21.6.2023

Helteiltä pelastava ilmalämpöpumppu tuo mukavuutta kerrostaloasumiseen

Liena Silenin ja Raimo Ala-Mäyryn kerrostalokodissa ilmalämpöpumppu lisäsi asumisviihtyvyyden uudelle tasolle. Näin saat asian vireille omassa taloyhtiössä.

Silenin ja Ala-Mäyryn koti sijaistee kerrostalon ylimmässä kerroksessa Kouvolassa. Neljän huoneen ja keittiön asunnossa neliöitä on 130 ja ikkunat mukavasti etelään ja länteen. Huoneiston yläpuolella on enää talon vintti ja peltikatto. Lämpö nousee kesäisin yli 50 asteeseen.

– Helteellä asunnossakin sisäseinien pintalämpötila oli jatkuvasti yli 30 astetta. Kun seinät ovat vielä 60 cm paksut, ei viilennystä tullut tuuletuksen eikä yönkään aikana, kertoo Raimo Ala-Mäyry. – Parvekkeella ei ole kattoa, koska ylimmässä kerroksessa ollaan, joten aurinko porottaa sinne esteettä koko päivän, eikä siellä pysty helteellä olemaan.

Kesäinen kärvistely asunnossa jatkui noin seitsemän vuotta. Kun tieto mahdollisuudesta ilmalämpöpumpun asentamiseen huoneistoon tuli, asia laitettiin vireille.  Pariskunta istuu taloyhtiön hallituksessa, joten yhteydenpito sinne päin oli helppoa.

– Ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan lupa taloyhtiön hallitukselta. Meillä luvan edellytyksenä oli, että ulkoyksikkö pysyy parvekkeen kaiteiden sisäpuolella eikä tule näkyviin talon julkisivussa. Kaikki sujui vaivattomasti taloyhtiön kanssa.

Raimo Ala-Mäyry säätää ilmalämpöpumpun puhallusta sopivaksi.
Raimo Ala-Mäyry säätää ilmalämpöpumpun puhallusta sopivaksi.

Viilennys tuo asumismukavuutta

Luvan saamisen jälkeen ryhdyttiin selvittämään sopivaa viilentäjää. Ilmalämpöpumppuratkaisuksi valittiin kahden sisäyksikön ja yhden ulkoyksikön versio. Näin varmistettiin ilman kiertäminen. Sokkeloisessa huoneistossa ei yhdellä sisäyksiköllä olisi saatu haluttua lopputulosta.

– Olohuoneessa on oma sisäyksikkönsä ja makuuhuoneessa oma. Ulkoyksikkö on parvekkeella. Läpivienti tehtiin parvekkeen seinään ja ulkoyksikölle tehtiin vielä suojaksi kotelo. Aika pitkä pora piti ollakin, että ylettyi paksun seinän läpi, muistelee Ala-Mäyry.

Nyt viileä ilma leviää mukavasti kaikkialle huoneistoon.

– Kyllä ilmalämpöpumpun hankinta vei asumismukavuuden meillä aivan uudelle tasolle. Öisin saa nukuttua ja sisällä on helteelläkin mukavan viileää, vaikka lämpötilan asettaisi vain 23 asteeseen. Kesälläkin viihtyy paremmin kotona, eikä kesämökillekään ole tarvis niin usein mennä.

Mukavan viileästä kodista nauttii myös Liena Silen

– Mikä sen ihanampaa, kun miellyttävä lämpötila kotona. Ilmakin tuntuu raikkaammalta ja mielikin tuntuu paljon virkeämmältä. Muutos näkyi heti myös koiran käytöksessä. Ennen se makasi helteellä vain paikallaan ja läähätti. Nyt viileämmässä kodissa sekin on selvästi aktiivisempi ja virkeämpi.

Perheen lemmikki, 10-vuotias kultainennoutaja Hobo onkin löytänyt sopivan lepopaikan makuuhuoneen sängyn vierestä, jossa se tuntee mukavasti ilmalämpöpumpun ilmavirran.
Perheen lemmikki, 10-vuotias kultainennoutaja Hobo onkin löytänyt sopivan lepopaikan makuuhuoneen sängyn vierestä, jossa se tuntee mukavasti ilmalämpöpumpun ilmavirran.

Ei kiire kesämökille

Kesäpäivät sujuvat nyt entistä paremmin myös kotona kaupungissa. Vaikka pariskunnalla on kesämökki 15–20 minuutin automatkan päässä Iitissä, Pellingin rannalla, ei sinne ole enää niin kiire mennä hellettä pakoon.

– Sielläkin on kesäkuumalla aika tukalat oltavat. Koirakaan ei aina viihdy siellä. Jospa seuraava hankinta onkin ilmalämpöpumppu mökille, miettii Ala-Mäyry.


Raimo Ala-Mäyryn vinkit ilmalämpöpumpun hankintaa suunnitteleville

  • Älä jahkaile, vaan toimi. Mekin kärvistelimme turhan kauan liian kuumassa kodissa.

  • Aloita suunnittelu hyvissä ajoin. Taloyhtiöltä tarvitaan lupa. Laitteiden toimitusajat voivat olla pitkiä ja asentajista voi olla pulaa. Tilaus on hyvä tehdä ajoissa, eikä vasta silloin, kun hellekausi on jo päällä.


Vinkkejä ilmalämpöpumpun viilennyskäyttöön

  • Selvitä myyjän kanssa, millainen pumppu sopii tarpeisiisi. Siihen vaikuttaa muun muassa asunnon koko. Varmista, että teho riittää ja ilma kiertää kaikkialle asuntoon.

  • Kerrostalossa ilmalämpöpumpulla vain viilennetään, sillä ei lämmitetä.  Pumppu kierrättää asunnon ilmaa sisäyksikön läpi, se ei sotke koneellista ilmanvaihtoa.

  • Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus viilennyksessä on suhteellisen pientä. Motivan mukaan viilennyskäyttö kesäaikaan voi kuluttaa sähköä noin 50–200 kWh. Lukema riippuu muun muassa viilennettävistä tiloista, sisälämpötilasta, johon viilennetään, kesän hellejaksojen pituudesta ja ilmalämpöpumpun viilennyksen hyötysuhteesta.

  • Kun sisäilma viilenee, sähköä säästyy myös kylmälaitteiden käytössä. Kun kylmälaitteen ympärillä olevan ilman lämpötila nousee 25 asteesta 32 asteeseen, kasvaa kylmälaitteen sähkönkulutus 25–40 prosenttia.

  • Usein jo muutamaa astetta ulkolämpötilaa viileämpi sisäilma tuntuu miellyttävältä, koska huoneilmasta on poistunut viilennyksen yhteydessä kosteutta, joka tekee olon tukalaksi. Sisälämpötilaksi riittää 23–24 astetta. Säädä pumppu viilennysasentoon.

  • Auringon ei kannata antaa paistaa suoraan ikkunoista huoneeseen silloin, kun on jäähdytystarvetta. Aurinkosuojaukseen voit käyttää muun muassa markiiseja, verhoja tai sälekaihtimia.

  • Jotta viileys ei karkaa huoneesta, pidä ikkunat, ovet ja muut luukut suljettuina.

  • Muista huoltaa ilmalämpöpumppua säännöllisesti käyttöohjeen mukaisesti. Imuroi suodattimet säännöllisesti. Se vähentää huoneiston ilmasta epäpuhtauksia ja siitepölyä.


  • Kerrostaloasujan muistilista

    Mitä pitää ottaa huomioon, jos aiot hankkia kerrostaloon oman ilmalämpöpumpun? 

    • Ilmalämpöpumpun hankinnasta on aina tehtävä muutostyöilmoitus taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle. Jos kysymyksessä on taloyhtiön ensimmäinen ilmalämpöpumpun asennus, taloyhtiön kannattaa viedä asia päätettäväksi yhtiökokoukseen, jossa selviää taloyhtiön käytäntö ja huomioonotettavat asiat, kertoo Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Pauliina Haapsaari.

    • Kun taloyhtiöllä on periaatepäätös asiasta, seuraava ilmalämpöpumpun hankkija tekee vain muutostyöilmoituksen taloyhtiölle ja toimii yhteisten toimintaohjeiden mukaisesti.

    Voiko taloyhtiö kieltää asennuksen?

    • Kun ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan huoneistoon kuuluvalle parvekkeelle, on osakkaalla lähtökohtainen oikeus muutostyön tekemiseen. Yhtiö voi kieltää asennuksen vain, jos muutostyön toteuttaminen ei ehtoja asettamallakaan ole mahdollista ilman, että rakennukselle aiheutuu vahinkoa tai toteuttamisesta tai ilmalämpöpumpun käytöstä aiheutuu muuta haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle. Haitan tulee olla merkittävämpi kuin osakkaalle ilmalämpöpumpun asentamisesta koituva hyöty. Jos ilmalämpöpumpun asentaminen ulottuu yhtiön hallinnassa olevalle alueelle, voi taloyhtiö vapaasti harkita suostumuksen antamisen.

    Tarkempia ohjeita saat Kerrostalon viilennys ilmalämpöpumpulla -ohjeesta. Se käsittelee ilmalämpöpumpun hankintaa viilennyskäyttöön asuinkerrostalossa osakkaan omana muutostyönä.

    Kiinteistöliiton ilmalämpöpumppuohje