Voimakas kesäpuhuri riepottelee Itä-Suomea

Suurhäiriön tilannetiedote 15.6.2021 klo 12

Varhain tiistai-aamuna voimistunut puuskainen länsituuli on katkaissut sähköt jo yli 16 000 asiakkaalta PKS Sähkönsiirto Oy:n toimialueella. Tuulen nopeus puuskissa on monin paikoin ollut 20-23 metriä sekunnissa, mikä on kaatanut puita sähkölinjoille eri puolilla toimialuetta. Voimakkaimman puuskatuulialueen kulkureitti on muuttunut hieman ennustettua pohjoisemmaksi ja rajautuu nyt etelässä linjalle Heinävesi-Joensuu-Ilomantsi. Eniten vikoja oli tiistaina puolen päivän aikaan Tuusniemellä, Kaavilla, Kiteellä ja Juuassa. Vaarallisimmat puuskatuulet matkaavat Venäjän puolelle kello 15 jälkeen. Vikamäärän arvioidaan vielä tästäkin kasvavan iltapäivän aikana.

Pieni onni onnettomuudessa on, että myrsky sattui kerrankin keskelle arkipäivää, jolloin koko henkilöstö ja korjauskalusto on ollut alusta saakka täydellä kapasiteetillaan käytössä. Kovan tuulen ja puiden kaatumisvaaran vuoksi kaikkiin vikakohteisiin ei voida vielä mennä, vaan on odotettava tuulen tyyntymistä turvallisempiin lukemiin. Vikojen rajaaminen kauko-ohjattavien erottimien avulla on sen sijaan täydessä käynnissä.

Johdoille kaatuneita tai kallistuneita puita ei saa mennä poistamaan omin voimin, vaan raivaus ja metsätyöt sähköverkossa ja niiden välittömässä läheisyydessä ovat turvallisuussyistä aina ammattilaisten työtä.  Sähkönjakelua vaarantavista ja linjalle kallistuneista puista voi ilmoittaa soittamalla PKS:n asiakaspalveluun, puhelin 013 2663 100 tai sähköpostilla vikapaikka@pks.fi. Vikatilannetta voi seurata myös netistä Katkot-palvelustamme osoitteessa katkot.pks.fi.

Seuraava tilannetiedote annetaan noin klo 14.