvasekoittimella. 
  8. Tarjoile vaalean leivän kanssa. 

Ohje: Martat. 

Peruna-piparjuurikeitto 

(4annosta) 

AINEKSET:
1kasvisliemikuutio
6dl vettä
500g pakasteperuna-sipulisuikaleita
125g piparjuurituorejuustoa 

JUUSTOKRUTONGIT:
3–‍4kpl paahtoleipää
2rkl oliiviöljyä
2–‍3 rkl parmesaaniraastetta 

VALMISTUS: 

  1. Kiehauta kattilassa vesi ja liemikuutio. Lisää joukkoon peruna-sipulisuikaleet. Anna kiehua 10minuuttia, jotta perunat pehmenevät. 
  2. Lusikoi joukkoon tuorejuusto. Anna keiton kiehahtaa. 
  3. Vatkaa keitto käsivatkaimella niin, että perunat murskaantuvat ja soseutuvat osittain. 
  4. Paahda leivät leivänpaahtimessa kevyesti. Kuutioi leipäviipaleet ja paista öljyssä kauniin ruskeiksi. 
  5. Nosta pannu syrjään ja sekoita lämpimien leipäkuutioiden joukkoon juustoraaste. Tarjoa krutongit keiton kanssa. 

Ohje: Yhteishyvä. 

Intialainen kasvis-kookoskeitto 

(4annosta) 

Täyteläisessä keitossa maistuvat kaneli ja inkivääri. Linssit pitävät nälän loitolla pitkään. 

AINEKSET:
2rkl öljyä
2punasipulia
4valkosipulinkynttä
2cm:n pala tuoretta inkivääriä
1punainen mieto chilipalko
1tl kurkumaa
1tl juustokuminaa
2porkkanaa
4perunaa
3varsisellerin vartta
suolaa
8dl kasvislientä
2laakerinlehteä
2kanelitankoa
2dl punaisia linssejä
1tlk (400ml) kookosmaitoa
3rkl limetinmehua 

VALMISTUS:

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja raasta tuore inkivääri. Poista chilin siemenetjahienonna chili. 
  2. Kuori ja paloittele porkkanatjaperunat. Huuhtele varsisellerin varret ja viipaloi ne. 
  3. Kuullota öljyssä sipulit ja mausteet. Lisää kasviksetjamausta suolalla. Kuullota hetki. Lisää kasvisliemi, laakerinlehdet ja kanelitangot. Kuumenna kiehuvaksi. Hauduta noin 10minuuttia. 
  4. Lisää huuhdellut linssit ja jatka haudutusta noin 10minuuttia,kunnes kasvikset ja linssit ovat melkein kypsiä. Kaada joukkoon kookosmaito ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Poista kanelitangot ja laakerinlehdet. Mausta limetinmehullaja tarkista maku. Koristele varsisellerin lehdillä. 

Ohje: Anna. 

Satokausikalenterin maaliskuu

Kuukauden kasvis: mango
Juurekset: bataatti, purppurabataatti, maniokki, maa-artisokka, peruna ja piparjuuri