Jokakeväinen hanhenmarssi häiritsee jälleen sähkönjakelua

Sakeat hanhiparvet ovat jälleen matkaamassa maakuntamme yli pohjoiseen pesimäpaikoilleen ja pysähtyvät tankkaustauolle tutuilla ruokailupaikoillaan erityisesti Tohmajärven ja Wärtsilän seuduilla. Maanviljelylle aiheutuvien vahinkojen lisäksi nuo uljaat luontokappaleet törmäilevät myös sähköjohtoihin ja aiheuttavat lyhyitä sähkökatkoksia, jotka painottuvat aikaiseen aamuun ja iltaan.

Sähkönjakeluverkko on varustettu automatiikalla, jonka tehtävänä on suojata sähköverkkoa ja asiakkaiden laitteita vaurioitumiselta. Kun automatiikka havaitsee vian sähköverkossa, sähköt katkeavat muutamaksi sekunniksi ja palautuvat heti takaisin (ns. pikajälleenkytkentä). Tyypillinen pikajälleenkytkennän aiheuttaja onkin johtoon törmännyt lintu.

Jollei vika ole poistunut, sähkö katkeaa uudelleen muutamaksi minuutiksi (ns. aikajälleenkytkentä). Tuona aikana monet vian aiheuttajat, kuten johdoille lentäneet puiden oksat, ehtivät palaa pois. Monet sähkölaitteet, kuten esimerkiksi eläintilojen ruokinta-automaatit ja kuljettimet vaativat releen napsautusta aikajälleenkytkennän jälkeen.

PKS Sähkönsiirron verkkoalueen yli syksyisin lentävät 500 – 800 000 hanhea ja tuhannet muut linnut aiheuttavat vuosittain 400–500 lyhyttä sähkökatkosta.

Kuinka lintujen aiheuttamiin sähkökatkoihin voi varautua

Lintujen törmäilyjä johtoihin pyritään vähentämään asentamalla vahinkoherkille johto-osuuksille viiden metrin välein lintulippuja, jotka tuulessa väpättäessään välkkyvät auringon valossa huomiota herättävästi. Näiden lintuvaroittimien onkin todettu vähentävän törmäyksiä varsin tehokkaasti. PKS Sähkönsiirron verkkoalueella lintulippuja on asennettu yhteensä lähes 10 000 kappaletta yli 50 kilometrin pituiselle matkalle. Lintujen aiheuttamisen häiriöiden määrä vähenee jonkin verran myös maakaapeloinnin ansiosta, kun sähköverkkoa peruskorjataan investointiohjelman mukaisesti.

Jos maatilalla on käytössä sähkökatkoille herkkää automatiikkaa tai kotona on tarvetta varmistaa keskeytymätön virransyöttö esimerkiksi tietokoneelle, kannattaa hankkia akulla varustettu UPS-laite. UPS liitetään pistorasian ja sähkölaitteen väliin ja se syöttää virtaa suojaamilleen laitteille akkunsa kapasiteetin rajoissa. Tyypillisesti virtaa riittää muutamien minuuttien ajan, jolloin tietokoneen ehtii sulkea hallitusti.