Energiansäästön pikaohjeet

Energian säästämisessä on pitkälti kysymys siitä, kuinka kodin laitteitaan käyttää. Monet konstit eivät edes maksa mitään, saatikka vaikuta asumismukavuuteen häiritsevästi. Alla muutamia tärkeimpiä ja lisää tietoa löydät roppakaupalla energianeuvonnan erikoissivuiltamme. Kannattaa käydä tutustumassa!

1.    LÄMMITYS

Sopivasti lämmintä
Tarkkaile kodin lämpötiloja ja säädä jokaisen huoneeseen vain tarvittava lämpötila. Yksi aste huonelämpötilassa merkitsee noin 5 % lämmityskuluissa, kaksi astetta jo 10%.  Pidä ikkunoiden ja ovien tiivisteet kunnossa, jolloin vedon tunne vähenee ja lämpö pysyy sisällä huoneessa. Samalla asumisviihtyvyys paranee.

2.    ILMANVAIHTO

Ilmanvaihdolla lämpöä talteen
Käytä ilmanvaihtoa oikein. Liika ilmanvaihto tuhlaa rutosti energiaa ja liian pieni ilmanvaihto heikentää sisäilman laatua ja saattaa pahimmillaan jopa vaurioittaa rakenteita. Säädä kelien kylmetessä painovoimaisessa ilmanvaihdossa venttiilit pienemmälle ja käytä koneellista ilmanvaihtoa eri asumistilanteiden mukaan. Tarpeen mukainen käyttö ja lämmön talteenoton hyödyntäminen ovat ilmanvaihdon energiansäästön kulmakivet.

3.    LÄMMIN KÄYTTÖVESI

Lyhyt suihku paras suihku
Lämmin vesi on mitä suurinta mukavuutta, mutta veden lämmittäminen lähes nolla-asteisesta yli 60 asteeseen vie energiaa ja maksaakin sievoisen summan vuodessa. Vesikuluihin vaikutat parhaiten tiedostamalla lystin hinnan ja sovittamalla suihkussakäynnin keston sen mukaan.

4.    VALAISTUS

Valaise viisaasti
Hyödynnä valaistuksen ohjausta. Liiketunnistimet, hämäräkytkimet ja ajastimet tuovat käytännön mukavuutta ja auttavat säästämään sähköä.
Vaihda energiatehokkaisiin LED-lamppuihin tai energiansäästölamppuihin. Lampunvalintakone www.lampputieto.fi auttaa lampun valinnassa.

5.    VIIHDELAITTEET

Viihdelaitteiden osuus sähkönkäytöstä kasvaa
Aina kun olet hankkimassa uusia viihdelaitteita kotiisi, vertaile niiden ominaisuuksien lisäksi myös kulutuslukuja. Laitteet kuluttavat sähköä koko ikänsä ja pienikin ero voi kertautua vuosien saatossa suureksi. Esimerkiksi, jos television sähköteho on 100 wattia, sitä katsotaan viisi tuntia päivässä ja sen käyttöikä on 10 vuotta, kuuluu jo television käyttöiän aikana sähköä 1800 kilowattituntia.

6.    KYLMÄLAITTEET

Kylmälaite ei tykkää lämpimästä
Väärin sijoitettu kylmälaite käy kuumana, tuhlaa sähköä ja kuluu ennen aikojaan loppuun. Lämmönlähteen viereen sijoitettuna kylmälaitteen sähkönkulutus voi kasvaa jopa kaksinkertaiseksi. Käyttöohjeista löydät tarkat tiedot vaaditusta ilmankiertotilasta laitteen ympärillä.
Jääkapin sopiva lämpötila on +5 astetta ja pakastimessa -18 astetta. Jokainen ylimääräinen aste niin jääkaapissa kuin pakastimessakin lisää sähkönkulutusta 5 %. Tärkeää on myös puhdistaa jäädytysritilät pölystä ja tomusta kerran vuodessa .

Lue lisää energiatehokkaasta asumisesta energianeuvonnan erikoissivuiltamme!