8.12.2021

Etäohjaa sähkölaitteita – on mukava tulla valmiiksi lämpimään mökkiin

Älykkäät pistorasiat ja ilmalämpöpumput lisäävät loma-asumisen mukavuutta ja pienentävät samalla sähkön kulutusta.

Normaalin huonelämpötilan ylläpitäminen loma-asunnossa läpi talven on energian tuhlausta, jos mökillä käydään vain satunnaisesti.

Mutta viileään mökkiin on ikävä tulla viikonlopuksi!

Kyllä, vaan ei huolta. Uusimpia sähkönsäästäjän mieltä ja varpaita lämmittäviä ratkaisuja ovat etäohjattavat pistorasiat ja ilmalämpöpumput. Niiden avulla ajomatkan päässä odottaa aina mukavan lämmin lomakeidas – ilman, että sähköä tuhlataan.

Töpseli seinään

Etäohjattava pistorasia näyttää tavalliselta irralliselta pistorasialta tai pistotulpalta. Se liitetään seinäpistorasiaan, ja lämpöpatteri tai muu laite kytketään etäohjattavaan pistorasiaan.

Muutamia kymmeniä euroja maksavat älypistorasiat kestävät tyypillisesti 2 500–3 600 watin tehon. Tämä tarkoittaa, että yhteen pistorasiaan voi kytkeä pari pientä tai yhden järeämmän sähköpatterin. Jos ohjaat pattereita etänä, muistathan aina varmistua, ettei lähelle ole jäänyt mitään herkästi syttyvää ja että säädöt ovat kohdallaan.

Etäohjattavia pistorasioita voi toki sijoittaa mökkiin useita, vaikka jokaisen sähköpatterin taakse. Jos rasioihin kytkee osan valaisimistakin, ajomatkan päässä odottaa paitsi lämmin myös valmiiksi valaistu lomakoti – ei siis kiusaa talven pimeydestäkään!

Uusimmissa ilmalämpöpumpuissa etäohjausmahdollisuus on valmiiksi sisäänrakennettu ominaisuus. Vanhempiin lämpöpumppuihin sen saa etäohjausmoduulin avulla. Parinsadan euron hintaisella moduulilla vanha lämpöpumppu muuttuu moderniksi älylaitteeksi. Jos ilmalämpöpumpussa on myös viilennystoiminto, kesähelteellä mökin voi etäohjata viilenemään jo kotoa lähtiessään.

Muutama ilmalämpöpumppujen maahantuoja huomauttaa, ettei etäohjausmoduulia kannata ostaa ulkomaisesta verkkokaupasta, vaikka sen saisi tosi halvalla. Ei näet ole varmaa, että moduuli toimii Suomeen myytyjen lämpöpumppujen kanssa, ja tukea on vaikea saada ongelmia kohdattaessa. Moni moduuli on myös laite- tai valmistajakohtainen.

Puhelimitse tai netitse

Etäohjattavien pistorasioiden kirjo on suuri ja haksahtaminen itselle sopimattomaan laitteeseen helppoa. Kannattaa siis käyttää hetki tuotteisiin tutustumiseen.

Tarjolla on ensinnäkin kauko-ohjattavia pistorasioita. Sellaisen mukana saa kaukosäätimen, jolla ohjataan pistorasian toimintoja. Radiotaajuuksilla toimiva kauko-ohjaus kantaa muutaman kymmenen metrin päähän, joten se toimii kyllä kotona mutta ei yllä mökille asti. ”Kauko-” on siis eri asia kuin ”etä-”!

Toinen tekninen ratkaisu ovat pistorasiat, joita ohjataan matkapuhelinverkossa kulkevien tekstiviestien tai puheluiden avulla. Tällainen pistorasia tarvitsee yleensä oman SIM-korttinsa ja puhelinliittymänsä, mistä koituu lisäkustannuksia. Mökin tulee myös olla vakaan matkapuhelinverkon alueella, jotta yhteys toimii kunnolla.

Kolmas tekninen ratkaisu käyttää älypuhelinta ja internetiä. Lähtökohta on, että mökillä on koko ajan päällä oleva internetyhteys ja kotiverkko – WiFi tai WLAN, jotka käytännössä tarkoittavat samaa asiaa – ja että mökin omistaja lataa omaan älylaitteeseensa sovelluksen, jolla älypistorasioita ohjataan. Muutamia tuotteita pääsee ohjaamaan myös kotitietokoneella.

Tämä malli lähestyy jo taloautomatiikkaa mutta antaa suurimmat säätömahdollisuudet.

Helpoimmillaan tällaisen etäohjattavan pistorasian ottaa käyttöön hetkessä: Laite kytketään seinäpistorasiaan, jolloin se aktivoituu. Käynnistetään etähallintasovellus, kuvataan laitteen pintaan painettu QR-koodi älypuhelimella – ja asennus on valmis.

Monessa tuotteessa käyttöönotto on kuitenkin monipolvisempi rekisteröitymisineen, kirjautumisineen ja säätöineen. Lopputulos on silti sama: pistorasia näkyy älypuhelimen Laitteet-sovelluksessa, josta sitä voi käyttää haluamallaan tavalla.

SimPal-GSM-pistorasia ohjaa laitteita langattoman verkon ulkopuolella
SimPal-GSM-pistorasia ohjaa laitteita langattoman verkon ulkopuolella

Suojaukset kuntoon

Mökillä sähkölaitteet joutuvat usein elämään ankarammissa oloissa kuin kotona.

Jo talviajan peruslämpö onneksi estää kosteuden tiivistymisen laitteiden herkkiin osakokonaisuuksiin. Tästä huolimatta suositellaan, ettei sähkölaitteita oteta ainakaan viileään mökkiin tultaessa heti käyttöön vaan annetaan niiden rauhassa lämmetä mökin tapaan.

Suurin uhka loma-asunnon sähkölaitteille ovat kuitenkin ukkoset. Haja-asutusalueella ukkonen on vielä suurempi vaara kuin tiiviisti asutuissa, yleensä melko hyvin suojatuissa taajamissa. Nykyajan älykkäät kodinkoneet voivat näet rikkoutua tai mennä sekaisin jo siitä, että salama iskee sähköverkkoon kilometrien päässä.

Hyvä henkivakuutus mökin elektroniikalle ovat ylijännitesuojat ja niin sanotut UPS-laitteet. Kun vielä valitsee akulla varustetun mallin, pärjää pienten sähkökatkojenkin yli. Uusimpiin laitteisiin on niin ikään lisätty älyä, joka auttaa säästämään sähköä.