Mitä tuli tehtyä Tomi ja Petri?

Kesä tarkoittaa Joensuussa vain yhtä asiaa. Ilosaarirockia. PKS on ollut festivaalin yhteistyökumppani jo yli 10 vuoden ajan. Päätimme jututtaa PKS:n Myyntipäällikköä Tomi Turusta ja Ilosaarirockin Vastaavaa tuottajaa Petri Varista ja kysyä, miten rokataan kestävästi.

 

Tervepä terve pojat!

Tomi: No hei!
Petri: Terve vaan!

Mitäs sitä on tullut tehtyä?

Tomi: PKS:n ja Ilosaarockin välistä yhteistyötä on tullut järjesteltyä.
Petri: Kaikkea on tullut tehtyä, mutta tässä ollaan ennen kaikkea pohdittu erilaisia tapoja tuottaa energiaa festarialueella. Ilosaarirock vaatii melko lailla virtaa ja näissä asioissa paras osaaminen on omalla sähköyhtiöllä.

Teettekö ensikertaa yhteistyötä Ilosaarirockin kanssa?

Petri: Ollaan tehty yhteistyötä PKS:n kanssa jo vuosia. Tänä vuonna saadaan syvennettyä tekemistä vielä enemmän käytännön tasolle.
Tomi: Joo yhteistyötä on tehty jo vuosikymmenen ajan. Tänä vuonna yhteistyön avainteemana on ollut energiankulutuksen tarkkailu ja energiatehokkuuden parantaminen kokonaisuudessaan.

Kuinka paljon energiaa Ilosaarirockissa oikein kuuluu?

Tomi: Sähkönosalta voin sanoa, että viime vuonna valtakunnan sähköverkosta otettiin sähköä 34 251 kWh. Sehän on yllättävän pieni määrä, joka vastaa noin kahden 100m2 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikäyttöä.
Petri: Bändien tuotannothan vaihtelevat ja siten vuosittainen kulutus vaihtelee. Tekniikan kehitys on vähentänyt kulutusta, mutta samalla kasvavat tuotannot, eli komeammat keikat, aiheuttavat meille harmaita hiuksia virran riittämisen suhteen.

Onko kestävä rokkaaminen mahdollista?

Petri: Me halutaan olla rehellisiä ja myönnetään, että festarin järjestäminen ei ole varsinainen ympäristöteko. Tuotannon voi kuitenkin tehdä mahdollisimman kestävästi. Mitään taikatemppuja tähän ei ole, vaan kyse on tarkasta suunnittelusta ja pienten asioiden tekemisestä järkevästi.

Mihin Ilosaaressa on kiinnitetty huomiota päästöjen vähentämiseksi?

Petri: Meillä kestävyys ja vastuullisuus kulkee kaikessa mukana. Tämä tarkoittaa kuljetusten optimointia, roskien, pakkaustavaran ja tuotannon rakenteiden kierrättämistä ja energiatehokkaiden laitteiden käyttöä. Samaa ajattelumallia viemme myös kumppaneillemme, alihankkijoille sekä artisteille.

Miten yksittäinen festivaalikävijä voi omilla toimillaan vaikuttaa?

Petri: Liikkuminen on suurin asia. Asiakkaiden saapuminen on suurin yksittäinen päästöerä festivaalilla. Kauempaa saapuessa juna, bussit ja kimppakyydit vähentävät päästöjä selkeästi. Muuten esimerkiksi kasvisruuan valitseminen ja roskien kierrättäminen ovat kestäviä tapoja viettää festaria.

Millaisia ratkaisuja PKS on tarjonnut?

Tomi: Kaikki Ilosaarirockin käyttämä sähkö on PKS:n Priima-sähköä. Ja siihen Ilosaari on valinnut sähkön alkuperäksi täysin päästöttömän tuulivoimalla tuotetun sähkön, joka tulee Länsi-Suomessa sijaitsevasta Torkkolan tuulivoimapuistosta. Tämä on se konkreettinen keino, jota sähköyhtiön kanssa on voitu tehdä päästöjen vähentämiseksi. Sittenhän Ilosaareen on lisäksi tulossa PKS:n Aurinkosähköpuisto.

Aurinkosähköpuisto kuulostaa jännittävältä. Mikä se on?

Tomi: Aurinkosähköpuisto sijaitsee Tähtiteltan läheisyydessä ja siellä festarivieraat voivat ladata mobiililaitteensa alueella itse tuottamallamme aurinkosähköllä ja osallistua vuoden kovimpaan tapahtumaan eli Rockin nopein polkija -kilpailuun.

Mikäs se semmoinen kilpailu oikein on?

Tomi: No mehän ollaan keksijä ja tietokirjailija Janne Käpylehdon kanssa rakennettu tällainen polkuvoimalla toimiva sähköautorata ja rokissa ratkaistaan sitten mestarien mestari ja kovin polkija.

Pitääkin koota jengi kasaan. Aiotteko mennä itse rokkiin?

Petri: Minulla ei taida paljon olla vaihtoehtoja.
Tomi: Joo kyllä. Olen itse paikalla sekä PKS:n Aurinkosähköpuistossa että festarivieraana jo yli 20 vuoden kokemuksella.

Sinähän Tomi olet ihan rokkikonkari. Mikä rokki on jäänyt parhaiten mieleen vuosien varrelta?

Tomi: Rasmuksen keikka. Mikä vuosi se olikaan? Se tais olla 99. Ja tietenkin Apulannan kaikki esiintymiset.

Eli raviradalla törmäillään?

Petri: Sielläkin, mutta vielä todennäköisemmin Laulurinteellä!