Sähköliittyjän opas

PKS Sähkönsiirto Oy

1. Liittymän tilaus kannattaa tehdä ajoissa

Olemalla riittävä ajoissa yhteydessä sähköistyspalveluumme saat sähköliittymän hinta- ja toimitusaikatiedot suunnittelun pohjaksi. Varsinkin haja-asutusalueella saattavat johtojen sijoituslupa-asiat viedä runsaasti aikaa. Ota yhteyttä sähköistyspalveluumme numeroon 013 2663 200, joka palvelee arkisin kello 8-16. Saat sähköistysprojektiisi ammattitaitoisen yhteyshenkilön, joka palvelee Sinua koko projektisi ajan kaikissa talosi sähköistämiseen liittyvissä asioissa. HUOM: Voit katsoa liittymän hinnan myös OmaPKS-palvelusta, tilata siitä sähköisen tarjouksen tai tehdä tilauksen. Kannattaa tutustua!
 
Sähköistyspalvelun sähköposti: sahkoistys@pks.fi.


2. Mieti miten lämmität

Lämmitysmuodon valinta määrää paitsi tulevat käyttökustannukset, myös pitkälti asumismukavuuden. Kahdeksan rakentajaa kymmenestä valitsee toimialueellamme lämmitystavakseen sähkölämmön. Sähkölämpö tarjoaa eniten järjestelmävaihtoehtoja, sopii hyvin yhteen puulämmityksen kanssa, tuottaa erinomaisen asumisviihtyvyyden ja on käyttökustannuksiltaan kilpailukykyinen. Kysy sähköistyspalvelustamme lisätietoja erilaisista lämmitysjärjestelmistä ja niiden käyttökustannuksista.

Sähkölämmön asiantuntijat tavoitat numerosta 013 2663 200 ja sähköpostilla osoitteesta  ja sähköposui   sahkoistys@pks.fi.


3. Teetä sähkösuunnitelma asiantuntijalla

Sähkösuunnitelman laadusta ei kannata tinkiä. Asumisen tulevatkin tarpeet huomioiva sähkösuunnitelma tuottaa asukkaille hyötyä ja iloa kymmeniksi vuosiksi. Hyvä sähkösuunnitelma takaa urakkatarjousten vertailukelpoisuuden ja sähkösuunnittelija osaa sen perusteella mitoittaa talosi pääsulakkeen koon oikein. Vapaa-ajan asuntojen ja muiden pienkohteiden kohdalla hyvä sähkösuunnitelma maksimoi sähköstä saatavan hyödyn ja varmistaa myöhemmän laajennettavuuden. Hyvä sähkösuunnitelma nopeuttaa myös sähköliittymän hankintaa.

Sähkösuunnitelmia tekevät urakoitsijat löytyvät MattiNetistä.

MattiNettiin pääset tästä.


4. Tee liittymissopimus

Sähköliittymästä eli sähköverkkoon liittymisestä sovitaan Sinun ja PKS Sähkönsiirto Oy:n kesken aina kirjallisella liittymissopimuksella. Tässä sopimuksessa noudatetaan liittymisehtoja, jotka saat aina sopimuksen liitteeksi. Sopimuksen teon voit hoitaa puhelimitse, kirjeitse tai pistäytymällä lähimmässä toimipaikassamme. Viimeksi mainittu onkin suositeltavin tapa, sillä samalla käynnillä selviävät kaikki rakentamisen energiakysymykset kerralla ja saat tarpeellista tietoa myös jatkovaiheista.

Liittymän voit tilata myös sähköisesti kirjautumalla OmaPKS-palveluun.

 Tutustu liittymisehtoihin (pdf)


5. Valitse sähköurakoitsija

Sähköurakka muodostaa nykyaikaisessa, hyvin varustetussa ja koneellistetussa omakotitalossa merkittävän osan rakentamiskustannuksista. Sähköurakoitsijan valintaan kannattaa käyttää hetki harkintaa. Olemme osaltamme helpottaneet työtäsi ja tarjoamme käyttöösi MattiNetti-urakoitsijapalvelun, joka löytyy nettisivuiltamme. Siellä on tarjolla ammattitaitoisia ja hyvin palvelevia sähköurakoitsijoita niin uudissähköistykseen kuin peruskorjaukseenkin. Urakoitsijat on jaoteltu palveluittain ja kunnittain, jotta oikean urakoitsijan löytäminen olisi helpompaa.

Luotettavat ja palvelevat sähköurakoitsijat löydät osoitteesta www.mattinetti.fi.


6. Huolehdi työmaan sähkön saannista

Jos rakennat omakotitaloa, voit tilata rakentamisaikaista sähköä varten VuokraVirtasen. Mökkityömaalle taas sopii parhaiten MökkiVirtanen. VuokraVirtanen on käyttövalmis työmaakeskuspaketti, jonka toimitusajankohdan voit sopia liittymissopimuksen teon yhteydessä tai myöhemmin. Jos taas rakennat kesäasuntoa, saatat päästä helpoimmalla, kun tilaat jo liittymissopimuksen teon yhteydessä MökkiVirtasen, joka on valmiiksi varustettu voimavirta- ja sukopistorasioin. MökkiVirtanen on täydellinen palvelupaketti, joka sisältää keskuksen, lisätarvikkeet ja asennustyöt. Sähköt ovat asentamisen jälkeen heti käytettävissä ja keskus palvelee sen jälkeen kesäasunnon mittauskeskuksena.

Lisätietoa Vuokravirtasesta löydät tästä


7. Seuraavaksi tarvitaan sähköntoimitussopimus

Liittymissopimuksen lisäksi tarvitaan vielä kirjallinen sähköntoimitussopimus, jolla sovitaan sähkön toimittamisen yksityiskohdista. Sähköntoimitussopimus on kätevintä tehdä samalla kun teet liittymissopimuksen. Tällöin sovitaan yleensä kokonaispalvelusta, joka sisältää sekä sähköenergian toimittamisen että verkkopalvelun. Sopiva ja taloudellisin mittaustapa on hyvä miettiä lisäksi viimeistään tässä vaiheessa. Vaikka valinnanvaraa onkin, ei hätää: palveluneuvojamme auttavat Sinua mielellään oikean vaihtoehdon valinnassa. Tuotteisiimme ja palveluihimme voit tutustua jo ennakkoon näillä sivuilla.


8. Vaadi käyttöönottotarkastus ja käyttöopastus

Urakoitsijan on ennen mittarointipyyntöä suoritettava asennusten käyttöönottotarkastus ja laadittava siitä tarkastuspöytäkirja mittaustuloksineen ja luovutettava asiakirjat asiakkaalle. Ennen koko urakkasumman maksamista onkin hyvä vaatia urakoitsijalta paitsi tarkastusdokumentit, myös opastus lämmitysjärjestelmän ja muiden urakkaan kuuluneiden sähkölaitteiden käyttöön.


9. Tilaa kytkentä jakeluverkkoon ja mittauksen asennus

Kun uudessa kodissa alkavat sähköasennukset olla kunnossa, on urakoitsijan aika tilata sähköverkkoon kytkentä ja sähkömittarin asennus. Kiinteistöösi asennetaan etäluettava mittari ja pääset sen jälkeen seuraamaan energiankulutustasi tunti-, päivä-, viikko-, kuukausi-, tai vuositasolla netissä OmaPKS-palvelustamme. Liittymisjohdon kytkentä jakeluverkkoon sisältyy liittymissopimukseen ja mittarin vuokra sisältyy sähkönsiirron kuukausimaksuun. Etäluettavan mittarin ja sen lisälaitteiden kunnossapidosta vastaa PKS Sähkönsiirto Oy.


10. Sitten vaan Onnellista Asumista!

Haluamme, että saat uudesta sähköistetystä kodistasi kaikki mukavuudet käyttöösi mahdollisimman helposti. Olemme kehittäneet käyttöösi joukon muitakin huolella harkittuja palveluja, joita voit asiakkaanamme vapaasti hyödyntää. Lisätietoja on saatavissa asiakaspalvelustamme tai näiltä nettisivuiltamme.