2.2.2018

AUTS! Tukka pystyssä sähköstä – mistä apua hankaussähköön?

Vaatteet ritisevät. Hameen helma liimautuu sukkahousuun. Tukka sojottaa pystyssä joka suuntaan. Ja auts! Inhottava sähköisku napsahtaa sormille autosta. Emme näe sähköä, mutta näemme ja tunnemme sen tekoset.

Kun hiukset hankautuvat pipoon, ne tulevat sähköisiksi. Hankaussähköä eli staattista sähköä syntyy kappaleen hangatessa tai koskettaessa toista eri materiaalia olevaa kappaletta. Kappaleet varautuvat staattisesti. Varaus on sähköinen epätasapaino eli staattisesti varautuneessa kappaleessa on elektronien vajaus tai ylimäärä.

Ihmiskeho on hyvä johdin, joten se kerää sähköisiä varauksia. Hankaamalla syntyvät jännitteet ovat suuria, mutta ihmisen synnyttämän hankaussähkön purkaukset ovat niin lyhytaikaisia, että ne eivät ole ihmiselle vaarallisia. Tosin elektroniikka on vaarassa, sillä ihmisestä voi syntyä jopa 3000 V:n purkaus ja herkimmät komponentit vaurioituvat jo 30 V:n jännitteellä.

Jokainen myös tietää, että purkaukset ovat epämiellyttäviä. Näihin purkauksiin ja staattisen sähkövarauksen syntyyn on olemassa nippu ennaltaehkäiseviä kotikonsteja. Nyt on hyvä aika tarkistaa hiusharja, tutkailla vaatteiden materiaalit, etsiä käsivoide käden ulottuville ja ehkäpä hankkia autoonkin sähköisyyttä poistava suihke.

Hiukset hallintaan

Pakkanen, kuiva ilma, kemialliset käsittelyt, harjaaminen ja keinokuituiset vaatteet lisäävät hiusten negatiivista sähkövarausta. Kuiva ilma hidastaa sähkövarauksen purkautumista ja sen seurauksena hiukset hylkivät toisiaan ja lähtevät lentoon. Mikä avuksi?

 • Älä käytä muoviharjoja- tai kampoja. Hanki luonnonharjaksinen harja ja antistaattinen kampa.

 • Hanki hiuksille tarkoitettua sähköisyyttä poistavaa suihketta. Sellaista myydään kaupoissa myös selvityssuihkeen nimellä eli samalla suihkeella saa takut ojennukseen.

 • Hanki hiuksiin jätettävää hoitoainetta. Se saattaa olla varmempi konsti sähköisyyden hillitsemiseen kuin pois pestävät hoitoaineet.

 • Hiustarvikkeita myyvissä liikkeistä voit löytää sähköisen hiusharjan, joka on hiuksia ionisoiva, lämpenevä hiusharja, joka lupausten mukaan poistaa sähköisyyttä. Sen vakuutetaan kesyttävän pörröiset hiukset ioneiden avulla.

 • Jos käytät suoristusrautaa, suojaa hiukset huolella suojaukseen tarkoitetuilla tuotteilla. Älä käytä suoristusrautaa märkiin hiuksiin.

 • Hiuslakalla on antistaattinen vaikutus. Suihkuta sitä hiuksiin tasaisena sumuna ja sähköisyys on poissa.

 • Pipot, hatut ja huivit sekä takin huppu saattavat lisätä hiusten sähköisyyttä. Käsittele nämä sähköisyydenpoistoaineella tai vähintäänkin käytä pestessä huuhteluainetta.

Vaatteilla on väliä

Villa sekä kaikki synteettiset materiaalit eli tekokuidut sähköistyvät helposti. Kuivalla pakkassäällä materiaaleista kannattaa siis valita päällensä pellavaa, puuvillaa ja viskoosia. Muidenkin materiaalien kanssa pärjää, kun tutkii nämä vinkit läpi.

 • Käytä pyykätessä huuhteluainetta, sillä se poistaa sähköisyyttä. Huomioi kuitenkin, että joissakin vaatteissa on valmiina antistaattinen käsittely, joka ei pidä huuhteluaineen käytöstä.

 • Antistaattisia suihkeita vaatteisiin saa kaupasta. Valmistajat lupaavat, että suihke on tehokas ja sähköisyys poistuu jo pienellä määrällä. Käsittelyn luvataan myös kestävän muutamia pesukertoja ja vaikutuksen säilyvän jopa useita viikkoja ja kuukausia.

 • Hiuslakan suihkuttaminen vaatteiden ja esimerkiksi sukkahousujen sisäpuolelle saa nopeasti sähköisyyden katoamaan. Suihkuta lakkaa parinkymmenen sentin päässä kankaasta. Mitä hienojakoisempi suihke suuttimesta tulee, sen parempi lopputulos.

 • Kosteuta ihosi, niin myös sähköisyys pysyy poissa. Hamekaan ei takerru jalkoihin, kun voitelet jalat kunnolla ennen sukkahousujen laittamista.

 • Sipaise talkkia iholle. Se muodostaa sähköisyyttä estävän pinnan.

 • Lantraa tippa tiskiainetta ja vettä astiaan tai suihkepulloon. Kostuta tällä cocktaililla kädet ja vaatteen sisäpuoli. Väitetään toimivan ainakin villaan.

 • Huuhteluaineen sijasta villavaatteiden huuhtelussa voi käyttää laimennettua etikkaa. Senkin väitetään poistavan sähköisyyttä.

Sähköistymisenestoainetta voi ostaa vaatetusliikkeistä ja tavarataloista noin 15 euron hintaan.
Sähköistymisenestoainetta voi ostaa vaatetusliikkeistä ja tavarataloista noin 15 euron hintaan.

Sohvat, auto ja kodin pinnat käsittelyyn

Sähköisyys vetää pölyä puoleensa. Lisäksi pintoja koskettaessa saa epämiellyttäviä sähköiskuja. Autosta noustessa tämä ilmiö on varmasti kaikille tuttua. Sähköisyydelle voi onneksi tehdä jotain.

 • Kuten vaatteiden sähköisyyden poistoon, sopii kodin pinnoille tiskiaineen tai huuhteluaineen laimentaminen vedellä suihkepulloon. Älä kastele pintoja, ohut sumu riittää.

 • Erilaisista pinnoista, kankaista ja esimerkiksi autosta sähköisyyden poistaminen onnistuu siihen tarkoitetulla sähköisyydenpoistoaineella. Sillä voi käsitellä sekä synteettiset että luonnonkuidut. Autossa sillä voi käsitellä kojelaudan, ratin ja penkit huoletta. Suihke ei muuta pinnan ominaisuuksia, eikä ulkonäköä.

Lemmikinkin turkki ritisee?

Voi miten ikävää on, kun ojennat kättä häntää heiluttavaa kaveria kohti ja räps, molemmat pelästyvät sähköpurkausta. Ota vinkeistä vaarin.

 • Vaihda hetimiten muovikammat ja -harjat luonnonharjaksista ja –materiaaleista valmistettuihin vastaaviin.

 • Kostuta lemmikin turkki kevyesti lemmikille tarkoitetulla harjausnesteellä. Se poistaa sähköisyyttä ja hoitaa turkkia siinä kaupan päälle.

 • Jos peset lemmikin, käytä pesun jälkeen hoitoainetta ja kuivatessa ainoastaan luonnonharjoja tai antistaattisia kampoja.

 • Rasvaa omat kädet usein. Kostutetut kädet eivät anna räpsyjä.

Lähteinä jutussa on käytetty sähköopin perusteita, monia somekanavia, Internetin keskustelupalstoja sekä www.softcare.fi ja www.schwarzkopf.fi -nettisivuja.