« Takaisin

Sähkönjakeluhäiriön ennakkotiedote 31.12.2018

Voimakas lumentulo saattaa vaikeuttaa sähkönjakelua tiistaista alkaen

Jakelusääennuste:
Suomea lähestyy parhaillaan talvimyräkkä, jonka matalapainealue voimistaa tuulia uudenvuodenaattoillan ja yön aikana koko PKS Sähkönsiirron jakelualueella. Tuulen nopeus vaihtelee ennusteen mukaan 16-21 m/s välillä ja voimakkaita tuulia seuraa laaja ja sakea lumisadealue, joka tuo lunta pyryttämällä uudenvuodenpäivästä keskiviikkoiltaan asti. Ilmatieteenlaitoksen ennusteen mukaan lunta sataa maakunnassa 15-20 senttiä ja paikoitellen jopa 30 sentin verran. Lämpötilan ennustetaan pysyttelevän hiukan nollan alapuolella.

Jakeluhäiriöt:
Kova tuuli puhdistaa puustoa irtonaisesta lumesta, mutta tuulenpuuskat ryskyttävät metsiä maanantai-iltana kuitenkin sen verran kovalla kädellä, että jakeluhäiriöiden syntyminen on todennäköistä. Kovaa tuultakin enemmän sähkönjakelua haittaa tiistaina tuulia seuraava laaja ja sakea lumisade. Alkutalven kosteat kelit ovat iskostaneet puihin lunta jäätä, joihin uusi lumi helposti tarttuu ja sen myötä taivuttaa puita ja oksia sähkölinjoille. Sähkönjakelun häiriöitä on odotettavissa näillä näkymin siis maanantai-illan keskiviikon välisenä aikana koko jakelualueellamme.

Varautuminen:
Odotettavissa olevien häiriöiden ajankohta on juhlapyhän takia jälleen valitettavan hankala asiakkaiden kannalta. Häiriöiden laajuutta ei pystytä tässä vaiheessa vielä arviomaan, mutta lumitilanne metsissä ja sääennuste muistuttaa päällisin puolin vuoden takaista tykkylumiongelmaa. Olemme aloittaneet varautumisen suurhäiriöön varaamalla verkostoasentajia ja metsäpalveluyrityksiä muun muassa yhdessä Metsänhoitoyhdistysten kanssa. Vaikka jakeluhäiriötä onkin jälleen odotettavissa, niin niiden määrää ja kestoa merkittävästi pienentää jo tähän saakka tehty työ säävarman verkon osuuden kasvattamiseksi.

 

Häiriötilannetta PKS Sähkönsiirron alueella voit seurata netistä Katkot-palvelusta.

Koko Suomen tilanteen näet Sähkökatkokartasta, www.sähkökatkokartta.fi