13.10.2018

Energialaskuri paljastaa kotisi sähkösyöpöt – katso käyttöohje videolta

Tuntuuko kodin sähkönkäyttö suurelta ja laskut kal­liilta? Energialaskurista voit saada hyviä vinkkejä, joiden avulla säästät energiaa ja selvää rahaa.

Jo valaistuksen energiakuluissa voit säästää merkittävästi ledien avulla. Jos vaihdat 11 halogeenilamppua ledeihin, säästyy vuodessa energiaa 2 112 kWh, eli energiakuluissa 380 euroa.

ulkovalaistus 

käyttöaika vuodessa

kpl

teho W/lamppu

energia kWh vuodessa

sähkölasku e/vuosi

halogeenit

4000

11

57

2508

451

ledit

4000

11

9

396

71

halogeenit

1500

11

57

940,5

169

ledit

1500

11

9

148,5

26

Vinkkejä oikeanlaisen lampun valintaan saat lampunvalintaohjeestamme.

Energialaskurin avulla löydät helposti muitakin säästökohteita

Energialaskuria on helppo käyttää. Laita siihen oman kotisi perustiedot ja määrittele lämmitystapa. Valitse kodissasi olevat sähkölaitteet ja arvioi niiden käyttötavat. Laskuri antaa tiedon siitä, paljonko sähköä kodissasi kuluu ja mihin se kuluu.

Voit verrata energialaskurin antamaa tietoa todelliseen kulutukseesi, jonka näet OmaPKS-palvelusta. Todelliseen kulutukseesi perustavasta kulutusraportista näet kokonaiskulutuksen tunnin tarkkuudella mutta et käytön kohteita. Energialaskurin ideana on olla apuna selvittämässä, mihin sähköä on käytetty. Lisäksi energialaskuri vertailee käyttömääriä vastaavanlaisten talouksien käyttömääriin ja kertoo, missä kohdissa oma kulutuksesi poikkeaa keskiarvoista. Siinä voi olla avaimia sähkölaskun pienentämiseen.

Energialaskuriin pääset tästä 

Katso ohjevideosta miten energialaskuri toimii

Näin energialaskuri auttaa energiansäästäjää

1. Saat tietää, mihin energia taloudessasi kuluu

Energiankäyttö jakautuu eri kohteisiin sen perusteella, mitä laitteita on käytössä ja miten niitä käytetään. Laskuri näyttää konkreettisesti käyttötapojen merkityksen energiansäästämisessä. Turhaa kulutusta vähentämällä voit päästä hyviin tuloksiin ilman investointeja.

2. Pääset arvioimaan, mitä käyttöta­pojen muutos tai investointi vaikuttaisi

Voit laskea heti laskurin avulla, mitä muutokset energiankäyttötavoissa vaikuttavat kulutuslukuihin. Jos vähentäisit saunomiskertoja? Hankkisit ilmalämpöpumpun? Polttaisit enemmän puuta? Pesisit täysiä koneellisia ja pari kertaa viikossa harvemmin? Laskuri auttaa selvittämään niiden vaikutusta sähkölaskuusi.

3. Saat tietää, kuluttaako oma taloutesi enemmän kuin muut

Vertailu vastaavanlaisiin talouksiin antaa osviittaa energiankäyttötavoista, jotka poikkeavat muiden vastaavista. Näille voi olla luonnollinen selitys, mutta jos ei ole, voit miettiä, onko laitteistoissa mahdollisesti vikaa tai voisiko omia energiankäyttötapojaan muuttamalla saada säästöjä aikaiseksi. Yksittäisten laitteiden sähkönkäyttöä pääset selvittämään energiankulutusmittarin avulla. Sen voit lainata hyvinvarustetuista kirjastoista tai asiakaspalvelustamme. Esimerkiksi iäkkäiden sähkölaitteiden kulutuslukemat voivat olla yllättävän suuria.

4. Voit löytää uusia säästökohteita

Energialaskurin lopussa ja energianeuvontasivuilla on paljon energiansäästövinkkejä. Tutustu, löytyykö sinulle sopivaa hyödynnettävää. Lisäapua saat asiakaspalvelustamme.

Tästä pääset energialaskuriin. Laita omat tietosi ja tarkista tulos!

Energialaskurin löydät osoitteesta https://energiaa.pks.fi/energialaskuri/ 


Käytä sähköä silloin, kun se on edullista.

Kun ostat sähköä sähköpörssin tuntihinnoitteluun perustuvalla sähkötuotteella, voit säästää ohjaamalla omaa sähkönkäyttöäsi edullisimmille tunneille. Ohjausta voit tehdä itse napsauttamalla laitteita päälle tai ajastamalla niiden käyttöä aikaan, jolloin sähkö on edullista. Tässä sinua auttaa myös monipuolinen automatiikka ja ohjaustekniikka. Aiheesta voit lukea lisää tästäkin lehdestä.

Lisätietoa pörssisähköstä ja apua oikeanlaisen sähkötuotteen valintaan löydät osoitteesta www.pks.fi/priima tai soittamalla asiakaspalveluumme p. 013 2663 100, ma–to klo 8–18, pe klo 9–18.