Toiminta häiriötilanteissa

Sähkö on nykypäivän ihmiselle niin tärkeä osa jokapäiväistä elämää, että jokainen keskeytys sähkön jakelussa tuntuu epämiellyttävältä. Teemme sen vuoksi kaikkemme, että keskeytysajat pysyisivät mahdollisimman lyhyinä olosuhteista riippumatta.

Suurin osa keskeytyksistä aiheutuu luonnonilmiöistä. Kesällä ukkossäällä esiintyvät yksittäiset salamaniskut ja kova tuuli ovat yleisimpiä sähkökatkoksien syitä. Talvisin tykkylumi taivuttaa puita johdoille aiheuttaen katkoksia.

Opas pitkiin sähkökatkoihin varautumisesta  Lataa tästä(2 Mt)

Huoltovarmuuskeskuksen kätevä testi ja muistilista pitkiin sähkökatkoksiin varautumisesta löytyy tästä.

Sähkölinjalle kaatuneet puut

Jos löydät sähkölinjalle kaatuneen tai kaatumassa olevan puun, ilmoita siitä mahdollisimman pian PKS:n asiakaspalveluun tai sähköhäiriöilmoitusnumeroon. Puita ei saa missään tapauksessa itse poistaa linjoilta, eikä maassa oleviin johtoihin saa koskea, sillä automatiikka saattaa kytkeä johdon jännitteiseksi milloin tahansa. Jossain tapauksissa saattaa keskijännitejohtoon jäädä jännite päälle, vaikka puu olisikin linjaa vasten.

Jos rakennat taloa, rakenna varaava tulisija. Varalämmitysjärjestelmä on erityisen tarpeellinen vesikiertoisilla lämmitysjärjestelmillä varustetuissa taloissa, joissa sähkön katkeaminen voi pahimmillaan aiheuttaa lämmönjakojärjestelmän jäätymisen ja vaurioitumisen. Puuvarastoja voi täydentää kätevästi MottiNetistä. www.mottinetti.fi

Varavoimalaitteet maatilalle

Maatilat voivat varautua katkoksiin hankkimalla tilalle aggregaatin. Sen saa hankittua kätevästi esim. PKS:tä, jolloin varavoimapakettiin sisältyy traktorikäyttöinen aggregaatti, kunnollinen maatilan pääkeskus ja asennustyöt avaimet-käteen -periaatteella. Varavoimakoneeksi kannattaa valita sen verran suuri laite, että sen taakse voidaan näppärästi kytkeä kaikki tilan rakennukset.

UPS tietokoneelle

Jos tietokone on kotona tai maatilalla tärkeässä roolissa, voi harmejaan pienentää hankkimalla tietokoneen suojaksi UPS-laitteen. Sen avulla voi töitään jatkaa hetken aikaa huoletta ja katkoksen pitkittyessä tietokoneohjelman voi hallitusti sulkea.

Kynttilöitä kaiken varalle

Vanhaa hyvää konstia ei kannattaa myöskään unohtaa: kynttilät tai öljylamppu ovat arvossa arvaamattomassa, jos pimeys yllättää. Pakastin säilyy reilun vuorokauden sähkökatkoksista pelkällä säikähdyksellä, jos malttaa olla tirkistelemättä sisälle. Jääkaappi lämpiää luonnollisesti huomattavasti nopeammin.