Sähköt mökille kesäksi? Aloita sähköistäminen nyt – näillä ohjeilla pääset alkuun

Mökin sähköistäminen tuo vapaa-ajanviettoon paljon mukavia asioita. Ruuat pysyvät kylminä ja kännykät latauksessa. Sadepäivinä voi keskittyä elokuviin, ja nuorisokin viihtyy mökillä paremmin. Aikaa jää enemmän rentoutumiseen ja todellisen loman viettoon.

Jos olet miettinyt vapaa-ajan asunnon sähköistämistä ja haluat nauttia jo seuraavasta kesälomastasi täysillä mukavuuksilla, nyt on oikea aika laittaa asia vireille. Näillä ohjeilla pääset alkuun.

Vapaa-ajan asunnon sähköistäjän muistilista

  • Mieti alustavasti sähkön tarve. Käytetäänkö mökkiä ympäri vuoden? Mihin rakennuksiin kaipaat sähköä? Mitä ja miten haluat lämmittää? Haluatko lämpimän veden? Entä ilmastointi tai hälytysjärjestelmä? Millaisia koneita ja laitteita aiot käyttää? Tarvitaanko kasvunvaraa tulevaisuutta varten?
  • Teetä sähkösuunnitelma asiantuntijalla. Sähkösuunnittelija osaa mitoittaa pääsulakkeen koon tarpeiden mukaiseksi tulevaisuuttakin ajatellen. Hyvä suunnitelma auttaa myös urakkatarjousten vertailussa.
  • Ota hyvissä ajoin yhteys verkkoyhtiöön, jonka alueella vapaa-­ajan asuntosi sijaitsee, jotta saat sähköliittymän hinta- ja toimitusaikatiedot ajoissa. Varsinkin haja-asutusalueella sähköjohtojen sijoituslupa-asiat voivat viedä aikaa.
  • Tee liittymissopimus verkkoyhtiön kanssa eli liity sähköverkkoon. Tässä vaiheessa on hyvä selvittää myös erilaiset sähkösopimusvaihtoehdot.
  • Tee myyntisopimus sähköenergiasta sähköä myyvän yhtiön kanssa hyvissä ajoin ennen sähkönkäytön aloittamista. Myynti­sopimuksen yhteydessä myyjä välittää tiedon myös verkkoyhtiöllesi. Verkkopalvelu­sopimus on sillä ilmoituksella kunnossa. Huom. sinulla on oltava sähkön myyntisopimus, ennen kuin sähköurakoitsija voi tilata mittarin asennuksen ja kytkennän.
  • Pyydä tarjousta sähköurakasta usealta urakoitsijalta. Sovi töiden etenemisestä urakoitsijan kanssa. Tee kirjallinen urakka­sopimus, jossa on sovittu aikataulu, maksuerät ynnä muut käytännön asiat.
  • Sähköurakoitsija vastaa kiinteistösi sähköistämisestä sähkösuunnitelman mukaisesti. Sähköurakoitsija asentaa myös pääkeskuksen, johon verkkoyhtiö käy asentamassa etäluettavan sähkömittarin. Liittymisjohdon kytkentä jakeluverkkoon sisältyy liittymissopimukseen. Kytkennän jälkeen sähköyhtiö tarkistaa sähköenergian mittalaitteiden toiminnan ja sähkön tulemisen pääkeskukseen.
  • Vaadi sähkötöiden valmistuttua urakoitsijalta asennusten käyttöönottotarkastus ja kirjallinen tarkastuspöytäkirja mittaustuloksineen. Vaadi myös opastus lämmitysjärjestelmän ja muiden urakkaan kuuluneiden sähkölaitteiden käyttöön.
  • Sitten voit keskittyä nauttimaan mukavuudesta. Rentout­tavaa lomaa!

Ota yhteyttä!

Me autamme sinua sähköistyksen hoitamisessa. Saat tarjouksen sähköliittymästä sekä neuvoja ja ohjeita liittymän suunnitteluun ja rakentamiseen. Ottamalla yhteyttä hyvissä ajoin, varmistat, että saat sähköt haluamassasi aikataulussa.

Oheisesta kartasta näet verkkoalueemme. Kun sähköistettävä kohde sijaitsee tällä kartalla, me palvelemme sinua.

Katso lisätietoja ja pyydä tarjous: www.pks.fi. Meidät tavoitat myös soittamalla sähköistyspalveluumme puh. 013 2663 200 tai sähköpostitse sahkoistys@pks.fi