Raju ukkosrintama aiheutti suurhäiriön

Eilen illalla Kajaanin suunnasta lähestyneen ukkosrintaman rajut tuulenpuuskat ja syöksyvirtaukset ovat aiheuttaneet lukuisia sähkövikoja Valtimosta pohjoiseen päin, Lieksan ja Uimaharjun välille sekä Nurmekseen. Pahimmillaan sähköittä oli reilut 3 000 asiakasta eilen illalla klo 22 aikoihin. Tänä aamuna klo 9 sähköittä on vielä noin 700 asiakasta.

Uuno-myrskyn aiheuttamat sähköverkon vauriot ovat kauttaaltaan pahoja. Keskijännitelinjaa on rikkoontunut useasta paikasta ja useiden pylväsvälien matkalta. Myös muuntoasemia on särkynyt ja pylväitä katkennut. Sähkölinjoille osuneet puut ovat kaatuneet kovalla vauhdilla, mikä on vaikuttanut vaurioiden vakavuuteen. Vikojen korjaus- ja rajaustöissä on ollut läpi yön noin 40 asentajaa ja koneurakoitsijaa ja nyt aamulla on vaihdettu levännyt miehistö töihin.

Viat arvioidaan saatavan korjatuiksi suurelta osin perjantain aikana. Keskijänniteverkon viat priorisoidaan ja korjataan ensin, jonka jälkeen työt painottuvat pienjänniteverkkoon. Kaikista vikapaikoista ja kaatuneista puista ei vielä ole välttämättä tietoa, joten niistä voi ilmoittaa vikapäivystykseen.

Helteinen sää ennakoi ukkosia vielä viikonlopun aikana. PKS Sähkönsiirto Oy on varannut lisäresurssia mahdollisten häiriöiden korjaamiseen.

Johdoille kaatuneita tai kallistuneita puita ei saa mennä poistamaan omin voimin, vaan raivaus ja metsätyöt sähköverkossa ja niiden välittömässä läheisyydessä ovat turvallisuussyistä aina ammattilaisten työtä.  Sähkönjakelua vaarantavista ja linjalle kallistuneista puista voi ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen vikapaikka@pks.fi tai soittamalla PKS:n vikapalveluun 013 2663 900. Vikatilannetta voi seurata myös netistä Katkot-palvelustamme osoitteessa katkot.pks.fi.

Kuvassa Unto-myrskyn runtelemaa sähkölinjaa Uimaharjun Ukkolassa.