15.3.2023

Ahosen hirsimökillä ei tuhlata sähköä

Mäntyharjulla, Ahosten kesämökillä on aina panostettu energian säästämiseen. Suunnitteilla oleva ilmalämpöpumpun hankinta lisää energiatehokkuutta mökkeilyyn.

Riitta Ahonen ja hänen miehensä, lääkäri Markku Ahonen rakennuttivat sen vuonna 1993. Tilaa on reilut 50 neliötä, ja heti aluksi katolle asennettiin yksi aurinkopaneeli. Sillä saatiin välttämättömät sähköt, lähinnä valoja ja televisiota varten.

Paikallisen muurarimestarin rakentama varaava takka hoiti lämmityksen puuhellan avustamana. – Hellasta tulee heti hyvä lämpö, ja takka alkaa lämmittää enemmän seuraavana päivänä, Riitta Ahonen kertoo.

Maltillista sähkön käyttöä normaaliaikanakin

Mutta ajan mittaan Markun näkö heikkeni. Hän lukee paljon, ja niinpä alettiin tarvita tehokkaampaa valaistusta.

Sitten nestekaasujääkaappi hajosi, ja uuden ostaminen olisi tullut kalliiksi. Pariskunta harrastaa marjastusta ja sienestystä, ja marjoja he saavat myös Markun veljeltä. Niinpä he kaipasivat kunnon jääkaappia ja pakastinta mökille. Vuonna 2013 Lepakkoniemelle tulivat sähköt.

Lämpöä lisäämään asennettiin sähköpatterit, ja noin 15 asteen peruslämpöä pidettiin aluksi keväästä syksyyn – sen aikaa, kun mökillä käytiin. Kun sitten laittoi puita uuniin, mökki oli viileälläkin säällä pian lämmin.

Ahosten sähkön käyttö on normaaliaikanakin ollut maltillista. Nykyisin sähköasiat kuitenkin huomioidaan vielä entistä tarkemmin.

Markun lähellä asuvalta veljeltä saadaan pitkiä pöllejä ja tuulen kaatamia puita. Paksujen runkojen pilkkomiseen käytetään sähköllä toimivaa pilkekonetta. Ilman sitä puiden pieniminen olisi raskasta ja vaikeaa.

Ilmalämpöpumppua suunnitellaan ensi kesäksi

– Kesäaikana ei mökkiä ole enää lämmitetty sähköllä, kaikki lamput ovat ledejä ja enää lähinnä kylmälaitteet vievät sähköä. Aggregaattikin on edelleen olemassa, Riitta kertoo.

Mökin ulkovalot toimivat sähköllä, mutta koska niissä on liiketunnistimet, sähkön kulutus on vähäistä. Rantasaunassa nautitaan puusaunan makoisista löylyistä.

Kun Ahoset alkutalvesta hakevat marjat pakastimesta kotiin, he myös laittavat sähköt kokonaan pois päältä.

Mitään suurempia muutoksia sähkön kulutuksen vähentämiseksi ainakaan nykyisen sopimuskauden aikana Riitta ja Markku Ahosen on enää vaikeaa kehitellä. Paitsi:

– Ensi kesäksi suunnittelemme ilmalämpöpumpun hankintaa. Se vähentäisi vielä sähkökuluja ja samalla poistaisi sisäilman kosteutta, Markku Ahonen tuumaa.