Sähkökatkoja odotetusti, korjaustyöt etenevät

Lauhtuva sää, lumisateet ja kova tuuli ovat aiheuttaneet useita sähkökatkoja Pohjois-Karjalan alueella keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Sähkökatkoja on ollut keskiviikkoillasta alkaen. Sähkökatkojen määrä alkoi nousta torstaina aamuyöstä neljän aikoihin, kun sää lämpeni plussalle ja lisäsi puissa olevan tykkylumen painoa. Näitä vikoja selvitetään ja korjataan parasta aikaa.

Kahdeksan aikaan torstaiaamuna PKS Sähkönsiirron verkossa oli parikymmentä vikaa ja vailla sähköä oli 2000 taloutta. Sähkökatkoja on ollut koko verkkoalueella Kesälahdelta Valtimolle sekä Ilomantsista Heinävedelle.

PKS Sähkönsiirto varautui tilanteeseen lisäämällä vikapalvelun asentajien sekä asiakaspalvelun työntekijöiden määrää. Käyttöön varattiin myös järeämpää raivauskalustoa kuten metsäkoneita. Vikoja on saatu korjattua nopeasti eikä ilman sähköjä olevia asiakkaita ole ollut samaan aikaan niin suuria määriä kuin pahimmissa ennusteissa arvioitiin.

– Asentajat ovat olleet töissä maastossa läpi yön. Nyt aamulla töihin tulee lisää asentajia ja metsäkoneita. Kun päivä valkenee, aloitamme myös helikopterilennot vikojen paikantamiseksi, PKS Sähkönsiirron suurhäiriöjohtaja Matti Pesonen kertoo.

Sähkökatkoja on odotettavissa vielä torstaipäivän aikana. Tilanteen odotetaan helpottavan, kun sateet loppuvat aamupäivän aikana ja ilman lämpötila kääntyy illalla pakkasen puolelle. Lämmin ilma ja kova tuuli ovat myös pudottaneet tykkylumia puista, joten tilanteen ei odoteta pahenevan tai pitkittyvän. Pääosa sähkökatkoja aiheuttavista vioista saadaan korjattua torstaipäivän aikana.

PKS Sähkönsiirto pyytää ilmoittamaan linjoille taipuneista tai kaatuneista puista tai muista vioista vikapuhelinpalveluun numeroon 013 266 3900. Puhelinpalvelu toimii vuorokauden ympäri. Linjoille taipuneita tai kaatuneita puita ei saa raivata itse eikä johtoihin saa koskea.

Sähkökatkojen tilannetta voi seurata PKS Sähkönsiirron Katkot-karttapalvelusta.