Neljä käytännön konstia sähkönsiirtolaskun optimointiin

Neljä käytännön konstia sähkönsiirtolaskun optimointiin

Sähkön verkkopalvelu on maaseutuverkossa pitkien siirtoyhteyksien ja harvan asutuksen takia kalliimpaa kuin suurissa kaupungeissa. Kun kaupungeissa sähköverkkoa voi asiakasta kohti olla 20-30 metriä, meillä ylläpidettävää verkkoa on jokaista asiakasta kohti keskimäärin 250 metriä. Olemme erikoistuneet maaseutumaiseen sähkönjakeluun ja teemme joka päivä töitä sen eteen, että verkkopalvelumaksut pysyisivät mahdollisimman siedettävinä kaikille sähkön käyttäjille. Tärkeimpinä keinoina tähän ovat investointien tarkan ajoituksen lisäksi ilmajohtojen siirtäminen vähemmän häiriöherkkiin paikoihin, johtokatujen leventäminen ja taajamien maakaapelointi. Asiakkaana myös Sinä voit vaikuttaa omaan sähkölaskuusi tiedostamalla ne asiat, joista kustannukset syntyvät.

Kun haluat saada verkkopalvelumaksuista kaiken hyödyn irti, toimi näin:

Tutustu omaan sähkönkäyttöösi OmaPKS-palvelussa

Mitä enemmän tiedät omasta sähkön käytöstäsi, sitä parempia päätöksiä pystyt tekemään myös oman sähkölaskusi suhteen. Hyvin monet asiakkaamme ovatkin jo löytäneet internetin syövereistä OmaPKS-palvelumme. Omaan sähkön käyttöön tutustuminen onkin lähtökohta niin energian kulutuksen kuin sähkölaskunkin pienentämiseen. Sopimus- ja laskuarkiston lisäksi sieltä löytyvät kattavat tiedot omasta sähkön käytöstä useamman vuoden ajalta kuukausittain, päivittäin ja jopa tunneittain. Historiasta on helppo katsoa, milloin sähköä oikein kuluu, kuinka sähkön käyttö on muuttunut ja kuinka se painottuu vuoden ja vuorokauden ajalle.  Lisää tietoa sähkön käytöstä ja sen järkevästä käytöstä saat asiakaspalvelustamme ja Energiatietoa -nettisivuiltamme. Käytössäsi on myös kätevä Energialaskuri, joka kertoo, mihin kaikkeen sähköä kotonasi kuluu. Tämän tarkastelun avulla saadut säästöt ovat parhaimmillaan merkittäviä. Tämän jälkeen voikin tarkastella, millainen hinnoitteluvaihtoehto tulisi edullisimmaksi.

Valitse oikea pääsulakekoko ja säästä kuukausimaksuissa

Kiinteistöä varten rakennettava ja ylläpidettävä sähköverkko mitoitetaan aina kiinteistön pääsulakkeen mukaan, sillä takaamme pääsulakkeen mukaisen maksimitehon asiakkaan käyttöön. Esimerkiksi yleisimmällä 3×25 ampeerin pääsulakekoolla voit käyttää maksimissaan 17 kilowatin sähkötehoa, kun kuormitus on jakautunut tasaisesti kaikille vaiheille. Tuo teho on kotitalouskäyttöön yleensä hyvin riittävä, sillä päällä voi olla vaikka yhtä aikaa normaalikokoinen kiuas ja sähköuuni ja taloa voi lämmittää sähköllä normaalisti. Kiinteän sähköliittymän ylivoimaisuus muihin vaihtoehtoihin onkin juuri tässä, sähköä riittää kaikkiin tarpeisiin vaivattomasti ja edullisesti.

Oman kiinteistön sulakekoko kannattaa silti tarkistaa, jos sen suuruudesta ei ole ihan varmaa mielikuvaa. Jos sähkönkäyttö on jossain vaiheessa pienentynyt, saattaa kiinteistössä turhaan olla liian suuri pääsulake, jolloin tulee maksaneeksi aivan turhaan korkeampaa kuukausimaksua. Sulakekoko selviää helposti sähkölaskusta, OmaPKS-palvelusta tai soittamalla asiakaspalveluumme.

Hyödynnä halvimmat hetket sähkön käytössä

Sähköverkon siirtokapasiteetti mitoitetaan verkon huippukuormituksen mukaan, joten muuna aikana verkko on ikään kuin vajaakäytöllä. Tämän vuoksi pyritään verkkopalvelun hinnoittelulla ohjaamaan sähkön käyttöä verkon kannalta tasaisemmaksi, jolloin jakeluverkko voidaan rakentaa kustannustehokkaammin.

Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa asiakkaan kannalta päiväaikaisen sähkön käytön minimointia ja yöaikaisen sähkön käytön maksimointia silloin, kuin se on järkevää. Tyypillisin yöksi siirrettävä sähkön käyttö on käyttöveden lämmittäminen. Jos varaavaa sähkölämmitystä talossa on, voi aamuyöllä ladata myös lattiaa maltillisesti vähän normaalia lämpöisemmäksi. Yletön lattian ”porruuttaminen” ei ole tutkimusten mukaan järkevää, sillä ylilämpöihin ja varaushäviöihin kuluu enemmän rahaa kuin sähkön halvemmassa hinnassa säästää.

Sähkön käytön optimointiin on tarjolla myös entistä fiksumpaa automatiikkaa, joten katoavaisia ovat ne ajat, jolloin kello kädessä seisottiin termostaatin edessä ja käänneltiin lämpötila-asetuksia kellonaikojen mukaan. Yksi hyvä automatiikasta esimerkki on kotimainen Optiwatti, joka ohjaa talon lämmitystä tarkasti sähkön tarpeen ja energian hinnan mukaan.

Enemmän tietoa hinnoitteluvaihtoista löydät nettisivuiltamme.

 

Vähennä ostosähkön tarvetta tuottamalla sitä itse

Tehokas keino vähentää ostosähkön tarvetta ja sen myötä energiakustannuksia on tuottaa sitä itse esimerkiksi aurinkopaneeleilla. Kun tuotetusta sähköstä pystyy hyödyntämään mahdollisimman suuren osan itse, ovat hyödytkin suurimmat. Ylijäämäsähkön myymisellä ei ole monikaan Suomessa pystynyt vielä rikastumaan, sen verran alhaisella tasolla ovat sähköenergian hinnat viime vuosina olleet. Järjestelmä kannattaakin aina mitoittaa oman sähköntarpeen mukaan, jolloin selviää myös pienemmillä hankintakustannuksilla. Vaikka järjestelmien hinnat ovatkin viime vuosina laskeneet inhimilliselle tasolle, joutuu hankinnan jälkeen odottelemaan varsin pitkän tovin, ennen kuin järjestelmä on maksanut itsensä takaisin. Monet perustelevatkin aurinkosähkön hankintaa ekologisuudella ja hyvänä sijoituksena, jolle saa mukavasti korkoa vuosittain.

Esimerkkejä järjestelmien hinnoista löytyy täältä.