11.5.2022

Etsitkö imuria lemmikkitalouteen? Tässä asiantuntijoiden kokemuksia

Pussillinen vai pussiton vaihtoehto on imurivalinnassa makuasia. Tärkeämpää on imuteho ja oikeanlainen suulake.

Mitä enemmän karvaa, sitä enemmän siivottavaa – varsinkin, jos karvat vilistävät lähellä kuraista maata.

Lemmikkitalouteen sopivaa imuria etsivän kannattaa kysellä kokemuksia – hyviä ja huonoja – toisilta lemmikinomistajilta. Niitä saa ihan taatusti.

Tutustu testeihin. Esimerkiksi saksalainen testisivusto Stiftung Warentest vertaili vuonna 2020 erityisesti lemmikkitalouksiin sopivia imureita. Testin paras imuri koiratalouteen oli pölypussiton Bosch BGS5335.

– Monet koiraihmiset vannovat keskuspölynimurin nimiin, mutta meillä toimii Mielen tehokas, eläintalouteen tarkoitettu, perässä vedettävä pölynimuri, Jutta Rissanen huomauttaa.

Pienessä kodissa eläintalouteen tarkoitettu varsi-imuri toimii varmasti yksinäänkin. Dyson V8 Animal Plus -varsi-imuri DY24836701 on saanut testeissä hyviä arvioita.

Robotista iloa

Myös robotti-imureista markkinoilla on eläintalouksiin markkinoitavia malleja. Uudet, hinnakkaammat robotti-imurit pystyvät nykyisin jo erottamaan pentuvahinkokasat ja kiertämään ne, mutta edullisemmat mallit eivät siihen välttämättä kykene.

Hyvässä lemmikkitalousimurissa riittää imutehoa. Jokainen lemmikinomistaja tietää, miten hankala karvoja on saada irti matoista ja pehmeistä huonekaluista.

– Paksunukkaiset matot muuten kätkevät hiekan ja karvat hyvin sisuksiinsa, Jutta Rissanen vinkkaa.

Imutehoakin tärkeämpi on kuitenkin oikeanlainen suulake – erityisesti mattojen puhdistamisessa. Parhaissa eläintalouksille tarkoitetuissa imureissa on pyörivä harja, joka irrottaa karvat todella hyvin. Nämä turbosuulakkeet on tarkoitettu mattojen tamppaamiseen. Lisävarusteisiin voi kuulua myös oma pehmeiden kalusteiden, kuten sohvan tai lemmikin pedin, imuroimiseen tarkoitettu harja.

– Testeissä pärjäävät imurit, joiden erikoisvalmisteiset, yleensä silikonista valmistetut harjakset irrottavat karvat normiharjaksia paremmin; karvat lähtevät helposti jopa nukkamatosta. Karvat eivät myöskään tartu silikoniharjaksiin, joten ne on helppo puhdistaa, Tarja Marjomaa lisää.

Pöly ja hajut kurissa

Pussillinen vai pussiton vaihtoehto on imurivalinnassa makuasia. Jo mainitun saksalaistestin voitti pussiton imuri, mutta yleensä testeissä parempia arvosanoja puhdistustehon ja poistoilman puhtauden osalta ovat saaneet pölypussilliset imurit.

Pussillinen imuri on mukavampi ja hygieenisempi tyhjentää. Varsinkin, jos joutuu imuroimaan käytettyä kissanhiekkaa. Toisaalta jos imuroitavaa kertyy todella paljon ja pusseja täyttyy, pussiton imuri tulee taloudellisemmaksi käyttää.

Imurin suodattimen tehtävä on pitää huoli, ettei imuroitu pöly pääse takaisin sisäilmaan. Tuomas Ollila Gigantista neuvoo valitsemaan imurin, jossa on HEPA 13 -tason suodatin tai jopa parempi. Se ei päästä ikäviä hajujakaan huoneilmaan.

– Imurointitiheydestä riippuen suodatin voi olla syytä vaihtaa useamminkin kuin kerran vuodessa, Ollila neuvoo.

Osa lemmikeistä suhtautuu imureihin varauksella tai jopa pelkää niitä. Aina kannattaa yrittää valita mahdollisimman hiljainen laite, sillä niitäkin löytyy. Tekniikan Maailman pölynimurivertailussa 2021 testivoittajaksi 250–330 euroa maksavien laitteiden luokassa selviytyi pölypussillinen Electrolux Pure D8.2 Silence.

Kennel- tai kissalakäytössä imurilta saatetaan vaatia enemmän kuin peruslaite voi tarjota. Märkäimuri voi olla hyvä ratkaisu eteisen tai kennelhuoneen yhteyteen. Se voi säästää aikaa ja hermoja.

Jotkut koirat ja kissat nauttivat imuroinnista – siis siitä, että niiden turkkia imuroidaan. Mikäs sen mukavampaa, sillä samalla irtokarvat siirtyvät suoraan imurin kitaan. Dysonin imureihin myydään lemmikin imuroimiseen tarkoitettuja harjasuulakkeita esimerkiksi Amazonissa.

Tarja Marjomaan nuorena imuria oikein pelännyt Misu alkoi vanhana, kuulonsa heikennyttyä, seurata imuria ja odottaa imurointivuoroaan. Hän siis nautti imuroitavana olemisesta. – Käytin tomusuutinta ja matalaa imutehoa ja imuroin oikein hellävaraisesti!

JUTTA RISSASEN VINKIT KOIRATALOUTEEN:

  • Panosta hyvään kuramattoon.

  • Suojaa tekstiilit suoja-aineella.

  • Kun siivoat, siivoa kunnolla.

  • Hyväksy karvat.

  • Pikkuliruun sohvalla auttaa partavaahto!

Kuvat: Miele, Dyson, Bosch ja Electrolux


HEPA HALTUUN

Pölynimurin HEPA-suodatin suodattaa imurista huoneeseen palautuvan ilman. HEPA muodostuu englanninkielisistä sanoista High Efficiency Particulate Air filter. Suodatin rakentuu eripaksuisten ja -tiheyksisten kuitujen seoksesta. Imurien HEPA-suodattimen luokka ilmoitetaan merkinnällä: H13 on jo erittäin hyvä.Uusissa imureissa suodatin voi olla pestävä, mutta silti se on vaihdettava säännöllisesti uuteen. Tukkeutunut suodatin ei suodata kunnolla ja rasittaa imurin moottoria.