1.2.2018

Infrapunalämpömittari paljastaa lämpövuodot – tee mittaus, kun pakkasta on yli 5 astetta

Infrapunalämpömittari on energiansäästäjän lahjomaton työväline. Mittarilla voidaan löytää ajoissa kunnostusta tai tarkastusta vaativia kohteita ennen kuin ne aiheuttavat enemmän ongelmia. Mittari auttaa paikallistamaan vedon lähteen ja lämpövuodot, joita esiintyy yleisemmin rakenteiden liitoskohdissa.

Erityisesti nämä kohdat on hyvä tarkistaa infrapunalämpömittarilla:

 • Ikkunoiden, kattoikkunoiden ja ovien tiivisteet ja karmirakenteet

 • Vanhat yksi- tai kaksikerroslasiset ikkunat tai ovet

 • Lattian ja katon nurkat

 • Erilaiset saumakohdat rakenteissa

 • Erilaiset läpiviennit, esim. seinä- ja kattorakenteissa (mm. sähköjohdot, antenninjohto, putkiliitokset pistorasiat jne.)

Tee mittaus näin:

 1. Pakkasta pitää olla mielellään yli 5 astetta. Lämpötilaero sisä- ja ulkotilojen välillä pitää olla vähintään 15 astetta, joten pikkupakkanen ja nollakelikin vielä periaatteessa käy.

 2. Älä tuuleta mittauksen aikana äläkä ennen sitä.

 3. Noudata mittarin käyttöohjeessa mainittua mittaustapaa. Yleensä mittaria pidetään kohtisuorassa kohteeseen nähden. Varmista myös mahdolliset heijastukset, sillä esimerkiksi peiliä tai ikkunalasia kuvatessasi voit saada tulokseksi heijastavuuden takia jotain muuta kuin todellisen lämpötilan.

 4. Huoneen lämpötilan saat mittaamalla sisäseinästä 1,5 metrin korkeudelta.

 5. Suhtaudu mittarin näyttämiin lukemiin varauksella. Käytettävä laite tulisi olla kalibroitu luotettavan tuloksen saamiseksi. Kotimittareita harvemmin kalibroidaan.

 6. Mikäli mittarin näyttämä on alle +10 astetta mitatussa kohteessa, on syytä ainakin selvittää tarkemmin mistä tämä voi johtua ja tarvittaessa korjata löydetty kohde.

 7. Muistathan, että ilmanvaihto- ja korvausilmaventtiilit ikkunoissa ovat paikkoja, joissa esiintyy normaalisti alhaisempia lämpötiloja.

Miten tulokset hyödynnetään ja lämpövuodot saadaan kuriin?

Yleisimmät toimenpiteet ovat liitoskohtien tiivistäminen, ikkunoiden ja ovien tiivisteiden vaihto. Lisäksi esimerkiksi erilaisten läpivientien, kuten antenninjohdon tai sähköjohtojen kohdat ovat voineet jäädä tiivistämättä ja kylmä ilma pääsee sitä kautta huonetilaan. Mittarin avulla voidaan havaita myös pattereiden epätasainen lämpeneminen. Vedontunteen vähentyessä voidaan sisälämpötilaa alentaa ja juuri tämä tuo säästöä lämmityskuluihin.