7.2.2024

Harrastekokki testaa airfryeria – terveellistä ruokaa helposti?

Millaista on ruoanvalmistus ilman rasvaa airfryerin avulla? Maistuuko terveellisempi ruoka erilaiselta ja millainen laite on käyttää? Lue tästä kokemuksia.

Kokeileva harrastekokki Matias Toivanen kokeilee ensimmäistä kertaa Philipsin Airfryer XXL -laitetta omassa keittiössään Joensuussa. Hän avaa laitteen paistokorin ja tutkii irtopohjavuoassa kypsentyvää voitaikinasta pyöräytettyä omenapiirasta ja tökkäisee pariin kohtaan hammastikulla. – Ei ole vielä kypsä. Tämä koneen oman paisto-ohjelman mukainen lämpötila 160 astetta on ehkä vähän liian alhainen. Saisi kuitenkin tulla hieman paistopintaa. Lisätäänpä pari kymmentä astetta lisää lämpöä, niin eiköhän se siitä. Tuoksu on kyllä lupaava, Toivanen nuuhkii. Hetken kuluttua piirakka on jo pöydällä täydellisen väriseksi ja rapeaksi paistuneena.

Lähes rasvattomat juuressipsit.
Lähes rasvattomat juuressipsit.

Juuressipsejä

Toivanen irrottaa kakun irtopohjavuoasta ja jättää sen jäähtymään tarjoilulautaselle, pyörähtää ympäri, nappaa juuresastian pöydän nurkalta ja kumoaa puolet maustuneista juureslastuista paistokoriin. Tutkii airfryerin omia paisto-ohjelmia ja valitsee niistä juurestoiminnon, 180 astetta, pohtii hetken paistoaikaa ja päätyy 15 minuuttiin. Kone hyrähtää käyntiin nöyrästi. Kymmenen minuutin kohdalla kokki avaa höyryävän laitteen ja ravistelee juureslastuja sekaisin. Kone ilmoittaa äänimerkillä, kun valittu aika on täynnä. Kokki ei ole vielä tyytyväinen epätasaiseen paistotulokseen, vaan lisää paistoaikaa. Toiseen erään Toivanen laittaa lämmön 195 asteeseen. Väliravistuksessa juurekset ovat jo mukavasti ruskistuneet. Kone piippaa 13 minuutin kohdalla ja nyt korissa on rapeaksi paistuneita juuressipsejä.

Lohi paistuu rapeaksi pinnalta ja meheväksi sisältä. Matias Toivanen tarkistaa lohen kypsyyttä.
Lohi paistuu rapeaksi pinnalta ja meheväksi sisältä. Matias Toivanen tarkistaa lohen kypsyyttä.

Lohifilee

Juuressipsit saavat kuivahtaa hetken aikaa laakeassa astiassa. Toivanen ottaa jääkaapin alahyllyltä lohifileen, teroittaa timanttipuikolla veitsen ja nappaa aterinlaatikosta kalapiikin. Veitsi sujahtaa vaivatta lohen kylkeen ja hetkessä filee on kuutena palana. Ne sopivat täydellisesti paistokorin mittoihin. Kalatoiminnon mukaisesti 200 astetta ja 15 minuuttia. Naps ja airfryer on taas käynnissä. Kun aika on täysi, vaativa kokki haluaa vielä kääntää palat ja lisää aikaa neljä minuuttia, että kalan pintaan tulisi riittävästi väriä.

Silmänruokaa

Airfryerin tehdessä työtään, Toivanen surauttaa sauvasekoittimella pikkukattilassa hernepyreen. Nyt on kokin mielestä kokkauksen hauskin vaihe. Hän lusikoi varmoin ottein pyreestä kirkkaan vihreän ympyrän lautasen pohjalle ja asettelee päälle kauniisti paahtuneen lohifileen. Nopeasti lämmitetyt juuressipsit saavat tarkasti harkitun sijainnin lautasella, koristeeksi vielä herneen verso ja läpikuultavat retiisisiivut. Toivanen napsii viimeistelyksi vielä muutaman ruohosipulin kukan ja oreganon lehden. Jälkiruokalautaselle vielä sipaisu kinuskikastiketta ja sen päälle tomusokerihunnun saanut omenakakkupala.

Maistelu

On airfryer-menun maistelun aika. Mitä sanoo kokeileva harrastekokki Toivanen vieraineen. – Kaikkineen testatut ruuat ovat maukkaita. Juuressipsit ehkä vähän epätasaisesti paistuneita, osa liiankin paahtuneita ja osa hieman löysähköjä, mutta se johtuu varmasti juuresten erilaisista kypsymisajoista. Yleistuntuma mukavan rapsakka. Lohi on saanut mukavasti väriä ja sen pinnan rakenne on mielenkiintoisen kiinteä, ja siitäkö johtunee, että kala on hyvin mehevä sisältä, vaikka kypsennysaika venyi. Lohen maku on ikään kuin sekoitus uunilohesta ja paistetusta lohesta. Jälkiruokana omenapiirakka maistuu oikein mainiolta, ihan samanlaiselta kuin normaalissa uunissa tehtynä.

Jälkiruokalautasella omenakakkupala kinuskikastikkeen ja tomusokerin kera.
Jälkiruokalautasella omenakakkupala kinuskikastikkeen ja tomusokerin kera.

Arvio

Toivasen mielestä Philipsin Airfryer on ennen kaikkea helppokäyttöinen; vain muutama valinta ja kone hurahtaa käyntiin. – Ruokien kypsyyttä on helpompi tarkkailla kypsennyksen aikana kuin tavallisessa uunissa, koska paistokorin voi ottaa kätevästi pois koneesta, kokeilla kypsyyttä ja ravistella raaka-aineita sekaisin. Käyttö vaatii tietysti pienen opettelun lämpötilan ja paistoajan suhteen, mutta varmasti tämä on sitten pätevä peli. Lähes ilman rasvaa tehty ruoka on oikein tervetullut terveellinen vaihtoehto. Tämän kokemuksen perusteella airfryer säästää aikaa ja astianpesua. Voisi sopia hyvin myös lasten käyttöön, koska kone ei kuumene ulkoa päin ja paistokorissa on kuumentumaton tukeva kahva. Ei pakollinen ostos, mutta hyödyllinen kyllä, Toivanen tuumailee.

Koneen plussat ja miinukset

+ Nopea ruuanvalmistus, säästää aikaa

+ Rasvaton lopputulos, ylimääräinen rasva kerääntyy paistokorin alle rasvalokeroihin

+ Helppo käyttää

+ Helppo puhdistaa

+ Soveltuu myös kaikille paistokoriin sopiville uunin kestäville astioille

+ Voi käyttää myös leivontaan

Laite on tilaa vievä

Mahdolliset lisäosat on ostettava erikseen


Muuta huomioitavaa:

Koneen hankintaa harkitsevan kannattaa ostaa riittävän suuri kone, sillä vaikka ulkomitat ovat isot, sisätila jää kuitenkin aika pieneksi. Kahden ihmisen talouteen Airfryer XXL -koko ei ole yhtään liioiteltu, varsinkin jos siinä tekee yhdellä kertaa koko aterian. Airfryer soveltuu erinomaisesti kasvislisukkeiden tekoon pääruualle, esim. grillatulle lihalle tai kalalle. Kätevä myös ruokatuntikokkailuun.