Mitä tuli tehtyä Markus Neuvonen?

Toukokuussa sähköverkkoyhtiö Enerken Asiakkuuspäälliköllä Markus Neuvosella oli kiire. 20.-23.5. Joensuun monitoimihallilla järjestettiin nimittäin vuotuinen Taitaja-tapahtuma, jossa Enerke oli vahvasti mukana. Mistä oikein oli kyse?

 

Markus, mitä tuli tehtyä?

Olin seuraamassa Taitaja2019-tapahtuman kisapäivää ja oheistoimintaa pääyhteistyökumppanuuden tiimoilta. Tarvitsemme koko ajan uusia verkostorakentamisen ammattilaisia, olemme sen myötä kiinnostuneita ammatillisen koulutuksen laadusta ja teemmekin aktiivista yhteistyötä eri koulutustarjoajien kanssa. Olimme Taitaja2019-kisassa järjestämässä kahta sähköasennukseen liittyvää tehtävää, teimme sähköasennuksiin liittyviä työnäytöksiä, esittelimme ajoneuvokalustoa sekä varmistimme Areenan sähköjakelun varavoimalaitteistolla.

En ole kuullut ennen Taitajasta. Mistä on kyse?

Ammattiin opiskelevat tulevaisuuden tekijät kilpailivat Suomen mestaruudesta 43 eri lajissa yli 400 kisailijan voimin. Kisa järjestetään vuosittain ja tällä kertaa tapahtuman järjestelypaikka oli Joensuussa. Yritykset ja yleisö pääsevät seuraamaan kilpailutapahtumia ja tapahtuman yhteydessä järjestettäviä seminaareja ja esittelyjä. Taitaja-kisa on tavallaan näyteikkuna ammatilliseen koulutukseen liittyen yleisölle ja yrityksille. Kisailijat puolestaan kisailevat ammatillisesta paremmuudesta ja lajissa valitaan parhaiten menestynyt Taitajien taitaja.

Oliko vilkasta?

Tapahtumat alkoivat osaltamme tiistaina 21.5. työnäytöksillä. Työnäytökset järjestetään ulkoilmassa, ja tiistainen sade verotti hieman katsojia. Keskiviikkona 22.5. oli Enerken järjestämien sähköasennustehtäviin liittyvien kisatehtävien järjestelyvastuu, jolloin tehtäväalueella riitti vipinää. Lisäksi kokeneet ammattilaisemme olivat arvioimassa kilpailijoiden suorituksia.

Miksi Enerke oli mukana?

Enerken päätoimialaa ovat sähkönjakeluverkkoihin liittyvät sähkötyöt erilaisissa asiakasympäristöissä verkkoyhtiöiden, teollisuuden sekä kuntien sähköverkoissa. Sähkötyöt vaativat vahvan ammatillisen koulutuspohjan, jonka jälkeen sähkötöiden osaamista täydennetään käytännön työssä työpaikalla. Enerke tukee ammatillista koulutusta sähkönjakelun osalta muun muassa tarjoamalla koulutusta, työharjoittelupaikkoja, kesätöitä sekä tänä vuonna myös luomalla Taitaja-kisoihin puitteet opiskelijoiden osaamisen näytölle.

Mikä on mielestäsi ammatillisen koulutuksen merkitys tulevaisuudessa?

Ammatillisella koulutuksella on tulevaisuudessakin tärkeä rooli sähköalan perusosaamisen, työturvallisuuden sekä työkulttuurin luomisessa. Oppilaitoksilta edellytämme hyvää teoriaopetusta, alalla vaadittavien korttien ja pätevyyksien kouluttamista sekä hyvän oppimisalustan luomista ja nuorten tukemista oppimispolulla. Haluamme, että ammatillinen koulutus tuottaa jatkossakin uusia osaajia alalle, koska tekemistä alalla on runsaasti tulevaisuudessakin.

Markus, onko nuorissa tulevaisuus?

Kyllä. Nuoret mahdollistavat myös sähköalan kehittymisen tulevaisuudessa. Täysin valmiita sähköverkostoasentajia ei työnhakijoina juurikaan ole ja siksi olemme Enerkessä sitoutuneet siihen, että kasvatamme hyvän asenteen omaavia nuoria rautaisiksi ammattilaisiksi itse työn ohessa. Sähköverkostoalan tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä yhteiskunnan kasvava riippuvuus sähköstä ja uudet hajautetut sähköntuotantomuodot vaativat sähkönjakeluverkostolta yhä parempaa luotettavuutta ja joustavuutta, joten niihin tullaan investoimaan tulevinakin vuosina paljon. Tämä tietää työtä ja kehittymismahdollisuuksia alan ammattilaisille jatkossakin.