Luvassa märkää lunta – ennakoivaa työtä tehty ja sähkökatkoihin varaudutaan

Pohjois-Karjalassa sataa ennusteiden mukaan paikoitellen jopa yli 20 senttiä märkää lunta torstain ja perjantain 17.-18.2. kuluessa. Viime päivinä plusasteilla käynyt lämpötila on kuitenkin pudottanut suurimmalta osin lumikuormat puustosta ja johtimista PKS Sähkönsiirto Oy:n verkkoalueella. Tämä pienentää laajojen ja pitkäkestoisten sähkökatkojen riskiä.

Korkeammilla maastonkohdilla on paikoitellen puustossa lumikuormaa kuitenkin edelleen ja näillä alueilla sähkökatkot ovat todennäköisempiä. PKS Sähkönsiirto on varautunut normaalia suurempaan verkostovikamäärään ja suurhäiriön mahdollisuuteen.

Lumitilanne on ollut tänä talvena haastava ja PKS Sähkönsiirto on tehnyt ennakoivaa viankorjausta joulukuusta lähtien. Todennäköisä vikapaikkoja on paikannettu helikopterilla ja vikoja mahdollisesti aiheuttavia, lumikuormasta taipuneita puita on poistettu ennen kuin ne aiheuttavat vian sähköverkkoon.

Ennakoiva viankorjaus on pienentänyt merkittävästi sähkökatkojen määrää viimeisten kuukausien aikana. Raivaustöiden aikana joudutaan kuitenkin katkaisemaan turvallisuussyistä sähköjä raivattavilta johto-osuuksilta. Näiden sähkökatkojen pituudet ja vaikutusalueet ovat merkittävästi mahdollisesta viasta aiheutuvia sähkökatkoja pienempiä.

PKS Sähkönsiirto pyytää ilmoittamaan linjoille taipuneista tai kaatuneista puista tai muista vioista vikapuhelinpalveluun numeroon 013 266 3900. Puhelinpalvelu toimii vuorokauden ympäri. Linjoille taipuneita tai kaatuneita puita ei saa raivata itse eikä johtoihin saa koskea.

Sähkökatkojen tilannetta voi seurata PKS Sähkönsiirron Katkot-karttapalvelusta.