15.10.2018

Aina ei tarvita varaavaa takkaa – kamiinat ja kevyttakat tuovat nopeasti lämpöä ja tunnelmaa

Kamiinat ja kevyttakat lämmittävät nopeasti ja polttavat puuta puhtaasti. Myös Pia ja Ove Uljas valitsivat mökilleen tulisijaksi kamiinan.

Iloisesti tanssivia liekkejä ja palavan puun kodikasta tuoksua ei voita mikään! Kun varaava tulisija on turhan tehokas tai painava ratkaisu esimerkiksi tiiviiseen, energiatehokkaaseen kotiin, erinomainen vaihtoehto voi olla nopeasti lämpenevä kamiina tai kevyttakka. Kamiinat ja kevyet tulisijat ovat hyvä hankinta myös vanhoihin taloihin varalämmittimiksi ja tunnelmantuojiksi. Voi hyvinkin olla, ettei lattiarakenteita jouduta vahvistamaan. Tarvitaan vain savuhormi. Pienissä ja keskikokoisissa vapaa-ajan asunnoissa kevyemmät tulisijat vievät vähän tilaa ja nostavat nopeasti sisälämpötilaa peruslämmöltä.

Elävän tulen lumoa

Pian ja Oven kamiina on jalallinen Westfire Uniq 37. Sen hormi on mattamusta Ontop D150 T600 -teräshormi. Kamiinan teho on 7,2 kW ja hyötysuhde 78 %. Kamiina painaa vain 95 kg ja maksaa 990 €.

Kun Pia ja Ove Uljas rakennuttivat 15 vuotta vanhaan, hirsiseen loma-asuntoonsa modernin laajennusosan, oli selvää, että myös sinne tulee tulisija. Rakennuksessa on kätevä suorasähkölämmitys, jota vanhemmalla puolella täydentävät ilmalämpöpumppu sekä varaava tiilitakka. Tyyliltään pelkistetyn moderniin laajennukseen kaivattiin kuitenkin kevyttä ja selkeää tulisijaratkaisua. Viimein löytyivät juuri oikeanlainen, siro, moderni, musta kamiina ja siihen sopiva mattamusta teräshormi. Ne muodostavat näyttävän sisustuselementin mustaa kiviseinää vasten myös silloin, kun kamiinassa ei ole tulta. Kamiinassa on mukava polttaa viileinä iltoina ainakin pieni pesällinen puuta.

– Elävää tulta ei kyllä tunnelmantuojana korvaa mikään, Pia huomauttaa.

Pia ja Ove Uljas viettävät Rönnäsissä sijaitsevalla mökillään kesäkaudella lomat ja useimmat viikonloput keväästä aina loppusyksyyn saakka. Etenkin syyspi­meällä takkatuli tuo kodikasta tunnelmaa ja myös auttaa pitämään tiloja lämpimänä. Varaavaan takkaan verrattuna kamiina on todella nopea lämmittäjä. – Se syttyy helposti, eikä pesään tarvitse lisätä kuin puu tai pari kerrallaan, Ove huomauttaa. – Pesää ei todellakaan pidä täyttää puilla.

Perinteinen tai moderni

Tehdasvalmisteinen kamiina on teollisesti teräksestä tai valuraudasta valmistettu, tarvittaessa nopea ja tehokas lämmityslaite. Kamiina on osin säteily-, osin kiertoilmalämmitin, jonka lämmitystehoa ja -aikaa voidaan säätää. Erityisesti energiatehokkaissa taloissa se on hyvä ominaisuus, sillä kamiinoiden hyötysuhde on korkea. Kamiinat ovat asennusvalmiita, joten tulisija vain kytketään hormiin eikä muita asennustöitä tarvita. Kamiinan saa ostettua asennettuna, tai asennuksen voi myös hankkia erikseen myyjän yhteistyökumppanilta.

Kamiinoita on markkinoilla todella kaikenlaisiin makuihin ja minkävärisiä tahansa. Perinteisen näköisten valurautakamiinoiden ystäville löytyy vaihtoehtoja, mutta myös hintavia, erikoisia designmalleja on nykyisin monenlaisia. Ilkka Alatarvas kamiinoita maahantuovasta Takkamaailmasta kertoo, että yrityksen ylivoimaisesti yleisimmin myyty kamiinamalli on musta, kolmeen suuntaan tulen näyttävä, noin 1 000 euroa maksava malli.

Kamiinat painavat n. 100 kg, mutta varaavuutta voidaan lisätä massaa kasvattamalla.

– Hintahaarukka vaihtelee rautakauppojen tarjousten 300 eurosta aina kalleimpien designmallien 3 000–4 000 euroon.

Läpilasillinen kamiina sopii hyvin tilanjakajaksi. Kuvan kamiina on Spartherm Ambiente A8.
Läpilasillinen kamiina sopii hyvin tilanjakajaksi. Kuvan kamiina on Spartherm Ambiente A8.

Kevyt kaunotar

Kevyttakat ovat tietysti nimensä mukaisesti keveitä: markkinoilla olevat mallit painavat 200–600 kg. Kevyttakan voi siten usein asentaa myös puuvälipohjan päälle rakennetta vahvistamatta.

Lämmitysteknisesti kevyttakat muistuttavat kamiinoita. Kevyttakkojen hyötysuhde on korkea ja palaminen puhdasta. Lämmitystehoa ja lämmitysaikaa voidaan säätää portaatta. Runko on terästä tai valurautaa. Kauniit kuoriosat voivat olla valmistettu keramiikasta, vuolukivestä, käsitellystä teräksestä tai palamattomasta elementistä, joka pinnoitetaan esimerkiksi laastilla tai kaakelilla. Puolivaraavissa malleissa lämmön talteenotto ja luovutus perustuvat varaavaan materiaaliin, esimerkiksi pinnan kivivuoraukseen.

Loistovalinta mökille

Myös kiertoilmatakka on erinomainen valinta loma-asunnolle, sillä sekin antaa lämpöä heti, kun tuli on sytytetty. Se paitsi lämmittää huoneilmaa myös kierrättää lämpöä. Kiertoilmatakan voi sijoittaa tavallista mallia vapaammin, sillä se levittää lämmön tavanomaista tulisijaa laajemmalle alueelle, vaikka ei sijaitsisikaan aivan tilan keskellä.

Takkasydämestä ja kuorirakenteesta koostuvien kiertoilmatakkojen kuori voi olla muurattu, elementti- tai levyrakenteinen tai luonnonkivestä valmistettu. Kiertoilma lämpenee tehokkaasti kasettirakenteisen takkasydämen lämmönvaihtimessa.

Modernissa omakotitalossa tai vapaa-­ajan asunnossa kiertoilmatakan voi kytkeä ilmalämmitysjärjestelmiin tai varaaviin lattialämmitysjärjestelmiin. Siihen voidaan liittää puhaltimet, joiden avulla lämpöä voidaan siirtää putkistoja pitkin eri huonetiloihin ja jopa rakennuksen eri kerroksiin.


Tarkista ennen ostamista:

  • Onko savupiippu kunnossa? Nuohooja voi tarkistaa varsinkin pitkään käyttämättömänä olleen hormin. Lievästi huonokuntoinen hormi voidaan usein kunnostaa. Hyvin huonokuntoisen tilalle voidaan pystyttää helposti tehdasvalmisteinen, joko harkko- tai teräsrakenteinen valmispiippu.

  • Onko lattian kantavuus riittävä etenkin, jos kyseessä on rossipohja?

  • Riittävätkö harkitun tulisijan ja hormin vaatimat

     suojaetäisyydet?


Polttopuut lopussa?

Tilaa talven polttopuut vaivattomasti sähköisestä polttopuupalvelustamme, MottiNetistä.

MOTTINETTIIN PÄÄSET TÄSTÄ