Tykkylumi ei aiheuttanut sähkökatkoja perjantain 17.12. vastaisena yönä

Tykkylumitilanne on rauhoittunut PKS Sähkönsiirron verkkoalueella. Torstain ja perjantain välisenä yönä ei ollut yhtään sähkökatkoa.

Vaikka katkoja ei ollut, puissa on vielä tykkylunta, erityisesti korkeilla maastoalueilla. Mahdolliset lumisateet lisäävät puissa olevaa lumikuormaa ja saa ne taipumaan tai katkeamaan sähkölinjoille. Lauantaiaamulle on luvassa lumisadetta, mutta sääennusteiden mukaan sade on kevyempää pakkaslunta, jonka ei pitäisi lisätä merkittävästi puiden lumikuormaa.

PKS Sähkönsiirto seuraa tilannetta ja varautuu mahdollisiin sähkökatkoihin.

Sähköverkon tilannetta kartoitetaan helikopterilennoilla.

Lennoilla selvitetään millä alueilla lumet ovat jo pudonneet puista ja missä tykkylunta vielä on. Samalla pystytään paikallistamaan pahimmat tykkylumipaikat ja ohjaamaan raivaajat suoraan oikeisiin kohteisiin tekemään ennaltaehkäiseviä raivauksia ennen kuin sähkökatkoja pääsee syntymään.

Perjantaina 17.12. helikopteri lentää Liperin ja Heinäveden alueilla. Lennot suuntautuvat Liperissä Leppälahden ja Sarvikummun väliselle alueelle. Heinävedellä lennetään Kerman, Vihtarin, Peräahon, Koivumäen, Rummukkalan, Riitamäen, Lajunlahden, Pertruman ja Suurmäen alueilla.

Helikopterilentoja tehdään myös lauantaina 18.12. Silloin lennot suuntautuvat Enon, Tuupovaaran, Kiihtelysvaaran ja Tohmajärven alueille.

Matalalla lentävästä helikopterista aiheutuu hetkellisesti kovaa ääntä.

PKS Sähkönsiirto pyytää ilmoittamaan linjoille taipuneista tai kaatuneista puista tai muista vioista vikapuhelinpalveluun numeroon 013 266 3900. Puhelinpalvelu toimii vuorokauden ympäri. Linjoille taipuneita tai kaatuneita puita ei saa raivata itse.

Sähkökatkojen tilannetta voi seurata PKS Sähkönsiirron Katkot-karttapalvelusta.