Puuskaiset tuulet sähkönjakelun kiusana loppuviikolla

Perjantaina maan länsiosasta lähestyy syvä matalapaine kovine puuskatuulineen ja sateineen kohti Itä-Suomea. Tuuli yltyy puuskissa paikoin noin 20 metriin sekunnissa, mikä aiheuttaa mitä todennäköisimmin sähkökatkoja linjoille kaatuvien puiden takia. Myrskyennuste on annettu perjantain ja sunnuntain väliselle ajalle.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan pohjoisen ja koillisen välinen tuulensuunta on harvinainen voimakkaille tuulille, joten vahinkojen määrä voi olla normaalia suurempi. PKS Sähkönsiirto on varannut verkostoasentajia ja metsäurakoitsijoita sähkönjakelun häiriöiden korjaukseen.

Johdoille kallistuneita puita ei saa mennä poistamaan omin voimin, vaan raivaus ja metsätyöt sähköverkossa ja niiden välittömässä läheisyydessä ovat turvallisuussyistä aina ammattilaisten työtä.  Sähkönjakelua vaarantavista ja linjalle kallistuneista puista voi ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen vikapaikka@pks.fi tai soittamalla PKS:n vikapalveluun 013 2663 900. Vikatilannetta voi seurata myös netistä Katkot-palvelustamme osoitteessa katkot.pks.fi.

Asiakkaiden olisi hyvä varautua ennakkoon mahdollisiin sähkökatkoksiin.

Varautumisen pikaohjeet:

  • pidä matkapuhelimet, tabletit ja niiden vara-akut aina ladattuina ja pidä ne latauksessa, kun sähköt palaavat. Varsinkin pitempiaikaisessa myrskyssä sähkökatkot voivat toistua pian uudelleen.
  • varaa paristokäyttöinen radio esille ja siihen tarvittavat paristot. Huomaa, että matkapuhelinverkot voivat mykistyä, jos tukiasemien vara-akustot tyhjenevät pitkittyneessä katkoksessa.
  • varaa taskulamppu, paristoja, kynttilöitä ja tulitikkuja sekä vanhempaa sähkökeskusta varten varasulakkeita.
  • varaa polttopuita, jos käytössäsi on takka tai puuhella.
  • varaa astioihin juomavettä ja hanki ruokatarvikkeita, joista voit valmistaa ruokaa ilman sähköä.
  • jos valot alkavat palaa himmeästi tai sähköt käyttäytyvät muutoin epänormaalilla tavalla, katkaise sähköt kiinteistön pääkeskukselta tai mittarin painikkeesta ja ilmoita viasta asiakaspalveluun tai vikapaikka-sähköpostiin.
  • seuraa vikatilanteen kehittymistä Katkot-palvelusta.