7.4.2018

Ikkunakalvot pitävät helteen ulkona – lisäviilennystä antaa ilmalämpöpumppu

Nanoikkunakalvot yhdistettyinä tarvittaessa ilmalämpöpumppuun ovat edullinen ja ekologinen tapa pitää koti mukavissa lämpötiloissa helteelläkin.

Ikkunasta sisälle porottava aurinko voi lämmittää kodin tuskaisiin lukemiin. Nanotekniikalla toteutettu ikkunakalvo heijastaa tehokkaasti auringon lämmön ikkunasta pois päästäen kuitenkin valon sisälle. Kalvot suojaavat myös haalistumiselta ja häikäisyltä. Talvella kalvot vähentävät ikkunoiden kautta tapahtuvaa lämmönhukkaa.

Ikkunakalvot ja ilmalämpöpumppu

Ikkunasta tuleva auringon lämpö on voimakas. Ihminen lämmittää tilaa noin sadan watin verran, valaistus 5–15 watin verran per asuinneliö ja aurinko ikkunan läpi tullessaan 500 watin verran ikkunaneliötä kohden kesän kuumimpina tunteina.

Ikkunakalvoilla pysäytetään ongelma ennen kuin se syntyy. Kalvo heijastaa auringon UV-säteet ja infrapunasäteet lähes kokonaan pois ikkunan pinnasta. Aurinkosuojaus ikkunakalvoilla on erittäin järkevää, sillä silloin ei välttämättä tarvitse muuta jäähdytystä ollenkaan. Ja jos tarvitsee, jäähdyttämiseen ei kulu niin paljon sähköä, ilmalämpöpumppu käy hiljaisempana ja vetoa on vähemmän.

Omakotitaloissa ilmalämpöpumppu asennetaan yleensä keskeiselle paikalle lämmitystä varten, mutta jäähdytysteho ei useinkaan yllä makuuhuoneisiin saakka. Ikkunakalvot ja ilmalämpöpumppu yhdessä voi olla paras ratkaisu. Kun ikkunakalvoilla pienennetään jäähdytystarvetta, ilmalämpöpumppu riittää hyvin jäähdyttämiseen.

Järkevä jäähdyttäminen ei ole kallista

Järkevä jäähdyttäminen ilmalämpöpumpulla maksaa omakotitalossa alle euron päivä, eli muutaman kympin vuodessa.

– Lämpötila lasketaan tukalasta inhimillisiin lukemiin. Usein jo parin asteen pudotus riittää, eikä asetusta kannata laittaa kuin minimissään 24–25 asteeseen. Ulko-ovet ja ikkunat pidetään kiinni, ja turhat lämpökuormat, kuten auringonpaiste, ennaltaehkäistään mahdollisimman tehokkaasti vaikkapa ikkunakalvoilla, vinkkaa energianeuvoja Sauli Kuparinen.

Kuparisen esimerkkihuoneiston olohuoneessa on 5,3 neliötä ikkunapinta-alaa.

– Ilman kalvoja tässä huoneessa jäähdytystehon tarve on 1 866 wattia. Kalvojen kanssa jäähdytystehon tarve tippuu 1 132 wattiin, eli 40 prosentilla. Jäähdyttäessään ilmalämpöpumppu poistaa myös sisäilman kosteutta kondensoimalla sitä vedeksi jäähdytyspatterin kylmän pinnan kautta. Kosteuden väheneminen vähentää tukalaa kuuman tuntemusta.

– Pumppua ei kannata jättää jäähdyttämään, jos ollaan pitkiä aikoja poissa. Yksin käyvä pumppu kuluttaa turhaan energiaa, ja jos kondensioveden poistoon tulee tukkeuma, saattaa sisäyksikön alle muodostua lammikko. Lämpötilan vaihteluiden takia laitetta ei myöskään kannata pitää automaattiasennossa vaan kesällä jäähdytysasennossa ja talvella lämmitysasennossa.

Asennustyö ammattilaiselle

Ikkunakalvot sopivat kohteisiin, joissa lämpökuorma tulee selvästi ikkunoista. Isot eteläpuolen ikkunat keräävät eniten lämpöä. Kalvoja ei yleensä tarvitsekaan asentaa kaikkiin talon ikkunoihin vaan vain etelän puoleisiin. Sauli Kuparinen sanoo, että asennus kannattaa ehdottomasti teettää valtuutetulla liikkeellä, sillä silloin kalvoille saa pitkän takuuajan ja työn jälki on varmasti siistiä. Takuuajat ovat 10–15 vuotta.

– Asennuksen hinta on vain noin 20 prosenttia kokonaiskustannuksista. Omakotitalo hoituu alle päivässä, kertoo Kuparinen. Asennuksen jälkeen talon omistaja saa olla huoleton. Ikkunakalvoja ei huolleta mitenkään, eikä niissä siten ole minkäänlaisia huoltokulujakaan.

– Tavallinen ikkunanpesu riittää.