Mitä tuli tehtyä Niko Malvela?

PKS:n asiakasvastaavan Niko Malvelan kesä on ollut erityisen aurinkoinen. Hän on nimittäin ollut mukana kehittämässä PKS:n uutta aurinkotuottaja-palvelua. Selvitimme, mistä on oikein kyse?

 

Terve Niko!
Heipä hei!

Mitäs on tullut tehtyä?
No pistettiin pystyyn aurinkotuottaja-palvelu.

Selvä homma. Ja mitäs se tarkoittaa?
Aloitettiin myymään aurinkosähköjärjestelmiä avaimet käteen -paketteina omakotitaloihin, maatiloille sekä yrityksille. Pakettiin kuuluu myös asiakkaiden ylijäämäenergian ostaminen silloin, kun koko tuotanto ei mene omaan käyttöön.

Miksi tämmöinen palvelu päätettiin kehittää?
Palvelu kehitettiin suoraan asiakkaita varten. Asiakkaat kokivat oman läheisen sähköyhtiön luonnolliseksi paikaksi hankkia aurinkosähköjärjestelmä ja saimme tähän liittyen useita kysymyksiä. Tätä tarvetta vasten kehitimme Aurinkotuottaja-palvelun.

Miksi kannattaa ryhtyä aurinkotuottajaksi?
Aurinkosähkö on ekologinen tapa tuottaa sähköä omaan käyttöön. Lisäksi totta kai näkee hyödyt myös siinä omassa sähkölaskussa.

Mitä asioita pitää huomioida, jos aikoo ryhtyä aurinkosähkötuottajaksi?
Tämä on hyvä kysymys. Jos omakotitalon katon lape on etelään päin eikä ole suurempia varjostuksia, niin se on loistava kohde aurinkosähkötuotantoon. Se on syytä tiedostaa, että aurinkosähköjärjestelmä ei kata kodin koko kulutusta, vaan se mitoitetaan sähkön vuosikulutuksen mukaan. Tavoite on, että järjestelmä korvaisi noin 1⁄4 osan vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Ja katon pitää tietenkin olla kunnossa.

Selvä eli täysin omavaraiseksi ei voi aurinkosähköllä siis tulla. Onko lisäsähkölle myös ekologisia vaihtoehtoja?
Kyllä juurikin näin. Meillä PKS:llä on tarjolla Priima-sähkösopimus, johon asiakas voi sitten valita sähkön tuotantomuodoksi esimerkiksi veden tai tuulen.

Jos sattuisi olemaan aurinkoinen päivä ja aurinkosähköjärjestelmä tuottaisi enemmän energiaa kuin käytän, mitäs ylijäämäenergialle tapahtuu?
Hukkaanhan se ylijäämäenergia ei mene. PKS ostaa sen ylijäämäsähkön tuntikohtaisella markkinahinnalla ilman välityspalkkiota, kunhan asiakkaalla on sähkösopimus PKS:n kanssa. Ylijäämäsähkön osto on täysin automatisoitu prosessi. Ainakin meillä.

Kuinka isosta investoinnista aurinkosähköjärjestelmässä on kyse?
Meillä järjestelmien hinnat lähtevät 6320 eurosta.

Maksavatko aurinkopaneelit itsensä takaisin?
Juu toki. Takaisinmaksuaika riippuu tietenkin asennettavasta kohteesta. Paneelithan itsessään ovat pitkäikäisiä eli niiden elinikä on se noin 30 vuotta ja omakotitaloasujalla takaisinmaksuaika on noin 12-15 vuotta. Yrityksille ja maatiloille valtio myöntää tukea uusiutuvan energian investointeihin, joten näissä kohteissa takaisinmaksuaika on noin 7-10 vuotta.

Mikä on vaivattomin tapa ryhtyä aurinkotuottajaksi?
No ehdottomasti se, että hankkii aurinkosähköjärjestelmät meiltä. Meidän järjestelmämme ovat avaimet käteen -paketteja, jotka sisältävät laitteen lisäksi myös asennuksen. Sitten on nuo pitkät takuuajat vielä. Meillä on laitteilla ja asennuksella 10 vuoden takuu ja vielä erikseen aurinkopaneeleilla on 25 vuoden tehotakuu.