Nämä tekijät painavat sähkön hintaa alas juuri nyt

Alkuvuonna 2020 on tapahtumia sähkömarkkinoilla riittänyt – ”ei tylsää päivää”, sanoi kirveen teroittaja. Sähköenergian hintaan vaikuttaa markkinoilla monta tekijää, joista useimpia on mahdotonta kovin pitkälle tulevaisuuteen ennakoida. Näin kävi myös alkuvuonna. Talvesta tulikin vaiheeksi harvinaisen lämmin, sähköstä syntyi ylitarjontaa ja kaiken päälle koronaepidemia pienensi sähkön tarvetta. Polku ennätyksellisen halvoille sähkön hinnoille oli valmis, sillä sähkömarkkinoilla kaikki lopulta aina kulminoituu kysynnän ja tarjonnan tasapainoon.

 

Sähköenergian tarjontaan

ja sen myötä sähkön hintaan vaikuttaa luonnollisesti eniten se, millaisilla ”myllyillä” sähköä tuotetaan. Tuohon myllyvalikoimaan haluavat eri valtiot vaikuttaa voimakkaasti muun muassa verotuksellisilla keinoilla. Kun päästöjä on haluttu vähentää, on päästöllistä tuotantoa ajettu voimakkaasti alas ja tilalle on tullut uusiutuvaan energiaan perustuvaa kapasiteettia, käytännössä tuulivoimaa. Tuuli tuulee silloin kun se on sillä tuulella, mikä voimistaa pörssisähkön päivittäisiä hintavaihteluja. Tänä vuonna myös lämmin talvi alensi sähkön kysyntää Pohjoismaissa noin viidenneksellä. Lämmin talvi tarkoittaa myös matalanpaineita, runsaita sateita ja voimakkaita tuulia. Vesivoimalat ovatkin saaneet käydä täydellä teholla, vesivarastot ovat täyttyneet ja taukoamaton tuulen puhuri on pitänyt tuulivoimaloiden lavat liikkeessä pitkiä aikoja koko 2000 megawatin tehollaan. Helmikuussa nähtiin yhden päivän aikana myös Suomessa historian ensimmäiset negatiiviset spot-hinnat. Silloin sähkön tuottaja joutuikin vuorostaan maksamaan siitä, että joku ylipäätään käytti sähköä.

Sähköenergian kysyntään

vaikuttaa lämpötilan lisäksi taloudellinen toimeliaisuus, eli kuinka hyvin tavarat ja palvelut menevät kaupaksi. Suhdanteiksikin niitä sanotaan. Globalisoituneessa maailmassa markkinoiden reunoilla vaanii kuitenkin yksi tekijä: musta joutsen, eli maailman ajautuminen odottamattomiin kriiseihin, jollaisia taloudellisen kriisin lisäksi ovat poliittiset kriisit ja kuten nyt kouriintuntuvasti koemme, tautiepidemiat. Kriisi muuttaa toteutuessaan pelinsäännöt täysin. Silloin on kysymys selviytymisestä, raha ja kaupankäynti ovat sivuseikkoja.

Lämmin talvi tuotantovaikutuksineen ehti jo alkuvuonna laskea sähkön hintaa tukkumarkkinoilla, kun sähköä virtasi tarjolle enemmän, kuin sille olisi ollut kysyntää. Kaikki tämä olisi vielä ollut normaalin toiminnan rajoissa. Näinhän se on aina mennyt, välillä sähköstä on tuotantotilanteen takia pientä niukkuutta ja välillä taas ylitarjontaa. Markkina pyrkii silloin luonnollisesti tasapainottamaan tilannetta hinnalla.

Kun tähän ylitarjontatilanteessa olevaan markkinaan asteli maaliskuussa musta joutsen virusepidemian muodossa, seurasi globaali talouden täysjarrutus, ja sähkön hinnanlaskun alamäki jatkui. Tällä hetkellä sähkön tukkuhinnat ovat viime vuoden lopulta jopa puolittuneet, eikä hintaa välittömästi nostavia tekijöitä ole tungokseksi asti vielä ilmaantunut. Sähkön käyttäjille tämä on tietenkin hyvä uutinen, kun säästöä tulee sähkölaskuun.

Valitse itsellesi sopivin tapa hyötyä alentuneista hinnoista

PKS:n tuotevalikoima perustuu asiakkaidemme ilmaisemiin toiveisiin ja tarpeisiin. Vaihtoehtoja sähkösopimukseksi on tällä hetkellä neljä erilaista ja niiden kaikkien hinnoittelu seuraa sähkömarkkinoiden hintojen kehitystä. Suurimmat erot vaihtoehtojen välillä ovatkin siinä, kuinka nopeasti ne markkinahintojen kehitystä seuraavat. Kaikkein ”nopein” siinä mielessä on Priima-sopimus, jonka hinta muuttuu tunneittain pörssihintojen mukaan. Priima-asiakkaana voit toki tehdä myös hintakiinnityksiä jopa kahdeksi vuodeksi tulevaisuuteen. Vihreä- ja Oiva-sopimusten hinnat muuttuvat pörssin hintatason mukaan vuosineljänneksittäin, Optimi-sopimuksen taas voi tehdä kiinteällä hinnalla jopa kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Sinun täytyy vain päättää, onko kaikkein tärkeintä, että sähkön hinta on kiinteä mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen, vai haluatko hyödyntää sähköpörssin tarjoamat mahdollisuudet tunneittain. Tai jotain siltä väliltä. Kaikki tuotteemme ovat löytäneet omat vankat kannattajansa, joten asiakkaiden tarpeet ja odotukset ovat käytännössä hyvin erilaisia.

Uusiutuvan energian valinta on nyt helpompaa kuin koskaan

Aikanaan elämä meilläkin palaa poikkeustilan jälkeen tasapainoon. Sitä nopeammin, mitä nopeammin pahimmat palot markkinoilta poistuvat ja uskallamme taas elää normaalia elämää. Se aika voi olla jopa lähempänä kuin nyt osaamme edes ennustaa. Siihen saakka pysykäämme terveinä ja nauttikaamme edullisesta energiasta, mieluiten uusiutuvalla energialla tuotettuna tietenkin. Ilmastonmuutos ja sen pinnan alla kytevät seuraukset elämän tasapainoon kannattaa pitää mielessä tänäkin aikana. Muutokset ovat silloin suurelta osin peruuttamattomia, mutta niille voidaan vielä tehdä jotakin ja käytännössä paljonkin. Hyvä keino osallistua itse siihen työhön, on siirtyä käyttämään uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Tänä vuonna se on helpompaa kuin koskaan: ilmoita vain tietosi meille, niin vaihdamme sähkösopimuksesi uusiutuvaan energiaan vuodeksi veloituksetta.

Vaihda oma sähkösopimuksesi uusiutuvaan tästä