« Takaisin

Sähkönjakeluun odotettavissa häiriöitä Ylä-Karjalassa

Raskaassa lumikuormassa huojuvat puut saavat keskiviikon ja torstain tietämillä jälleen lisää painoa oksilleen. Lumisade alkaa keskiviikkona kevyenä pakkaslumena, mutta muuttuu torstaina sään tilapäisesti lauhtuessa raskaammaksi räntä- tai vesisateeksi. Tämä voi yhdessä voimistuvan tuulen kanssa katkoa puista oksia ja kaataa puita sähkölinjoille. Torstai-iltapäivästä lauantaipäivään ulottuvalla jaksolla tihkusade ja märkä lumi lisää lumikuorman painoa noin viisi kiloa jokaista neliömetriä kohden.

 

Helikopteritarkastusten perusteella sähkönjakelun häiriöille herkimmät alueet ovat tällä hetkellä Juuassa, Nurmeksessa, Lieksassa ja Valtimolla, joissa on havaittu myös uusiutunutta lumikuormaa ja uusia johdoille taipuneita puita. Reilun vuorokauden mittainen lauha jakso ei todennäköisesti helpota tykkytilannetta, sillä sää pakastuu uudestaan lauantaiksi.

 

PKS Sähkönsiirto on varautunut vikojen korjauksiin riittävällä miehityksellä. Sähkönjakelua uhkaavat puut on kartoitettu vuodenvaihteen tykkyhäiriön jälkeen ja suurin osa niistä on jo ehditty tehotoimin poistaa, mikä helpottaa omalta osaltaan tilannetta.