29.6.2022

Ilmalämpöpumppu tuo mukavaa viileyttä kesähelteillä – millä hinnalla?

Kuinka paljon ilmalämpöpumpulla viilentämiseen kuluu energiaa ja euroja? Katso myös vinkit energiatehokkaaseen viilentämiseen.

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus viilennyksessä on suhteellisen pientä. Tästä huolimatta viilentämisessä kannattaa käyttää kohtuutta. Ilmalämpöpumpun viilennyskäyttö kesäaikaan voi kuluttaa sähköä suuntaa antavasti arvioiden noin 50–‍200 kWh. Lukema riippuu muun muassa viilennettävistä tiloista, sisälämpötilasta, johon viilennetään, kesän hellejaksojen pituudesta ja ilmalämpöpumpun viilennyksen hyötysuhteesta. Viilennystarvetta voidaan vähentää aurinkosuojauksella ja tehostamalla ilmanvaihtoa viileämpään yöaikaan.

Vastaajana Motivan energianeuvonta.

Energiaviraston taulukon mukaan sähköenergian keskihinta kahden vuoden määräaikaisissa sopimuksissa helmikuussa 2022 oli 11,09 snt/kWh. Sen mukaan laskettuna ilmalämpöpumpun avulla tehtävän viilennyksen hinnaksi tulisi noin 5–‍22 euroa kesäkauden aikana.

Lisävinkkejä ilmalämpöpumpulla viilentämiseen:

  • Viilennä maltillisesti. Usein jo muutamaa astetta ulkolämpötilaa viileämpi sisäilma tuntuu miellyttävältä, koska huoneilmasta on poistunut viilennyksen yhteydessä kosteutta, joka tekee olon tukalaksi.

  • Mikäli huonetilaa käytetään vain ajoittain, käytä ilmalämpöpumppua jäähdytykseen vain todellisen tarpeen mukaan. Viilennä makuuhuone vasta ennen nukkumaanmenoa.

  • Kun rakennuksessa tai tilassa ei oleskella, laita pumppu pois päältä.

  • Auringon ei kannata antaa paistaa suoraan ikkunoista huoneeseen silloin, kun on jäähdytystarvetta. Aurinkosuojaukseen voit käyttää muun muassa markiiseja, verhoja tai sälekaihtimia.

  • Jotta viileys ei karkaa huoneesta, pidä ikkunat, ovet ja muut luukut suljettuina.

  • Hyödynnä yöajan viileyttä tuuletuksessa ja koneellisessa ilmanvaihdossa (suurin puhallusteho yöaikaan).