Päivö-myrsky aiheutti suurhäiriön Pohjois-Karjalaan

Poikkeuksellisen raju myrskyrintama runnoi Itä-Suomea eilisen illan ja viime yön aikana ja aiheutti sähkönjakeluun suurhäiriön useiden sähköverkkoyhtiöiden alueille. Myös PKS Sähkönsiirto Oy:n asiakkaista sähköittä oli enimmillään 24 400 klo 1 aikaan viime yönä. Tänään klo 10 sähköittä on vielä noin 12 400 asiakasta, pahimpina alueina Kitee, Tohmajärvi, Liperi, Polvijärvi, Juuka, Lieksa ja Nurmes.

Vikoja on ollut rajaamassa ja korjaamassa läpi yön ja aamun kaikkiaan 70 verkostoasentajaa, metsureita, motoja ja koneurakoitsijoita sekä toimihenkilöitä. Korjaustöitä maastossa ovat kuitenkin vaikeuttaneet vaaralliset olosuhteet. Aamun aikana vika-alueita on paikannettu ja rajattu pienemmiksi, että on päästy suunnitelmalliseen ja laajamittaiseen korjaustyöhön myrskytuulten laannuttua. Vikojen paikannukseen on saatu avuksi myös helikopteri. Vikoja korjataan täydellä teholla ja sähköt saadaan asiakkaille sitä mukaa kuin työt etenevät, mutta sähköverkon rikkoutumisen ja häiriön laajuuden takia asiakkaiden on hyvä varautua siihen, että sähköjen palautuminen saattaa kestää osalla asiakkaista jopa 3 päivää.

Johdoille kaatuneita tai kallistuneita puita ei saa mennä poistamaan omin voimin, vaan raivaus ja metsätyöt sähköverkossa ja niiden välittömässä läheisyydessä ovat turvallisuussyistä aina ammattilaisten työtä.  Sähkönjakelua vaarantavista ja linjalle kallistuneista puista voi ilmoittaa soittamalla PKS:n vikapalveluun 013 2663 900. Vikatilannetta voi seurata myös netistä Katkot-palvelustamme osoitteessa katkot.pks.fi.