Luvassa lumisateita, sähkökatkojen korjaamiseen varauduttu loppuviikon ajaksi

Pohjois-Karjalan alueelle luvataan torstain ja perjantain väliseksi yöksi sekä perjantaiaamuksi lumisateita. Jos ennusteet toteutuvat, lunta voi sataa yli kymmenen senttiä. Uusi lumi ja puissa jo ennestään oleva tykkylumikuorma tulevat todennäköisesti taivuttamaan tai katkaisemaan puita sähkölinjoille ja aiheuttamaan sähkökatkoja.

PKS Sähkönsiirto on varautunut sähkökatkoihin lisäämällä vikapalvelun asentajien sekä asiakaspalvelun työntekijöiden määrää koko loppuviikon ja viikonlopun ajaksi. Käytössä on myös helikoptereita, joilla tehdään tarkempaa vika-alueiden paikantamista. Helikoptereita on käytetty myös parina edellisenä viikkona tykkylumitilanteen kartoittamiseen.

Tykkylumen painon alla linjalle taipuneet tai katkenneet puut ovat aiheuttaneet sähkökatkoja joulun jälkeisellä viikolla lähes päivittäin. Katkot ovat olleet onneksi yksittäisiä ja ne on saatu korjattua nopeasti. Nyt ennustettu lumisade voi tuoda tullessaan useita vikoja samanaikaisesti, jolloin niiden korjaamiseen menee enemmän aikaa.

– Olemme nostaneet valmiutta ennakoivasti, että meillä on tarvittaessa riittävästi tekijöitä korjaamaan vikoja maastoon. Nämä vikatilanteet kun sattuvat usein juuri siellä, minne ei autoilla pääse, PKS Sähkönsiirron käyttöpalveluvastaava Juha Sirviö kertoo.

PKS Sähkönsiirto rakentaa uutta ja säävarmaa sähköverkkoa vuosittain 30 miljoonalla eurolla.

– Verkon uudistamisen tavoitteena on saada sääolosuhteista johtuvat sähkökatkot minimoitua ja rakentaa samalla 40–50 vuoden päähän kestävää verkkoa, PKS Sähkönsiirron verkon kehityspäällikkö Jukka Ahonen kertoo.

PKS Sähkönsiirrolla on kaikkiaan 22 000 kilometriä sähköverkkoa, josta iso osa kulkee metsäisellä ja harvaan asutuilla alueilla.

PKS Sähkönsiirto pyytää ilmoittamaan linjoille taipuneista tai kaatuneista puista tai muista vioista vikapuhelinpalveluun numeroon 013 266 3900. Puhelinpalvelu toimii vuorokauden ympäri. Linjoille taipuneita tai kaatuneita puita ei saa raivata itse.

Sähkökatkojen tilannetta voi seurata PKS Sähkönsiirron Katkot-karttapalvelusta.