« Takaisin

Ennakoiva vianesto tykkylumen vaurioittamilla alueilla loppusuoralla

Vuodenvaihteen tykkylumi piinasi sähköjakelua lähes koko PKS Sähkönsiirron jakelualueella. Lähes kaikki tykkylumialueet on nyt lennetty helikoptereilla läpi ja tarkastusten avulla on löydetty kaikkiaan reilut 6000 sähkönjakelua vaarantavaa kohdetta. Suurin osa kohteista on johdolle kallistuneita puita, mutta myös kaatuneiden puiden rikkomia teknisiä rakenteita on havaittu runsaasti. Suurin osa havaituista vikakohteista on nyt korjattu ja loputkin saadaan kuntoon tammikuun loppuun mennessä. Korjaustöissä on ahertanut vuodenvaihteen jälkeen 40-60 verkostoasentajaa ja metsuria sekä metsäkoneita ja sahaavia helikoptereita.

Liikuttaessa niillä seuduilla, joilla lumi on edelleen kiinni puissa ja sähköjohdoilla on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Metsään ja sähkölinjojen läheisyyteen ei pidä mennä ilman erityistä syytä, sillä sähköjohdot voivat roikkua lumen painamina välittömällä kosketusetäisyydellä. Paksun lumipeitteen sisällä oleva sähköjohto voi näyttää vaarattomalta, mutta on hengenvaarallinen ja aiheuttaa sähköiskun jo ennen johtoon koskemista.  

Häiriönkorjauksen yhteydessä kaadetut puut korvataan

Tykkyhäiriöiden korjausten yhteydessä metsäkoneella kaadetut isommat puumäärät korvataan maanomistajalle automaattisesti Metsänhoitoyhdistysten kautta. Kaadettua puustoa on Metsänhoitoyhdistyksen laskelman mukaan noin 2 000 kuutiota. Yhdistyksen asiantuntijat ottavat yhteyttä maanomistajaan ja sopivat käytännön menettelyistä.

Yksittäisiä sähkönjakelua vaarantavia puita on jouduttu kaatamaan johtokatujen ulkopuolelta satojen maanomistajien mailta. Metsureiden kaatamat yksittäiset karsimattomat puut eivät kirjaudu minnekään, vaan maanomistaja voi hakea niistä korvausta PKS:n kautta. Oma linjanvierusmetsä kannattaakin käydä tarkastamassa kevättalven aikana ja hakea korvausta soittamalla asiakaspalveluumme puh. 013 2663 100 ma-to klo 8-18 pe 9-18. Ilmoituksen pohjalta Metsänhoitoyhdistyksen asiantuntija tekee arvion kaadetuista puista ja sopii korvauksista.

Pitkistä katkoksista maksetaan korvausta

Asiakas on oikeutettu vakiokorvaukseen yhtäjaksoisesta yli 12 tunnin verkkopalvelun keskeytymisestä. Keskeytys lasketaan alkaneeksi siitä, kun vika on tullut tietoomme käyttöjärjestelmän kautta tai asiakkaan ilmoituksesta. Vakiokorvaus hyvitetään automaattisesti asiakkaan sähkölaskulla, joten sitä ei tarvitse erikseen hakea. Vakiokorvauksen määrä perustuu asiakkaan arvioituihin vuotuisiin verkkopalvelumaksuihin veroineen (alv ja sähkövero) ja keskeytyksen yhtäjaksoiseen kestoon. Yksittäisen keskeytyksen osalta vakiokorvauksen määrä on enintään 200 % vuotuisesta siirtomaksusta tai enintään 2000 euroa.

Myrskyn tai muun luonnonilmiön aiheuttaman sähkökatkoksen vuoksi mahdollisesti pilaantuneet elintarvikkeet tai vaurioituneet kodinkoneet kuuluvat sen sijaan kotivakuutusten piiriin.

Vakiokorvaukset määräytyvät seuraavasti:

•    12-24 tuntia..........10 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta
•    24-72 tuntia..........25 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta
•    72-120 tuntia........50 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta
•    120-192 tuntia.....100 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta
•    192-288 tuntia.....150 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta
•    Yli 288 tuntia........200 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta