Sähkökatkot saadaan korjattua torstain aikana

Lauhtuneesta säästä, lumisateista ja kovasta tuulesta Pohjois-Karjalan alueella aiheutuneet sähkökatkot saadaan pääsääntöisesti korjattua torstain 13.1. aikana. Sähkökatkoihin johtaneita vikoja on korjattu keskiviikkoillasta alkaen ja korjaustyöt ovat sujuneet ripeästi.

– Vikoihin on päästy heti kiinni ja korjaaminen on ollut nopeaa, koska olimme varautuneet suurempiinkin vikamääriin, PKS Sähkönsiirron suurhäiriöjohtaja Matti Pesonen kertoo.

PKS Sähkönsiirron verkkoalueella oli ennen sään lauhtumista puissa suuri lumikuorma. Sää kehittyi sähkönjakelun kannalta hyvään suuntaan, kun ilman lämpötila nousi selkeästi plussalle koko Pohjois-Karjalan alueella.

– Lämmin sää ja kova tuuli pudottivat lumet puista ennen kuin ne kerkesivät kaatua tai katketa linjoille. Helikopterilentojen perusteella lumet näyttävät pudonneen melko hyvin puista lähes koko jakelualueella. Lieksan tasalla ja sieltä pohjoiseen lunta näyttäisi kuitenkin puissa vielä olevan, Pesonen sanoo.

Vaikka tykkylumitilanne on helpottanut, voi yksittäisiä sähkökatkoja vielä tulla. PKS Sähkönsiirto pitää vielä niiden osalta varautumista yllä. Tilanteen kehittymistä seurataan lähipäivien aikana myös helikopterilennoilla, jotka suuntautuvat erityisesti maakunnan pohjoisosiin.

Pahimmillaan tykkylumien aiheuttama sähkökatkotilanne oli torstaiaamuna viiden maissa, jolloin vikoja oli parikymmentä ja ilman sähköä oli lähes 3 000 taloutta ympäri Pohjois-Karjalaa. Torstai-iltapäivänä kolmen aikaan sähköttä oli enää 150 taloutta.

PKS Sähkönsiirto pyytää ilmoittamaan linjoille taipuneista tai kaatuneista puista tai muista vioista vikapuhelinpalveluun numeroon 013 266 3900. Puhelinpalvelu toimii vuorokauden ympäri. Linjoille taipuneita tai kaatuneita puita ei saa raivata itse eikä johtoihin saa koskea.

Sähkökatkojen tilannetta voi seurata PKS Sähkönsiirron Katkot-karttapalvelusta.