8.7.2020

Äänikirja imurointiin, e-kirja lounastauolle – kirjoista on entistä enemmän iloa

Äänikirja rauhoittaa rattiraivoa ja tekee imuroinnista ilon. Kännykässä odottava e-kirja tuo lounastauolla mukavan katkon työpäivään. Illalla yöpöydällä on valmiina perinteinen paperikirja.

Äänikirja rauhoittaa rattiraivoa ja tekee imuroinnista ilon. Kännykässä odottava e-kirja tuo lounastauolla mukavan katkon työpäivään. Illalla yöpöydällä on valmiina perinteinen paperikirja.

Kotka-Kymin seurakunnan tiedottaja Heidi Nevalainen on aina ollut kova lukemaan. Nyt hän kuvaa itseään kirjojen sekakäyttäjäksi. – Kulutan äänikirjoja, e-kirjoja ja tavallisia kirjoja kaikkia sekaisin. Koko ajan on monta kirjaa menossa.

– Työmatkani oli ennen yli puoli tuntia, ja hermostuin auton ratissa. Keksin, että kirjan kuuntelu matkalla voisi rauhoittaa. Ja niin se tekikin – työmatkoista tuli paljon mukavampia.

Työmatkalla on kuulokkeet korvilla

Nykyisen, kilometrin mittaisen työmatkansa Heidi Nevalainen kävelee. – Korvillani on silloin kuulokkeet. Kun tulen töistä kotiin, jatkan usein kirjan kuuntelua. Imuroin, tiskaan ja teen ruokaa kuulokkeet korvilla.

– Äänikirjassa lukijan merkitys on tärkeä. Hän ei saa eläytyä liikaa tekstiin, jolloin hän vaikuttaisi siihen, miten itse koen kirjan.

Hänen mielestään romaanit sopivat parhaiten äänikirjoiksi. Tietokirjat ovat tässä suhteessa haasteellisia: kuuntelijan on vaikeaa palata vaikkapa tarkistamaan, mitä asioista on aiemmin sanottu. – Äänikirjana kuunnellun teoksen pitää avautua heti, kertaalleen kuultuna.

– Runoja olisi vaikea kuvitella äänikirjaan. Niitä tuskin voi lukea ääneen vaikuttamatta kuulijan kokemukseen.

Miten kauan kirjan kuuntelu sitten kestää?

Heidi Nevalaisella kuunneltavana olevan Camilla Läckbergin Perillisen kuunteluaika on 19 tuntia. Harry Potter ja Feeniksin kilta -teoksessa on 1 050 sivua, ja sen kuuntelu äänikirjana kestää 33 tuntia. Siinä ehtii istua ratissa, tiskata ja imuroida moneen kertaan.

E-kirja kulkee taskussa

Kännykästä luettava e-kirja on hyvä valinta ruokatunnille, jonka Heidi Nevalainen viettää mielellään läheisessä kahvilassa. Se on mainio ratkaisu myös vaikkapa bussimatkoille. Kirjat kulkevat mukana kännykässä. Paperikirjojen aikana laukkuun kertyi aina paljon painoa.

– Kun päätin kokeilla e-kirjoja, latasin sovelluksen kännykkään. Kuukausimaksulla voi lukea ja kuunnella kirjoja niin paljon kuin haluaa, ja valikoima on suuri.

Kaikkialle e-kirjat eivät Heidin mielestä  sovi. – Kesämökillä ei voi lukea e-kirjaa laiturilla. Aurinko paistaa, eikä teksti näy hyvin. Ja tulee kalliiksi, jos kännykkä putoaa veteen, hän nauraa.

Heidi Nevalainen pitää paljon dekkareista, mutta kaikkien aikojen lempikirja on ollut Väinö Linnan Tuntematon sotilas – perinteisenä kirjana luettuna.

– Henkilöiden kuvaus, hyvä, koukuttava tarina ja taustalla oleva ajatus sodan turhuudesta tekivät minuun vaikutuksen. Tarina on kirjassa aina tärkein.

Kirjat saavat aikaan monenlaisia tunteita. – Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja kolahti kuunneltuna. Ja jos minun näkee kävelevän ulkona kuulokkeet korvilla ja nauravan, kuuntelen varmaan Adam Kayn kirjaa Kohta voi vähän kirpaista.

Lenkillä ollessaan Heidi Nevalainen kuuntelee silti mieluiten musiikkia – paitsi kun lenkkeilee miehensä kanssa. Silloin hän keskittyy kuuntelemaan miestään.

Juha Kaariaho pilkkoo polttopuita ja kuuntelee tietokirjaa

Äänikirjat räjäyttivät potin

Kun iittiläinen Juha Kaariaho pilkkoo polttopuita tai korjailee autotallissa lasten polkupyöriä, hän kuuntelee mielellään äänikirjaa. Kyseessä saattaa olla vaikkapa Vybarr Cregan-Reidin kirja Sapiens.

– Nykyisin kuuntelen lähinnä tietokirjoja, verkkopalveluyksikön päällikkö Kaariaho kertoo.

Juha Kaariaho ei aiemmin ollut kiinnostunut kirjoista. – Asuin Kuopiossa ja luin lähinnä Savon Sanomia ja Karjalaista.

Viisitoista vuotta sitten, noin 30-vuotiaana, hän alkoi lukea kirjan silloin tällöin. Äänikirjat räjäyttivät potin. Kirjastosta löytyi cd-kirjoja, joita kuunneltiin MP3-soittimella. Äänikirjat koukuttivat heti. Valikoimat olivat kuitenkin pienet.

– Ensin kuuntelin kaikki Vares-kirjat. Ne ovat saippuasarjaa miehille, Kaariaho naurahtaa. – Sitten käänsin takkini ja siirryin tietokirjoihin. Olen kuunnellut muun muassa Esko Valtaojan kirjat, ja nyt kuuntelen kirjaa laitesukelluksesta, vaikka en ole itse sukeltanut.

– Joskus joudun palaamaan kirjassa taaksepäin ja tarkistamaan jotakin, mutta ei se ole hankalaa, kun asia kiinnostaa.

Joitakin kirjoja hän on kuunnellut nopeutettuna. – Se ei muuta lukijan ääntä.

– Jos äänikirjoja ei olisi, lukemiseni olisi samanlaista kuin aikaisemmin: kirja silloin tällöin, Juha Kaariaho miettii.

Mistä niitä saa?

Äänikirjoja ja e-kirjoja saa internetin kaupallisista kirjapalveluista.

Niitä voi myös lainata kirjastojen verkkosivuilta. Äänikirjoja voi kuunnella mm. tietokoneella, puhelimella tai muulla mobiililaitteella.

Lainaamiseen tarvitaan kirjastokortti ja PIN-koodi, kuuntelemiseen sopiva laite sekä verkkoyhteys. Äänikirjan voi myös ladata omaan sovellukseen ja kuunnella ilman verkkoyhteyttä.

– Äänikirjojen lainaukset ovat kasvaneet vuosi vuodelta, kertoo Kotkan kaupunginkirjaston informaatikko Jarmo Tikka.