Sää lämpenee, sähkökatkoihin varaudutaan

Kovien pakkasten ennustetaan lauhtuvan keskiviikon 12.1. aikana Pohjois-Karjalassa. Torstaille on odotettavissa jopa plusasteita.

Sään lauhtuminen sekä sen yhteydessä odotettavissa oleva tuuli ja lumisade tulevat aiheuttamaan suurella todennäköisyydellä sähkökatkoja PKS Sähkönsiirto Oy:n verkkoalueella. Sähkökatkoja on odotettavissa keskiviikkoillasta alkaen.

PKS Sähkönsiirron koko verkkoalueella on tällä hetkellä puissa sekä johdoissa jäätynyttä tykkylunta. Jakeluverkon tilannetta on kartoitettu helikopterilennoilla parin viime viikon aikana. Kopterista paikannettuja todennäköisiä vikapaikkoja on samalla raivattu ennakoivasti.

Lämpenevä sää lisää tykkylumen painoa ja taivuttaa tai katkaisee puita johdoille. Tykkylunta on niin laajoilla alueilla ja niin runsaasti, että PKS Sähkönsiirto varautuu sähkökatkoihin lisäämällä vikapalvelun asentajien sekä asiakaspalvelun työntekijöiden määrää. Samalla käyttöön on varattu myös järeämpää raivauskalustoa kuten metsäkoneita.

Jos sää lämpenee pidemmäksi aikaa reilusti plussan puolelle, se voi pudottaa tykkylumen puista ennen kuin puut taipuvat tai katkeavat johdoille. Silloin sähkökatkoja voi tulla vähemmän ja ne ovat paikallisia.

Jos sää taas ei lämpene riittävästi, voi sähkökatkoja tulla niin paljon, että pahimmillaan vailla sähköä voi olla jopa 15 000 taloutta ja vikoja on lähes koko PKS Sähkönsiirron verkkoalueella.

Sääennusteet eivät ole vielä niin tarkkoja, että tässä vaiheessa tiedettäisiin, miten ilman lämpötila tulee muuttumaan. Siksi PKS Sähkönsiirto varautuu myös mahdollisen suurhäiriötilanteen hoitamiseen.

Viimeksi tykkylumitilanteen aiheuttama laaja ja pitkäkestoinen suurhäiriötilanne koettiin Pohjois-Karjalassa vuodenvaihteessa 2018.