Sähköverkkoa rakennetaan myrskyn jäljiltä monin paikoin uudelleen

Päivitetty tilannetiedote 25.6.2021 klo 11:00
Torstain ja perjantain välisen yön aikana on myös Tuusniemen ja Juankosken pahimpien myrskytuhoalueiden tilannekuva selkiytynyt. Puita on metsissä nurin arvioituakin enemmän ja sen myötä sähköverkko on kärsinyt paikoin pahoja vaurioita. Vaikein tilanne on Tuusjärven suunnalla, jossa sähköverkkoa joudutaan rakentamaan käytännössä alusta asti uudelleen noin kilometrin matkalta. Paikalle on tuotu rekkalastillinen pylväitä, johtoa, orsia ja muita linjanrakennustarvikkeita ja työt ovat olleet käynnissä läpi yön. Myös Kosulan suunnalla ukkospuuskat ovat tehneet puuston osalta tasaista jälkeä ja alle on jäänyt sähkölinjaa. Pienjänniteverkon vikoja on tiedossamme liki 200 kappaletta ja sitäkin sumaa on jo päästy purkamaan. Yksittäisiä lyhyempiä katkoksia voi vielä jonkun verran tulla muuallakin, kun pienjännitevikoja selvitetään. Joidenkin vaikeimmin korjattavien pienjännitevikojen osalta sähköt saadaan palautettua vasta juhannuksen jälkeen.

– Asiakkaiden kärsivällisyys on pahimmin kärsineillä alueilla luonnollisesti tiukilla, eikä tässä muuta nyt voi, kuin kiittää kaikkia kärsivällisyydestä. Kiittää pitää myös omaa vian selvitykseen, korjaukseen ja asiakkaiden palvelemiseen osallistuvaa henkilöstöä, joka on tehnyt työtä vuorotta viime keskiviikosta lähtien. Loppusuoralla kuitenkin ollaan, lohduttaa PKS Sähkönsiirron käyttöpäällikkö Matti Pesonen.

Jos asiakkailla on havaintoja sähkönjakelua vaarantavista tai kaatuneita puista, pyydämme ilmoittamaan niistä asiakaspalveluumme, puhelin 013 2663 100 tai sähköpostilla osoitteeseen vikapaikka@pks.fi. Ilmoitukset helpottavat ja nopeuttavat viankorjausta merkittävästi.

Kuva: Työn touhua Tuusjärveltä puolen yön aikaan torstaina. Sähkölinjan päälle kaatuneet puut on pätkitty ja siirretty syrjään metsäkoneella, minkä jälkeen kaivinkone pystyttää paikalle uudet pylväät orsineen ja kalusteineen. Tämän jälkeen vedetään sähköjohdot, nostetaan ne pylväille, kiristetään ja sidotaan. Kun kaikki on kunnossa, kytketään sähköt turvallisesti päälle ja siirretään asentajat ja kalusto seuraavaan paikkaan. Uuden, kilometrin mittaisen sähkölinjan rakentaminen vie normaalisti useita päiviä, nyt uutta tehdään poikkeusmenetelmin huomattavasti nopeammin.

Johdoille kaatuneita tai kallistuneita puita ei edelleenkään pidä mennä poistamaan omin voimin, vaan raivaus- ja metsätyöt sähköverkossa ja niiden välittömässä läheisyydessä ovat turvallisuussyistä aina ammattilaisten työtä. Vikatilannetta voi seurata myös netistä Katkot-palvelustamme osoitteessa katkot.pks.fi.