Hannu Nurmirannan purjelentokone nousee korkeuksiin sähkömoottorin avulla

Sähkö on tulossa lentämiseen. Purjelentäjä Hannu Nurmiranta istuu miniLAKin ohjaamossa Kymin lentokentällä. Sähkömoottorin ansiosta taivaalle pääsee yhdellä kilowattitunnilla.

Kun hän antaa merkin, tartun vasemman siiven kärkeen ja nostan sen vaakatasoon. Nurmiranta käynnistää FES M100 -sähkömoottorin. MiniLAK lähtee liikkeelle. Potkuri pyörii nokassa 4 500 kierroksen minuuttivauhtia. Juoksen vierellä ja pitelen siipeä, mutta jo muutaman askeleen jälkeen miniLAK menee menojaan. Kun vauhti on kiihtynyt yhdeksäänkymppiin, Nurmiranta nostaa koneen nousuun kohti Kotkan taivasta. Nousu jatkuu sähkömoottorin avulla 300 metrin korkeuteen. Siellä Nurmiranta sammuttaa surinan ja purjelento alkaa.

”Helpoin tapa lähteä”

– Sähkö on selvästi lyömässä läpi, Hannu Nurmiranta sanoo. Perinteisesti purjekoneet on vetänyt ilmaan moottorilentokone, vintturi tai auto. On myös moottoripurje­koneita, jotka nousevat ilmaan oman polt­to­moottorin voimin.

Noihin vaihtoehtoihin verrattuna sähköpurjekone on vaivaton ja ympäristöystävällinen. Ei tarvita vintturia eikä vintturinkäyttäjää.  Alun perin sähköpurjekoneissa moottori ja potkuri sijoitettiin ohjaamon taakse. Sellaisia koneita on Suomessa yksi.

Uudentyyppisissä koneissa potkuri ja moottori ovat nokassa. Tällaisia sähköpurjekoneita on Suomessa kaksi. Niistä vain Nurmirannan miniLAK FES pystyy nousemaan omin voimin. – Tämä on kaikkein helpoin tapa lähteä, kun potkuri vetää edestä, Nurmiranta sanoo. – Sähkökoneita tulee lisää.

Moottori ei paljon paina

FES-järjestelmällä varustettuja sähköpurjekoneita on maailmassa parisataa. Niiden elektroniikkajärjestelmät on valmistanut slovenialainen yhtiö LZ Design.

– Yksi kaveri on alkanut sitä kehitellä ja saanut siitä hyvän bisneksen, Hannu Nurmiranta sanoo. Hän on tavannutkin kyseisen Luka Znidarsicin. Innovaatiolla lennettiin ensimmäisen kerran reilut kymmenen vuotta sitten.

FES-järjestelmiä asennetaan erilaisiin purjekoneisiin. Nurmirannan miniLAK on liettualaista tekoa. Kaksi akkua on sijoitettu koneen runkoon ohjaamon taakse. Niiden yhteispaino on 32 kiloa. Moottori painaa vain seitsemän kiloa. Sen teho on 22 kilowattia eli kolmisenkymmentä hevosvoimaa.

Kuinka paljon koko komeus eli miniLAK FES maksaa? – Hinta on luokkaa satatonnia, Nurmiranta vastaa.

Loviisalainen on diplomi-insinööri ja eläkkeellä oleva yrittäjä.

Kesällä syntyi EE

Hannu Nurmiranta on päässyt sinuiksi uuden koneensa kanssa: viime kesänä hän teki Euroopan ennätyksen. Luokka oli 13,5-metriset koneet, kategoria matkalento kolmen kääntöpisteen kautta ja matka 698 kilometriä. Reitti oli Jämi–Kauhava–Somero–Isojoki–Jämi.

Vaikka Nurmiranta ei sähkömoottoria matkalla käyttänyt, sen olemassaolo edesauttoi ennätyksen synnyssä. – Jos ei olisi ollut moottoria, olisin lentänyt toisella tavalla.

Nurmirannan EE oli ollut voimassa vain kuukauden, kun se rikottiin Puolassa samanlaisella koneella.

Nousun lisäksi sähköpurjekoneen moottoria käytetään korkeuden säilyttämiseen. Tämä voi olla tarpeen, jos lähettyvillä ei ole termiikkejä eli nousevia ilmavirtauksia.

Kun pilotti tietää, että selviää moottorin avulla joka tapauksessa lähimmälle kentälle, hän voi etsiä termiikkejä tavallista pidempään – tai palata turvallisesti kotiin.
– Näillä akuilla pääsee vaakalentoa noin sata kilometriä, Nurmiranta kertoo.

Sähköllä synteettistä polttoainetta?

”Lentoliikenteen päästöjen osuus ilmakehän lämmittämisessä on noin neljä prosenttia ihmisen kaikesta toiminnasta”, raportoi Suomen ympäristökeskus. Osuus kasvaa, koska lentoliikenteen määrä kasvaa.

Päästöjen vähentämiseksi on ryhdytty tekemään lentokoneita, joissa on sähkömoottori. Sähköisten matkustajakoneiden kehittelyssä pisimmällä on israelilainen Eviation Aircraft. Se on luvannut, että vuonna 2022 sen sähkölentokoneella lennetään matkustajalentoja. Yhdeksän matkustajaa on määrä saada tuhannen kilometrin päähän.

Suuret matkustajakoneet tuskin lentävät lähitulevaisuudessa pitkiä matkoja pelkästään sähkömoottoreilla. Akut ovat liian raskaita.

Hybridikoneita on kuitenkin tekeillä. Ensi vuonna tehnee testilennon e-Fan X. Sen takana ovat Airbus, Siemens ja Rolls-­Royce. E-Fan X on muunnelma vanhasta matkustajakonemallista. Sähkömoottorilla korvataan neljästä moottorista ensin yksi ja sitten toinen.

Sähkön avulla lentokoneisiin saatetaan alkaa tuottaa ympäristöystävällistä synteettistä polttoainetta. Raaka-aineet ovat hiili ja vety. Hiiltä saadaan hiilidioksidista, vetyä vedestä. Sähköä tarvitaan vesimolekyylien pilkkomiseen.

Purjelentämistä ei lentoliikenteen ympäristöongelma koske, sillä se on ympäristöystävällistä alun perinkin. Sähköinen lentoonlähtömoottori vielä parantaa tilannetta. Lentoonlähdön jälkeen purjelento sujuu aurinkovoimalla. Koneethan keräävät korkeutta termiikeistä. Ja niitä syntyy, kun auringon lämmittämä ilmamassa nousee ylöspäin.

Lähde: Lentomatkustuksen päästöt.
Suomen ympäristökeskuksen raportteja 2/2019.